• Tee kuvakirja yhdessä lapsen kanssa

    Tee kuvakirja yhdessä lapsen kanssa

    Uniikkia kirjaa on vain kaksi kappaletta.

    Matti Immosen lapsenlapselleen Konstalle keksimissä saduissa on seikkaillut jo vuosia isoisä ja pikkupoika. Nyt yksi saduista on saanut kuvituksen ja kovat kannet, kun isoisä houkutteli 5-vuotiaan Konstan satukirjan tekoon. Syntyi piirretty kuvakirja Patesta ja Petestä Karibialla.

    "Ajattelin, että kovakantinen kirja olisi kiva muisto. Olin aiemmin tehnyt valokuvista kuvakirjan, mutta tuli mieleen, josko se onnistuisi piirroksista", Matti kertoo.

    Ja onnistuihan se. Matti piirsi yhteistä tarinaa A4-kokoisille paperiarkeille ja skannasi ne. "Läpi menivät ifolorin kuvaohjelmassa, ihan yhtä hyvin kuin valokuvatkin."

    Työnjako oli selvä. Konsta keksi hahmoja ja isoisä piirsi ne. Tekstiä kehiteltiin yhdessä ja Konsta väritti.

    Uniikkia kirjaa on vain kaksi kappaletta. Konstalle ja isoisälle – mutta kirjaa on kyllä näytetty kyläilijöille. Idea on viehättänyt.

    "Minusta on aina on hienoa, jos löytää uusia tapoja tehdä asioita. Kuvakirjassa ei aina tarvitse olla valokuvia, vaan vaikkapa lapsen omia piirustuksia", Matti toteaa.

    Kuvat: Kimmo Räisänen

    Matin vinkit:

    1. Kun teet pikkulapsen kanssa kirjaa, tekemiseen ei kannata vetää tiukkoja raameja. Kun lapsen antaa luoda vapaasti, hän oppii miten asioita voi lähestyä monelta kantilta.
    2. Anna lapsen keksiä aihe. Kirjan tekemisen aikaan lapsenlapseni Konsta, 5, oli merirosvojuttujen pauloissa. Leffoissahan merirosvot häärivät Karibian merillä, kirjan tapahtumapaikka syntyi siitä.
    3. Ideoikaa hahmot yhdessä. Kysyin Konstalta, millaisia hahmoja hän haluaa kirjaan. No, merirosvoja ja papukaijan. Minä piirsin.
    4. Jos lapsi ei itse keksi tarinaa, kehitelkää sitä yhdessä. Johdattele ja ohjaa kysymyksillä: Mitä tämä hahmo voisi tehdä ja missä? Mitä hän voisi sanoa? Se on kivempaa osallistamista kuin määrätä, että tehdään näin ja näin. Minä heittelin Konstalle koukkuja ja hän kuittasi tarinan suunnan.
    5. Piirtäkää yhdessä. Jos aikuinen piirtää tarinan, pyydä lapselta ideoita värimaailmaan ja anna hänen värittää.
    6. Projektista ei kannata tehdä aikataulutettua suoritusta. Me teimme kuvakirjaa tipotellen. Sen valmistumiseen meni vajaa kaksi kuukautta.
    Aarresaari-kirjan aukeama

    Ota huomioon kirjaa tehdessä:

    1. Valitse sopiva kuvakirjamalli ja sivumäärä. Minun piti piirtää lisää sivuja, jotta saan 26 sivua täyteen, mutta tarina säilyi silti ehjänä.
    2. Mieti kuvapareja. Aluksi en tajunnut ajatella, sopivatko aukeaman kuvaparit keskenään yhteen. Piirsin vain kuvia yksi kerrallaan. Jatkossa voisin hahmotella kuvakirjan sivuja paremmin etukäteen – tehdä vaikka "sivukartan" mitä millekin sivulle tulee.
    3. Katso, että tekstit alkavat aukeamalla samalta korkeudelta ja tarkista marginaalien yhtenäinen leveys. Näin syntyy siisti yleisilme.
    4. Pdf vai jpg? Jos skannaat piirustuksen pdf-muodossa, et voi muokata enää kuvaa. Valitsin jpg-muodon, jotta muokkaus onnistuu. Näin pystyin paremmin tasailemaan esimerkiksi tekstejä toisiinsa sopivaksi.

    Tilaa nyt oma kuvakirjasi

    Lue lisää