
Lapsen vuosi kuvakirjaksi
"Kaiken ydin on rakkaus, jonka toivon välittyvän kirjasta. Lapsen tulee tietää, että häntä on rakastettu ja rakastetaan", toteaa Tuulikki Paasonen, 73, joka teki kaksivuotislahjaksi lapsenlapselleen Joelille vuoden pituutta kuvaavan kirjan pojan omasta elämästä. Siitä tuli Joelin suosikkilahja, jota luetaan päivittäin.
"Lapsen on vaikea hahmottaa, kuinka pitkä aika vuosi on. Kaksivuotias saa ajasta paremman käsityksen omien elämäntapahtumiensa kautta, jotka vielä jaetaan vuodenaikoihin. Annoin kuvakirjalle nimen Kuinka pitkä on vuosi ja halusin ensimmäiselle aukeamalle kuvan, joka symboloi vuoden mittaamista. Pyysin Joelin mittaamaan pöytää, mikä oli pojalle mieleinen tehtävä – hän kun rakastaa kaikkia työkaluja. Joelin ensimmäinen sana olikin akkuporakone!"

"Kuvaan paljon lapsenlapsiani. He ovat niin aitoja ja vilpittömiä. Joel nauttii kuvattavana olemisesta ja haluaa aina katsoa otetun kuvan. Hauskuus syntyy kuin itsestään, ja samalla taltioituu tärkeitä hetkiä mummolasta. Minä taas rakastan kuvien asettelua kirjapohjaan ja tekstien kirjoittamista. Runsaasta materiaalista on helppo valita parhaat kuvat."

Suvulla omia kuvakilpailuja joka vuosi
"Tästä kirjasta tekee erityisen se, että olen saanut seurata Joelin kasvua vauvasta lähtien. Muut lapsenlapseni asuvat Yhdysvalloissa ja näen heitä harvemmin.
Onneksi meillä on kuitenkin koko sukua yhdistävä harrastus: valokuvaaminen ja suvun omat kuvakilpailut. Kukin osallistuu viidellä teemaan sopivalla kuvalla. Korkeimman pistemäärän saanut kuva voittaa. Näin olemme saaneet nuorimmatkin innostumaan valokuvaamisesta. Minä olen tehnyt kilpailun kuvista kuvakirjan, joka kiertää sukulaisilla.
Tämä Joelin kirja on ollut jo niin kovassa käytössä, että minun piti tilata siitä erillinen arkistointikappale. Se, että selaan itsekin kirjaa ja muistan kuvien tapahtumat, on upeaa."

Kun teet kuvakirjaa lapselle, pidä nämä vinkit mielessä:
1. Vähemmän on enemmän
Laita kirjaan sopivasti kuvia, jotta lapsi jaksaa sen selata. Käytä värejä, erikokoisia kuvia, hauskoja kuvia. Näin mielenkiinto pysyy yllä.
2. Kirjan koko
Valitse kirjan koko niin, että se sopii pienenkin lapsen käsiin. Niin sitä on helppo selailla.
3. Tekstin fontti
Valitse fontti, joka näyttää kivalta lapsen silmään. Käytä isoa fonttikokoa ja hieman pyöreää kirjasinta. Älä valitse koukeroista kaunokirjoitusfonttia.
4. Kamera valmiudessa
Pidä kamera aina lähettyvillä. Hauskoja tilanteita sattuu aina silloin tällöin. Ne kannattaa ikuistaa kuvakirjaan.