Onnistunut potretti koirasta

Lemmikkikuvauksen salat

Osa 1: Koirat

Lemmikkikuvaus on varmasti monille mieluisaa puuhaa, koska monella on karvainen kamu kotosalla, joka suorastaan odottaa sitä, että pääsee kameran eteen poseeraamaan.

Koiran kuvaaminen ei ole kuitenkaan kaikkein helpointa, sillä koiran karva tarvitsee paljon valoa, jotta siitä saadaan edes jotain piirtoa näkyviin. Samoin koirien kuonot ovat erilaisia. Esimerkiksi ranskanbulldoggi, englanninbulldoggi ja muut lyhytkuonoiset vaativat paljon enemmän valoa maskiinsa kuin ne, joilla on enemmän kuonoa. Lisäksi se, että saat koiran pysymään paikallaan edes hetken, vaatii pitkäjänteisyyttä, varsinkin jos kuvaat yksin eli hoidat sekä kuvauksen että koiran mallinohjauksen. Tässä muutama vinkki, joilla pääset hyvin alkuun: 

Ensimmäinen ja tärkein ohje koirien kuvaamisessa on se, että teet hetkestä koirallesi rennon, mieluisan ja hauskan eli paljon herkkuja ja leluja mukaan kuvaushetkeen. Tärkeää on myös itse pysyä rentona ja nauttia hetkestä, koska koirasi kyllä tietää, jos et ole innolla ja täysillä mukana hetkessä. Tärkeää on myös ottaa huomioon koiran luonne ja rotu: jos koiralla on menevä luonne, myös kuvassa saa olla menoa ja meininkiä, eikö vaan?

Tee koiran kuvaushetkestä rento myös koiralle

Kuvaa koiran tasolta

Toinen tärkeä juttu on koukistaa polvia eli mene koiran tasolle ja ota kuva koiran tasolta. Pääset koiran fiiliksiin paremmin kiinni ja kuvaa on miellyttävämpi katsoa. Suosittelen menemään aina koiran tasolle ellet oikeasti halua kuvaa, jossa koiran mittasuhteet saattavat vääristyä. 

Kuvausta helpottaa huomattavasti, jos koirasi osaa peruskäskyt: istu, paikka, viereen, maahan, odottaa jne. eli pystyt jättämään koirasi hetkeksi paikalleen, kun laitat kameran asetuksia kuntoon, sommittelet kuvan ja otat kuvan. Jos koirasi osaa olla paikallaan ja paikka on rauhallinen, voit ottaa pannan tai valjaat kokonaan pois. HUOM! Ainoastaan jos olet varma, että koirasi tottelee käskyjäsi tarvittavan hyvin ja sinulla on tilanne hallussa.

Kuvaa koira sen omalta tasolta
Mustavalkoinen kuva koirasta

Jos pidät ulkona kuvaamisesta, kannattaa painaa mieleen joitain kivoja paikkoja, missä voisit koiraasi kuvata. Erilaiset nurmialueet, metsiköt, pellot, hiekkakuopat, asfalttialueet ja rannat toimivat hyvin, mutta nämä paikat riippuvat täysin siitä, missä päin asut ja millainen koira sinulla on. Liian vaikeaa ei kannata kuvaushetkestä tehdä. Vaihtelua kuvaamiseen saat ottamalla mustavalkoisia kuvia, mikäli mustavalkoisuus sopii mielestäsi kuvan fiilikseen.

Koiran kuvaaminen sisällä luonnonvalossa

Suosittelen aloittamaan kuvaamisen ensin yhdellä koiralla. Jos sinulla on useampi koira, voit näin ollen vuorotella eri koirilla ja sitten kun tuntuu, että homma on hanskassa, voit lisätä useamman koiran samaan kuvaan. Kannattaa harjoitella kuvaamista myös sisätiloissa, ihan luonnonvalossa, ikkuna toimii aina. 

Koiran kuvaamista ei pidä tehdä kiireellä eli ota tarpeeksi aikaa, jolloin tilanne pysyy koko ajan rentona ja mukavana, ja kuvat onnistuvat paremmin!

Kuvat ja teksti: MRossi - Pets&People Photography www.mrossi.fi

Lue lisää