• Metallitaulussa on kuva torkkuvasta ketusta

  Mikä sisustustaulu sopii luontokuvalle?

  Luontovalokuvaaja testasi metalli- ja alumiinitaulun

  Soosseli -Instagram-tilin ilmeikkäät eläinkuvat hurmaavat ihmisiä ympäri maailman. Kuvien takana on espoolainen luontovalokuvaaja Ossi Saarinen, jonka suosikkikuvauskohteena ovat pääkaupunkiseudun eläimet. Hän testasi kaksi ifolorin taulumallia – kiiltävän metallitaulun ja mattapintaisen alumiinitaulun.

  Metallitauluun han valitsi kuvan torkkuvasta ketusta. Alumiinitauluun valikoitui metsäinen hirvikuva. Ossi vertailee tauluja näin:

  “Kiiltävä metallitaulu tuo parhaiten esille valokuvan yksityiskohdat, kuvan terävyyden säilyessä lähes täydellisesti. Näistä syistä metallitaulu onkin alumiinitaulua ”valokuvamaisempi”.

  Kiiltävän pinnan huonoja puolia on sen valon heijastavuus, joten taulun sijoittamisessa kannattaa miettiä vallitsevaa valaistusta ja sen suuntaa suhteessa tauluun. Myös taulua käsitellessä on hyvä varoa, ettei siihen jää sormenjälkiä, jotka ovat tosin helppo pyyhkiä pois myöhemmin.

  Alumiinitaulussa on metsäinen kuva hirvestä

  “Mattapintainen alumiinitaulu on yleisilmeeltään pehmeämpi, vähän maalauksen oloinen. Terävyys ei ole aivan samaa luokkaa metallitaulun kanssa, mutta eroa ei huomaa kuin aivan läheltä katsottaessa.

  Rakeisuuden eli ns. ”kohinan” määrä on kasvanut taulussa hieman alkuperäiseen kuvaan verrattuna. Toisaalta tämä ei mielestäni häiritse mattapintaisessa taulussa yhtään niin paljoa, mitä se kiiltävässä metallitaulussa häiritsisi. Mattapinta ei myöskään heijasta valoa yhtä voimakkaasti, ja sen voikin paremmin asettaa esimerkiksi lähelle ikkunaa. Sormenjälkiä on hyvin vaikea saada tarttumaan alumiiniin.

  Ifolorin metallitaulu ja alumiinitaulu vertailussa
  Vasemmalla kiiltävä metallitaulu kettukuvalla, ja oikealla hirviaiheinen mattapintainen alumiinitaulu.

  Taulut painavat keskenään suunnilleen saman verran. Molemmat ovat kevyempiä kuin mitä etukäteen odotin, eikä niiden seinälle ripustaminen välttämättä vaadi mitään sen erikoisempia järjestelyitä.

  Molemmissa tauluissa värit ja niiden eri sävyt toistuvat todella hyvin, juuri sen näköisinä kuin alkuperäisissä kuvissanikin. Laatu säilyy kiitettävänä myös kuvan kaikkein tummimmissa ja kirkkaimmissa kohdissa.

  Omaksi suosikikseni näistä kahdesta taulusta nousee alumiinitaulu, sen pehmeän ”taulumaisuuden” vuoksi, joka mielestäni sopii hyvin luontokuviin. Jos kuitenkin haluaisin mahdollisimman terävän ja yksityiskohtaisen lopputuloksen, valitsisin metallitaulun.”

  Ossi Saarinen on Instagramissa Soosseli

  Ossi Saarinen on luontovalokuvaaja Espoosta, joka kuvaa vapaa-ajallaan lähiluonnon eläimiä.

  Lue lisää