• 6 vinkkiä vuosikirjan tekemiseen

    6 vinkkiä vuosikirjan tekemiseen

    Jopas oli vuosi. Miltä näytti kulunut vuosi sinun arjessasi? Kuvakirja sen kertoo! Kokosimme tärkeät neuvot ja täsmävinkit vuosikirjan tekemiseen.

    1. Suunnittele kansi huolella

    Yksi aloittaa vuosikirjan tekemisen kannesta, toinen jättää sen viimeiseksi. Joku tekee kannen, kun sopiva kuva tulee kirjaa koostaessa kohdalle. Entä jos kuvista muodostaisikin kollaasin kanteen? Kuviksi voi valita vaikkapa kuvan jokaiselta vuodenajalta. Tyyli on vapaa.

    Vuosikirjan kansi on kuin ovi sisälle muistoihin. Valitun kuvan lisäksi myös tekstillä on merkitystä. Informatiivinen ja ehkäpä se yksinkertaisin tapa on nimetä kirja vuosiluvun mukaan. Myös fontin kokoon kannattaa kiinnittää huomiota – nettisivuilla tehdyn A4-kokoisen kirjan kannessa teksti toimii hyvin esimerkiksi 72-120 pisteen koossa, riippuen siitä tavoitteletko minimalistisempaa linjaa vai selkeää luettavuutta. Premium- ja Deluxe-kuvakirjoissa on paljon muokkausvaihtoehtoja.

     

    2. Ota sisällysluetteloon mallia aikakauslehdistä

    Jos tykkäät sivunumeroista, saatat innostua myös sisällysluettelosta. Vuosikirjassa luontainen luettelo syntyy kuukausista. Ideoita sisällysluettelon tekemiseen voi hakea vaikkapa sisustus- ja aikakauslehdistä. Nettisivujemme kuvakirjaeditorissa on täysin muokattavat sivupohjat, joten luovaan sommitteluun on paljon mahdollisuuksia.

    3. Kirjoita vuosikirjalle johdanto

    Rauhallisen kuvan päälle voi kirjoittaa alkusanat, kirjan johdannon. Mikä kiteyttää menneen vuoden? Kokeile aloittaa kuvakirjasi näillä tavoilla:

    • Kirjoita ajatelma, joka kuvaa parhaiten kulunutta vuotta.

    • Olipa kerran… Jatka perinteistä satukirjan aloituslausetta ja saat tarinallisen alun vuosikirjallesi.

    • Puhuttele lukijaa, etenkin jos kirja tulee lahjaksi.

    • Onko jokin keskustelu vuoden aikana jäänyt mieleesi? Tai onko lapsesi heittänyt ilmoille suorastaan legendaarisia lauseita? Käytä niitä kirjan aloituksessa. Lasten suusta kuulee usein parhaat jutut.

    • Laadi esittelyteksti kuvakirjan aiheesta, kuten Mustan mökin vuosi -kirjassa.

    4. Väritä vuosikirjan teemat

    Talvi on sininen, kevät ehkä raikkaan vihreä tai keltainen. Kuvakirjan sivut voi teemoittaa värien mukaan, mutta joulukuussa elämä on toki muutakin kuin joulupukin punaista – hangen valkeaa tai kaamoksen tummia sävyjä. Käytä luovuuttasi ja valitse värit vaikkapa kuvissa näkyvien sävyjen mukaan. Olisiko fontissakin jokin muu väri kuin musta? Voit merkitä kuukauden ylätunnisteeksi jokaiselle sivulle, jolloin kuvakohtaisia tarkkoja päivämääriä ei välttämättä tarvita.

    5. Kokoa yhteen hauskimmat hetket

    Mitä kulunut vuosi näytti? Valitse suosikkikuvasi ja käytä sivun pinta-alaa rohkeasti. Isot kuvat tuovat mukavaa vaihtelua kokonaisuuteen. Jos haluat keskittyä ennen kaikkea kuviin, voi tekstimäärän jättää vähemmälle. Kuvatekstejä on kuitenkin hyvä näpytellä mukaan silloin, kun haluat muistaa jotakin erityistä tai kuvailla jonkin mieleenpainuvan tilanteen.

    6. Suunnittele vuosikirjaan myös takakansi

    Takakantta ei tarvitse jättää tyhjäksi – tee siitä loppuhuipennus! Onko kirjalle odotettavissa jatko-osa? Tai ehkä ajattelit antaa kirjasta oman kappaleen sukulaisille? Vuosikirjan lopussa voit kiittää esimerkiksi kuvansa lähettäneitä sisaruksia, ystäviä ja isovanhempia.

    Lue lisää