Onnistunut potretti

Onnistunut potretti

Muistilista henkilökuvauksen saloihin

Kirjoittaja Ifolor,

Onnistuneet potrettikuvat tuovat kuvattavasi persoonan esiin ja välittävät aitoa tunnelmaa. Yritä saada aikaan mahdollisimman rento fiilis, jotta kuvattavan on helppo olla oma itsensä. Vältä ylimääräisen kuvauskaluston kantamista mukana ja rauhoita kuvaustilanne ulkopuolisilta häiriöiltä. Puhelimet kannattaa laittaa kiinni.

Ulkona kuvattu potretti ylioppilaasta

1. Mieti kuvauspaikka etukäteen

 

Potrettikuvien taka-alalle kannattaa valita mahdollisimman rauhallinen ja yksinkertainen tausta, jolloin kuvattava on pääosassa.

Jos kuvaat ulkona, sopivia taustoja ovat pensaat ja puut. Sisällä kuvatessa kuvattavaa kannattaa pyytää siirtymään riittävästi irti taustasta, jotta salamoiden mahdollisesti aiheuttamat varjot pehmenevät. Hyödynnä ikkunasta tulevaa valoa. Vältä potrettikuvissa aina suoraa auringonpaistetta

Epäterävä tausta tuo henkilön esiin

2. Epäterävä tausta tuo henkilön esiin

 

Saat potrettikuvaan epäterävän taustan asettamalla kameran aukkoarvon mahdollisimman suureksi. Kameran aukko on isoimmillaan silloin kun aukkoarvosta kertova lukema on pienimmillään. Taustan terävyyteen vaikuttaa myös käytettävä polttoväli. Jotta saat epäterävän taustan, käytä mahdollisimman pitkää zoomausta.

Hyödynnä luonnonvaloa potrettikuvissa

3. Hyödynnä luonnonvaloa

 

Vältä suoraa salamaa ihmisiä kuvatessasi. Laukaise salama vaikkapa seinän tai katon kautta mallia kohti. Näin valo on huomattavasti pehmeämpi ja vältät terävät varjot kasvoilla.

Parhaiten onnistut, jos saat valon tulemaan mallin edestä ja sivulta. Sisällä luonnonvalossa kuvatessa mallin kannattaa seisoa niin, että mallin kasvojen toinen puoli on ikkunaa kohti. Taustan on hyvä olla tummempi kuin kuvattavan kasvot.

Rekvisiitalla lisäpotkua henkilökuvaan

4. Rekvisiitalla lisäpotkua

 

Huomioi kuvattavan persona ja harrastukset. Tuttu esine antaa kuvattavalle rennomman fiiliksen, joka välittyy varmasti myös kuvissa. 

Pyydä ottamaan kuvaukseen mukaan niihin liittyvää rekvisiittaa. Kirjoja rakastavalla äidillä on kädessä rakas opus, jääkiekkoilevalla ylioppilaalla maila ja luistelijatytöllä luistimet.

Kuvan etualalla kukkia henkilökuvassa

5. Päähenkilö esiin vahvemmin

 

Jos haluat kuvaan uudenlaista potkua, etsi kuvan etualalle vaikkapa puun lehtiä tai kukkia. Etualan epäterävä kohde saa tarkennettuna olevan päähenkilön esille todella hienosti.

Miljöö on iso osa potrettia

6. Miljöö tukee tarinaa

 

Miljöö voi toimia isona osana potrettia. Etsi mielenkiintoisia yksityiskohtia ja käytä hyväksesi erilaisia heijastavia pintoja ja näyttäviä paikkoja. 

Parhaiten potrettikuvissa toimivat graafiset ja yksinkertaiset elementit. Liiallinen ”hässäkkämiljöö” varastaa huomion kuvattavasta.

Kuvat 1, 3, 4, 6 ja teksti: Antti Sihlman, www.anttisihlman.com

Kirjoittajat:
ifolor

Lue lisää