• Näin otat onnistuneen potretin

  Onnistunut potretti
  – parhaat vinkit henkilökuvaukseen

  Valokuvaus on taitolaji, mutta tässä artikkelissa kerromme miten kuka vain voi ottaa hyvän potrettikuvan. Onnistuneen kuvan ottamiseen ei tarvita pönötystä. Kun teet kuvaustilanteen fiiliksen mahdollisimman rennoksi, onnistut varmasti, ja kuvattavankin on helppo olla oma itsensä. Näillä vinkeillä otat kuvat juhlasankarista itse.

  Muistilista onnistuneisiin henkilökuviin:

  Ulkona kuvattu potretti ylioppilaasta

  1. Mieti kuvauspaikka etukäteen

  Potrettikuvien taka-alalle kannattaa valita mahdollisimman rauhallinen ja yksinkertainen tausta, jolloin kuvattava on pääosassa. Yleensä kiitoskorttiin tai tauluun päätyy perinteinen potrettikuva juhlasankarista.

  Jos kuvaat ulkona, sopivia taustoja ovat pensaat ja puut. Sisällä kuvatessa kuvattavaa kannattaa pyytää siirtymään riittävästi irti taustasta, jotta salamoiden mahdollisesti aiheuttamat varjot pehmenevät. Hyödynnä ikkunasta tulevaa valoa. Vältä potrettikuvissa aina suoraa auringonpaistetta.

  Jos käytät kameraa, hyvä vinkki on myös tutustua
  käyttöohjeeseen etukäteen ja pohtia jo ennakkoon kuvauspaikkoja sekä mahdollisuuksien mukaan ottaa testikuvia. Ainutkertaisessa tilanteessa
  kannattaa aina varmistaa, ettei kameraan ole jäänyt erikoiset asetukset. Tai mikä pahinta, muistikortti on jo valmiiksi täynnä tai unohtunut kokonaan! Kuvia kannattaa räpsiä aina mieluummin liikaa kuin liian vähän.

  2. Epäterävä tausta tuo henkilön esiin

  Epäterävä tausta tuo henkilön esiin

  Saat potrettikuvaan epäterävän taustan asettamalla kameran aukkoarvon mahdollisimman suureksi. Kameran aukko on isoimmillaan silloin kun aukkoarvosta kertova lukema on pienimmillään. Taustan terävyyteen vaikuttaa myös käytettävä polttoväli. Jotta saat epäterävän taustan, käytä mahdollisimman pitkää zoomausta.

  Blurratun taustan ottamista kannattaa opetella itsekseen hyvissä ajoin ennen oikeaa kuvanottohetkeä.

  3. Hyödynnä luonnonvaloa

  Suora salama latistaa kuvattavien kasvot
  Suora salama latistaa kuvattavien kasvot.
  Epäsuora salama tuottaa pehmeän valon kuvaan
  Epäsuora salama tuottaa pehmeän valon kuvaan.

  Vältä suoraa salamaa ihmisiä kuvatessasi. Laukaise salama vaikkapa seinän tai katon kautta mallia kohti. Näin valo on huomattavasti pehmeämpi ja vältät terävät varjot kasvoilla.

  Parhaiten onnistut, jos saat valon tulemaan mallin edestä ja sivulta. Sisällä luonnonvalossa kuvatessa mallin kannattaa seisoa niin, että mallin kasvojen toinen puoli on ikkunaa kohti. Taustan on hyvä olla tummempi kuin kuvattavan kasvot.

  4. Rekvisiitalla lisäpotkua

  Rippityttö ja jalkapallo
  Huomioi kuvattavan persoona ja harrastukset.
  Värikkäillä ilmapalloilla saat kivaa twistiä kuvaan
  Värikkäillä ilmapalloilla saat kivaa twistiä kuvaan.

  Huomioi kuvattavan persona ja harrastukset. Tuttu esine antaa kuvattavalle rennomman fiiliksen, joka välittyy varmasti myös kuvissa. 

  Pyydä ottamaan kuvaukseen mukaan niihin liittyvää rekvisiittaa. Kirjoja rakastavalla voi kädessä olla rakas opus, jalkapalloilevalla pallo ja luistelijatytöllä luistimet. Unohtamatta tietenkään lempikukkia, joiden väri sointuu hyvin kuvattavan asuun.

  5. Päähenkilö esiin vahvemmin

  Etualalla epäterävä kohde
  Etualalla epäterävä kohde

  Jos haluat kuvaan uudenlaista potkua, etsi kuvan etualalle vaikkapa puun lehtiä tai kukkia. Etualan epäterävä kohde saa tarkennettuna olevan päähenkilön esille todella hienosti.

  Miljöö on iso osa potrettia

  6. Miljöö tukee tarinaa

  Miljöö voi toimia isona osana potrettia. Etsi mielenkiintoisia yksityiskohtia ja käytä hyväksesi erilaisia heijastavia pintoja ja näyttäviä paikkoja. 

  Parhaiten potrettikuvissa toimivat graafiset ja yksinkertaiset elementit. Liiallinen ”hässäkkämiljöö” varastaa huomion kuvattavasta.

  7. Vaihtele kuvienottoetäisyyttä

  Ota molempia – läheltä ja kaukaa. Kun otat lähikuvia, mene rohkeasti lähelle, jotta päähenkilö tulee vahvemmin esiin. Ja toisaalta, ota kuvia myös hyvin löyhällä rajaukselle, jossa on miljöötä mukana eivätkä jalat katkea keskeltä.

  Pysty- vai vaakakuvia? Molempia todennäköisesti tarvitaan. Katsele jo etukäteen kiitoskorttimalleja ja suunnittele, millaisen taulun kuvista haluat teettää, jotta tiedät, tarvitsetko enemmän vaaka- vai pystykuvia.

  Lue lisää