• Juhlakuvaus: vinkit ensikertalaiselle

  Juhlakuvaajan muistilista:
  Vinkit ensikertalaiselle

  Juhlakuvaajan päivä on vauhtia täynnä, mutta saat kuvattua kaikki tärkeät hetket ja yksityiskohdat, kun suunnittelet päivän etukäteen. Mikäli käytössäsi on juhlien ohjelma tai aikataulu, kirjoita tärkeimmät kuvattavat asiat siihen.

  Digitaalinen "filmi" ei maksa mitään, kuvaa siis mahdollisimman paljon, jotta saat kattavan kuvavalikoiman. Kunnioita kuitenkin aina juhlaväkeä ja kuvaa siten, ettet häiritse juhlien kulkua

  1. Ota jokaisesta vieraasta ainakin yksi kuva

  1. Ota jokaisesta vieraasta ainakin yksi kuva

  Se onnistuu helpoiten, kun kuvaat onnittelukuvat kaikista vieraista heti, kun he saapuvat juhliin, ja onnittelevat juhlan sankaria tai järjestäjää.

  2. Kuvaa myös ryhmäkuvia

  2. Kuvaa myös ryhmäkuvia

  Juhlissa on rauhallisia hetkiä, jolloin on aikaa kuvata ryhmäkuvia. Mikäli juhlissa on kokonaisia perheitä, kannattaa jokainen perhe kuvata omaan ryhmäkuvaansa. Voit myös ottaa sisaruskuvia ja kuvia perheestä isovanhempien kanssa.

  Perhepotretteihin saat uudenlaista meininkiä, kun pyydät perinteisen poseerauskuvien jälkeen perhettä vaikkapa hyppäämään kuvassa yhtä aikaa.

  Perhekuvista saat hauskan sarjan, jos otat kuvat vuosien mittaan aina samassa paikassa. Kuvista muodostuu perheen hauska oma perinne.

  3. Tallenna juhlien yleisilme

  Yleiskuvissa näkyy niin vieraita kuin juhlatilaa ja miljöötäkin, siis paljon kaikkea. Yleiskuvat nousevat arvoon vuosien kuluessa, sillä niistä on mukava tutkia, millaisia vaatteita, astioita ja tarjoiluita menneissä juhlissa on ollut.
  4. Huomaa yksityiskohdat

  4. Huomaa yksityiskohdat

  Hyvään kuvatarinaan tarvitaan rytmiä, jossa kuvat vaihtelevat yleiskuvista yksityiskohtiin. Esimerkiksi juhlapöydän antimet kannattaa kuvata niin, että ensin ottaa yleiskuvan tarjoiluista, ja siirtyy sen jälkeen lähemmäs kuvaamaan tarjoilujen yksityiskohtia.

  5. Piipahda kulisseissa

  Juhlien kulisseista saat yleensä kaikkein mielenkiintoisimmat kuvat. Piipahda siis välillä myös takapihalla, keittiössä ja vaikkapa lasten leikkipaikalla kuvaamassa juhlien pieniä ja mielenkiintoisia juttuja.
  6. Etsi hymyjä

  6. Etsi hymyjä

  Kun kuvaat, tarkkaile tilanteita, joissa ihmisillä on hauskaa. Helpoiten bongaat hymyjä kuviin, kun pysyttelet kameran kanssa hieman kauempaa, ja annat ihmisten olla luonnollisesti keskenään. Hyvä kuvaaja on taitava ja huomaamaton tarkkailija.

  7. Suunnittele päivänsankarin kuvaus etukäteen

  7. Suunnittele päivänsankarin kuvaus etukäteen

  Juhlissa on yleensä ainakin yksi päätähti. Juttele hänen kanssaan hyvissä ajoin ennen juhlia, millaisia toiveita hänellä on kuvien suhteen.

  Ylioppilasjuhlissa tärkeä hetki on myös potrettikuvien ottaminen. Niihin kannattaa varata riittävästi aikaa ja rauhallinen paikka. Tee myös varasuunnitelma mahdollisen sateen varalle, eli mieti ainakin kaksi kuvauspaikkaa, jossa kuvaaminen onnistuu sujuvasti ja tyylikkäästi.

  8. Anna juhlamielen tarttua

  Kuvaamista ja tekniikkaa ei kannata murehtia liikaa, sillä se vie huomion pois tilanteista ja fiiliksestä. Kuten kaikessa muussakin tekemisessä, keskity yhteen asiaan kerrallaan. Kehittyäksesi juhlakuvaajana voit luoda itsellesi teeman jokaista juhlaa varten. Keskity juhlan aikana tähän yhteen uuteen asiaan, jossa kehität itseäsi kuvaajana.
  9. Juhlien jälkeen

  9. Juhlien jälkeen

  Juhlakuvat kannattaa jaotella ja tallettaa ainakin kahdeksi eri kansioksi. Toiseen kansioon tallennetaan kaikki onnistuneet kuvat arkistoimista ja paperikuvien tilaamista varten.

  Toiseen kansioon valitaan vain muutama kymmenen kuvaa, ja se kertoo juhlapäivän tarinana. Kuvatarinan ideana on siis tiivistää juhlat mahdollisimman ytimekkääksi ja mielenkiintoiseksi "reportaasiksi". Tarinaan saat hienosti rytmiä käyttämällä useita erityyppisiä kuvia lähikuvista laajoihin yleiskuviin. Kuvatarinaan valituista kuvista on myös helppo teettää ifolorkirja.

  Lue lisää