Juhlakuvaus: vinkit ensikertalaiselle

Juhlakuvaajan muistilista:
Vinkit ensikertalaiselle

Juhlakuvaajan päivä on vauhtia täynnä, mutta saat kuvattua kaikki tärkeät hetket ja yksityiskohdat, kun suunnittelet päivää ja kuvia etukäteen. Mikäli käytössäsi on juhlien ohjelma tai aikataulu, kirjoita tärkeimmät kuvattavat asiat siihen. Digitaalinen "filmi" ei maksa mitään, kuvaa siis mahdollisimman paljon.

Tarkista ennen kuvauspäivää muistikorttisi kapasiteetti, ja ota tarvittaessa varamuistikortti mukaan. Kunnioita aina juhlaväkeä ja kuvaa siten, ettet häiritse juhlien kulkua. Opettele huomaamaan hetket, kuvaa tärkeimmät ja anna kameran välillä myös levätä, jotta homma pysyy mielekkäänä. Näin pääset nauttimaan juhlan tunnelmasta hetkittäin myös ilman kameraa.

Oletko itse juhlavieraana? Usko tai älä, viiden tai max. kymmenen kuvan sarjalla pärjäät, kun haluat taltioida sinulle tärkeän tapahtuman. Psykologinen silmä on tärkeää juhlakuvaamisessa. Älä koskaan ota ihmisestä kuvaa, jos huomaat, että hän ei sitä halua. Jokaisella on oikeus nauttia juhlatunnelmasta omalla tavallaan ja omassa rauhassa. Lisäksi on tärkeää muistaa, että sosiaaliseen mediaan ei kannata jakaa kuvia, joissa muiden vieraiden kasvot näkyvät suoraan. Onneksi esimerkiksi hääjuhlassa usein ohjeistetaan saako kuvia jakaa someen päivän aikana vai ei.

Vinkit juhlakuvaukseen

Ota päivänsankari zoomiin

1. Ota päivänsankari zoomiin

Potretti päivänsankarista on ilman muuta saatava. Saat henkilökuviin vaihtelua, kun otat niitä eri etäisyyksiltä: iloinen lähikuva kasvoista, puolivartalokuva ja kokovartalokuva. On kiva nähdä myös tärkeän päivän juhla-asu koko komeudessaan. Muista ottaa vaaka- ja pystykuvaa, niin saat vaihtoehtoja kuvien asetteluun vaikkapa kuvakirjaan tai kiitoskorttiin.

Mikäli päivän päätähti ei pidä kuvattavana olemisesta, yritä tehdä kuvaustilanteesta rento ja hauska. Aina ei tarvitse edes poseerata. Pyydä häntä katsomaan sivulle yläviistoon, tuksuttelemaan juhlaruusua tai kohottamaan lasia. Potrettikuvaan voi ottaa jonkin tärkeän esineen tai harrastukseen liittyvän elementin. Voit myös kuvata päivänsankaria useampaan otteeseen juhlien aikana, jolloin hän ehtii rentoutua ja tottua kameraan.

2. Kaikki näkyviin yhteiskuvassa

Kuvaa vieraita eri tilanteissa. Elä hetkessä! Kaikkien kuvien ei kannata olla järjestettyjä, sillä aidoimmat kuvat saat kuvaamalla ihmisiä heidän huomaamattaan. Kiipeä tuolille, portaalle tai parvelle hakemaan uutta kuvakulmaa. Tai kyykisty pensaan taakse ja taltioi hetkiä etäämmältä.

Tallenna juhlien yleisilme

3. Tallenna juhlien yleisilme

Yleiskuvissa näkyy niin vieraita kuin juhlatilaa ja miljöötäkin, siis paljon kaikkea. Yleiskuvat nousevat arvoon vuosien kuluessa, sillä niistä on mukava tutkia, millaisia vaatteita, astioita ja tarjoiluja menneissä juhlissa on ollut. Entä miltä näytti juhlapaikka ja porukka juuri sinä vuonna, kun juhlat järjestettiin mökillä tai omalla pihalla?

4. Huomaa yksityiskohdat

Hyvään kuvatarinaan tarvitaan rytmiä, jossa kuvat vaihtelevat yleiskuvista yksityiskohtiin. Esimerkiksi juhlapöydän antimet kannattaa kuvata niin, että ensin ottaa yleiskuvan tarjoiluista, ja siirtyy sen jälkeen lähemmäs kuvaamaan tarjoilujen yksityiskohtia. Huolella mietityt juhlakoristeet on myös ihana tallentaa kuviin.

Tallenna juhlatilan yksityiskohdat kuviin

5. Piipahda kulisseissa

Juhlien kulisseista saat yleensä kaikkein mielenkiintoisimmat kuvat. Piipahda siis välillä myös takapihalla, keittiössä ja vaikkapa lasten leikkipaikalla kuvaamassa juhlien pieniä ja mielenkiintoisia juttuja.

6. Etsi hymyjä

Kun kuvaat, tarkkaile tilanteita, joissa ihmisillä on hauskaa. Helpoiten bongaat hymyjä kuviin, kun pysyttelet kameran kanssa hieman kauempaa, ja annat ihmisten olla luonnollisesti keskenään. Hyvä kuvaaja on taitava ja huomaamaton tarkkailija.

7. Anna juhlamielen tarttua

Kuvaamista ja tekniikkaa ei kannata kuitenkaan murehtia liikaa, sillä se vie huomion pois tilanteista ja fiiliksestä. Kuten kaikessa muussakin tekemisessä, keskity yhteen asiaan kerrallaan.

Kehittyäksesi juhlakuvaajana voit luoda itsellesi teeman jokaista juhlaa varten. Keskity juhlan aikana tähän yhteen uuteen asiaan, jossa kehität itseäsi kuvaajana.

8. Tallenna kuvat juhlien jälkeen

Juhlakuvat kannattaa jaotella ja tallettaa ainakin kahdeksi eri kansioksi. Yhteen kansioon tallennetaan kaikki onnistuneet kuvat arkistoimista ja paperikuvien tilaamista varten. Toiseen kansioon valitaan vain muutama kymmenen kuvaa, ja se kertoo juhlapäivän tarinana. Kuvatarinan ideana on siis tiivistää juhlat mahdollisimman ytimekkääksi ja mielenkiintoiseksi "reportaasiksi". Tarinaan saat hienosti rytmiä käyttämällä useita erityyppisiä kuvia lähikuvista laajoihin yleiskuviin. Kuvatarinaan valituista kuvista on myös helppo teettää ifolorkirja.

Lue lisää