• Vauvan huoneen sisustusvinkit

  Viihtyisä vauvan huone – parhaat sisustusvinkit

  Harkitut sisustusratkaisut mahdollistavat vauvan huoneen muokattavuuden lapsen kasvaessa. Persoonallista ilmettä sisustukseen saa helposti valokuvatauluilla, joihin voi kehystää esimerkiksi vauvan tai perheen lemmikin kuvan.

  Vauvan tuloon liittyy monenlaisia hankintoja ja huomioon otettavia asioita. Yksi tällainen on uuden tulokkaan oma huone. Vauvan oma pesäkolo voidaan sisustaa myös osaksi vanhempien makuuhuonetta, jolloin vanhemmat ovat kätevästi pienen perheenjäsenen lähettyvillä tarpeen tullen.

  Vauvan huoneen sisustus jatkaa yleensä luontevimmin muun kodin tyyliä.

  –Tärkeimpiä huomioon otettavia asioita vauvan huoneen sisustuksessa on muunneltavuus, käytännöllisyys ja turvallisuus, kertoo sisustussuunnittelija Anna Koponen Anna Koponen Interior Design Oy:sta.

  Annan vinkit vauvan huoneen sisustukseen:

  1. Rauhallinen värimaailma. Mikäli vauvan sukupuoli on vielä yllätys, varma valinta on neutraalin värinen huone, joka sopii sekä tytölle että pojalle. Toimivin ratkaisu vauvan huoneessa on käyttää rauhallisia perusvärejä, joita voi helposti tehostaa esimerkiksi kirkkaamman värisillä tekstiileillä. Maaleista kannattaa valita aina se murretumpi sävy, jotta seinät kestävät aikaa ja niihin on helpompi yhdistellä muita värejä. Värien käyttöä ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä värit luovat lämpöä tilaan, kun taas valkoiset seinät tuntuvat helposti kolkoilta.

  2. Muunneltavuus lapsen kasvaessa. Vauvan huoneen sisustus kannattaa suunnitella mahdollisuuksien mukaan siten, että se mukautuu lapsen kasvuun. Pinnasänky vaihtuu myöhemmin pienen lapsen sänkyyn, joka voi olla esimerkiksi jatkettava sänky. Mukava nojatuoli voi olla hyvä sijoitus vanhempien hyvinvointiin, kun tuolissa voi torkahtaa hetken yön pimeinä tunteina vauvaa syöttäessä ja sylitellessä. Myöhemmin nojatuolia voi käyttää yhteisiin iltasatuhetkiin.

  3. Muokattavat sisustusratkaisut. Helposti toteutettava sisustusvinkki vauvan huoneeseen on kehystää tapetista tauluja, jolloin taulut on helppo poistaa lapsen kasvaessa. Nalletapetti on suloista pienen vauvan huoneessa, mutta ei välttämättä toimi enää kouluikäisellä. Seinät voi myös maalata yksivärisiksi, mutta koristella esimerkiksi teippipintaisilla, helposti poistettavilla pallokuvioilla. Seiniä voi elävöittää myös abstraktein koristemaalauksin käyttämällä erilaisia maalaussabluunoita. Omasta valokuvasta voi myös kehittää persoonallisen sisustustaulun. Vaihdettaviin kuvakehyksiin voi vaihtaa valokuvan tai julisteen lapsen kasvaessa.

  4. Ekologiset valinnat. Kaikkea ei tarvitse vauvan huoneeseen ostaa uutena. Esimerkiksi vain lyhyen aikaa käytössä oleva hoitopöytä voi olla järkevää hankkia käytettynä. Hoitopöytänä toimii myös sopivan korkuinen lipasto, jonka päälle voi sijoittaa hoitoalustan. Ekologista on myös panostaa laadukkaampiin, pitkäkestoisempiin sisustusratkaisuihin, kuten hyvään nojatuoliin.

  5. Turvallisuus ennen kaikkea. Jotta vauvan huone olisi turvallinen, tulisi lipastot kiinnittää aina seinään. Näin nousemaan oppinut vauva ei vahingossakaan saa lipastoa kaatumaan. Maton alle lisättävä laadukas liukueste estää tehokkaasti niin aikuisten kuin pienen taaperonkin kompasteluja. Mikäli vauvan huonetta sisustaa kasveilla, tulisi niiden olla myrkyttömiä. Lisäksi mahdollisia vaaratilanteita aiheuttavien esineiden asetteluun riittävän korkealle tulisi pienen huoneessa kiinnittää huomiota.

  6. Käytännölliset tekstiilit. Vauvan huoneessa on hyvä suosia helposti puhdistettavia luonnonmateriaaleja kuten puuvillaa tai villaa. Erityisesti maton materiaalina villa on erityisen toimiva, sillä se hylkii likaa ja on helppo pitää puhtaana. Verhoissa sekoitekangas kestää parhaiten pesua.

  7. Riittävä valaistus. Valaistus on tärkeä osa myös vauvan huoneen sisustusta. Huoneessa on hyvä olla yleisvalo, jotta valoa riittää kun sitä tarvitaan. Valon määrää voi vaihdella sekä himmentimillä että erillisillä seinävalaisimilla. Valaisinten olisi hyvä toimia vähemmän kuumenevilla ledeillä, tai halogeenivalaisimien polttimot tulisi ainakin asemoida lapsen ylettymättömiin.

  8. Persoonallisuutta peliin. Esimerkiksi suvussa kulkenut kehto luo sisustukseen kiehtovaa uuden ja vanhan kontrastia. Piensisustukseen voi tuoda enemmän lapsen maailmaa ja yksilöllisempiä elementtejä mukaan. Henkilökohtaiset valokuvataulut luovat lämpöistä tunnetta ja tunnelmaa vauvan huoneeseen. Hauska idea on koota vauvan nimi seinälle kirjaimista.

  Lähikuva vauvataulusta

  Vauvanhuoneen ensimmäinen taulu syntyy vastasyntyneen kuvasta. Taulun ympärille voi myöhemmin koota pienempiä kuvatauluja elämän tärkeistä etapeista: ifolor.fi/sisustus.

  Kuvakollaasi vauvankuvista seinällä

  Kokoa tauluista kollaasi, jossa on eri kokoisissa kehyksissä esimerkiksi vastasyntyneen jalanjäljet, mustavalkoinen vauvakuva ja vaikkapa jokin loru, värssy tai mietelause: ifolor.fi/sisustus/canvas-taulut.

  Lue lisää