Vauvan huoneen sisustusvinkit

Viihtyisä vauvan huone
– parhaat sisustusvinkit

Harkitut sisustusratkaisut mahdollistavat vauvan huoneen muokattavuuden lapsen kasvaessa kohti taapero- ja leikki-ikää. Persoonallista ilmettä sisustukseen saa helposti valokuvatauluilla. Koostimme yhteen ammattilaisen vinkit – näin luot viihtyisän tilan.

Vauvan tuloon liittyy monenlaisia hankintoja ja huomioon otettavia asioita. Yksi kokonaisuus voi olla uuden tulokkaan huone. Jokaiseen kotiin ei välttämättä ole mahdollista järjestää erillistä huonetta yksinomaan vauvalle, mutta vauvan oman pesäkolon voi sisustaa hyvin myös osaksi vanhempien makuuhuonetta.

Vauvan huoneen sisustus jatkaa yleensä luontevimmin muun kodin tyyliä. Viime vuosien trendi on antaa ammattikuvaajan ikuistaa niin odotus kuin vastasyntyneen kuvat. Raskausajan kuvat ja newborn-kuvat ovat erittäin käyttökelpoisia vauvan huoneen sisustamisessa.

– Tärkeimpiä huomioon otettavia asioita vauvan huoneen sisustuksessa on muunneltavuus, käytännöllisyys ja turvallisuus, kertoo Anna Koponen. Hän on sisustussuunnittelija Anna Koponen Interior Design Oy:sta. Katso kahdeksan asiaa, joita kannattaa miettiä vauvan huonetta sisustaessa.

Canvas-taulu vauvakuvasta

Sisustussuunnittelijan vinkit vauvan huoneen sisustukseen:

1. Rauhallinen värimaailma. Varma valinta on neutraalin värinen huone, jonka sävyt sopivat sekä tytölle että pojalle. Toimivin ratkaisu vauvan huoneessa on käyttää rauhallisia perusvärejä, joita voi helposti tehostaa esimerkiksi kirkkaamman värisillä tekstiileillä. Maaleista kannattaa valita aina se murretumpi sävy, jotta seinät kestävät aikaa ja niihin on helpompi yhdistellä muita värejä. Värien käyttöä ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä värit luovat lämpöä tilaan, kun taas valkoiset seinät tuntuvat helposti kolkoilta.

2. Muunneltavuus lapsen kasvaessa. Vauvan huoneen sisustus kannattaa suunnitella mahdollisuuksien mukaan siten, että se mukautuu lapsen kasvuun. Pinnasänky vaihtuu myöhemmin pienen lapsen sänkyyn, joka voi olla esimerkiksi jatkettava juniorisänky. Mukava nojatuoli voi olla hyvä sijoitus vanhempien hyvinvointiin, kun tuolissa voi torkahtaa hetken yön pimeinä tunteina vauvaa syöttäessä ja sylitellessä. Myöhemmin nojatuolia voi käyttää yhteisiin iltasatuhetkiin.

3. Muokattavat sisustusratkaisut. Helposti toteutettava sisustusvinkki vauvan huoneeseen on kehystää tapetista tauluja, jolloin taulut on helppo päivittää lapsen kasvaessa. Nalletapetti on suloista pienen vauvan huoneessa, mutta ei välttämättä toimi enää kouluikäisellä. Seinät voi myös maalata yksivärisiksi, mutta koristella esimerkiksi teippipintaisilla, helposti poistettavilla seinätarroilla. Tarrajuliste on hyvä valinta, jos haluat suunnitella seinätarrat itse. Seiniä voi elävöittää myös abstraktein koristemaalauksin käyttämällä erilaisia maalaussabluunoita. Omasta valokuvasta voi tehdä persoonallisen sisustustaulun, ja tauluja voi laittaa esille kollaasina tai yksittäin.

Canvas-taulu vauvakuvasta

4. Ekologiset valinnat. Kaikkea ei tarvitse vauvan huoneeseen ostaa uutena. Esimerkiksi vain lyhyen aikaa käytössä oleva hoitopöytä voi olla järkevää hankkia käytettynä. Hoitopöytänä toimii myös sopivan korkuinen lipasto, jonka päälle voi sijoittaa hoitoalustan. Ekologista on myös panostaa laadukkaampiin, pitkäkestoisempiin sisustusratkaisuihin, kuten hyvään nojatuoliin.

5. Turvallisuus ennen kaikkea. Jotta vauvan huone olisi turvallinen, tulisi lipastot kiinnittää aina seinään. Näin nousemaan oppinut vauva ei vahingossakaan saa lipastoa kaatumaan. Maton alle lisättävä laadukas liukueste estää tehokkaasti niin aikuisten kuin pienen taaperonkin kompasteluja. Mikäli vauvan huonetta sisustaa kasveilla, tulisi niiden olla myrkyttömiä. Lisäksi mahdollisia vaaratilanteita aiheuttavien esineiden asetteluun riittävän korkealle tulisi pienen huoneessa kiinnittää huomiota.

6. Käytännölliset tekstiilit. Vauvan huoneessa on hyvä suosia helposti puhdistettavia luonnonmateriaaleja kuten puuvillaa tai villaa. Erityisesti maton materiaalina villa on erityisen toimiva, sillä se hylkii likaa ja on helppo pitää puhtaana. Verhoissa sekoitekangas kestää parhaiten pesua ja auringonvalon vaikutuksia.

7. Riittävä valaistus. Valaistus on tärkeä osa myös vauvan huoneen sisustusta. Huoneessa on hyvä olla yleisvalo, jotta valoa riittää kun sitä tarvitaan. Valon määrää voi vaihdella sekä himmentimillä että erillisillä seinä- tai lattiavalaisimilla. Valaisinten olisi hyvä toimia vähemmän kuumenevilla ledeillä, tai halogeenivalaisimien polttimot tulisi ainakin asemoida lapsen ylettymättömiin.

8. Persoonallisuutta peliin. Esimerkiksi suvussa kulkenut kehto tai korisänky luo sisustukseen kiehtovaa uuden ja vanhan kontrastia. Piensisustukseen voi tuoda enemmän lapsen maailmaa ja yksilöllisempiä elementtejä mukaan. Henkilökohtaiset valokuvataulut luovat lämpöistä tunnetta ja tunnelmaa vauvan huoneeseen. Vaihdettaviin kuvakehyksiin voi vaihtaa valokuvan tai julisteen lapsen kasvaessa. Hauska idea on koota vauvan nimi näkösälle vaikkapa puisista kirjaimista.

Kehystetty juliste vauvakuvasta

Lisävinkkimme viihtyisyyden luomiseen

Vauvanhuoneen ensimmäinen taulu voi olla esimerkiksi vastasyntyneen kuva, jonka ympärille voi myöhemmin koota erikokoisia tauluja, julisteita tai kehystettyjä valokuvia elämän tärkeistä etapeista, kuten nimiäisistä tai ekoista synttäreistä. Tyttövauvan huone saa olla muutakin kuin hempeän pinkki ja poikavauvan huonetta ei välttämättä tarvitse teemoittaa autoilla tai muilla perinteisiä sukupuolinormeja korostavilla elementeillä. Lapset ovat lapsia ja heidän kiinnostuksen kohteensa vaihtelevat kasvuvaiheiden mukana.

Perhekoon kasvaessa, jos esikoinen saa pikkusisaruksia, on helpompaa luovia kodin sisustusratkaisujen kanssa, kun peruspaletti on kunnossa ja muunneltavissa. Pienessä kaksiossa on eri mahdollisuudet kuin suuremmassa asunnossa. Tärkeää on, että te viihdytte vanhempina myös vauvan huoneessa – joka saattaa olla teille kaikille myös yksi yhteinen makuuhuone. Meitä on moneksi.

Lue lisää