
Kuvakirja kruunaa juhlapäivän
Rippijuhlat, ylioppilasjuhlat ja pyöreitä täyttävän synttärijuhlat ovat tärkeitä päiviä elämässä. Niin tärkeitä, että niille on omistettu omat kuvakirjansa. Tässä artikkelissa kerromme, miten saat juhlakuvat aseteltua kuvakirjaan siten, että juhlan tyylikkyys säilyy läpi kirjan.
Vinkit juhlakuvakirjan tekoon
1. Koosta erilaisia aukeamia juhlasankarin kuvista
Kuvia juhlasankarista kertyy paljon. Ettei kirjasta tulisi tylsä, hae vaihtelua erityyppisillä kuvilla: yksi jossa juhlasankari ojentaa kukkaa kameraa kohti, yksi sisällä ikkunan edessä, jossa tytön heijastus luo upean taustan kuvalle ja yksi lähikuva rippirististä.

Samalla idealla on koottu ylioppilastytön aukeama. Lakki ja lakin omistaja ovat silloin pääosassa! Kaikissa kuvissa kukkakimpun ei tarvitse olla perinteisesti kädessä, vaan se voi olla rekvisiittana maljakossa taustalla. Eikä kaikissa kuvissa tarvitse katsoa suoraan kameraan. Kuvakirjassa on hyvä vaihdella erilaisia kuvakulmia, osa enemmän läheltä ja osa kauempaa otettuna. Tämän aukeaman tunnelmallisin kuva on kenties tuo, jossa ylioppilas tuoksuttelee kielokimppua.

2. Anna tilaa upeimmille kuville
Kirjan yhtenäisyys kärsii heti, jos laittaa liian monta kuvaa jokaiselle aukeamalle. Lopputuloksesta tulee helposti sekava ja tyylitön. Rauhoita rohkeasti! Etenkin Premium-kuvakirjassa koko aukeaman kuvat toimivat, sillä kirjamallin layflat-sidonta avaa aukeaman kokonaan tasaiseksi pinnaksi. Valokuvapaperille valotetussa Premium-kuvakirjassa valokuvat pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, värit toistuvat upeasti ja voit valita kirjaasi joko matan tai kiiltävän pinnan. Se on sitten aivan makuasia, kummasta pitää enemmän.

3. Ryhmäpotreteissa saat kaikki vieraat kirjaan
Juhlapäivä on hyvä hetki ottaa potrettikuvia perheestä ja sisaruksia. Monissa juhlissa kuvataan potretit kaikkien vieraiden kanssa erikseen, ne on tärkeä saada kirjaan mukaan. Mutta yksi kuva per perhe tai vieras usein riittää kirjaan! Vaihtele vaaka- ja pystykuvia taidolla. Asettelu säilyy tyylikkäänä, kun erikokoisten kuvien reunat ovat samalla tasolla ja kuvien ympärillä sopivasti tilaa.

4. Kuvaile juhlatunnelmaa myös tekstillä
Entäs ne kirjan tekstit? Moni vierastaa kirjoittamista kuvakirjaan, mutta aivan turhaan! Lyhyet ja yksinkertaiselta tuntuvat tekstitkin tuovat juhlakirjaan aina jotain lisää ja toimivat vuosien päästä muistin virkistäjänä. Esim. Onneksi Toni-velikin ehti juhliin viime hetkillä jalkapalloleiriltään Espanjasta. Tätäkin täpärää tilannetta juhlien onnistumiseksi muistellaan vielä monet kerrat hymyssä suin.

5. Tyylikäs kansi
Kansi johdattaa kirjan sisältöön – tärkeään juhlapäivään. Teetkö kannen ensin vai vasta viimeisenä? Kuvakirjakonkareissakin löytyy tämän suhteen kahta koulukuntaan. Mutta useimmiten kanteen valitaan mahdollisimman edustava kuva. Käytä otsikossa tarpeeksi isoa ja erottuvaa fonttia, se antaa ryhtiä. Jos kuvasta löytyy rauhallista tilaa otsikolle, kuvan voi vetää koko kanteen. Paras lopputulos löytyy kokeilemalla.

6. Tunnelmakuvia kirjan loppuun
Jos kirjan alkuosuus oli omistettu juhlasankarille ja virallisille potrettikuville, niin kirjan loppuun voi koota kollaasin juhlatunnelmasta. Ruokailu- ja kahvitteluhetkiä, kuohujuoman kilistelyjä ja muita fiiliskuvia. Älä unohda yksityiskohtia kattauksesta! Ne ovat juhlien järjestelijän ylpeydenaihe, johon mielellään palaa vuosien päästäkin.

Iloinen juhlakirja päättyy loppuillan tuuletukseen. Se on hyvä lopetus kirjalle. Kiitos juhlista!