• Kuvakirjat kiertävät suvussa

  Kuvakirjat kiertävät suvussa

  Karoliina Staufferin lähisuvussa kuvakirjat kiertävät tekijältä toiselle, ja niillä on ikioma paikka suvun yhteisessä kirjahyllyssä.

  "Meidän perheessämme suku ja siihen liittyvät tarinat ovat aina olleet suosikkipuheenaiheita. Juhlapyhinä kokoonnumme neljässä polvessa sukumme yli 100-vuotiaalle maatilalle ja silloin saavat kuvakirjat kyytiä!" Karoliina nauraa. Hän muistaa lapsuudestaan, kuinka aikuiset istuivat pöydän ääressä ja selasivat vanhoja valokuva-albumeita. Nyt perinne on muovautunut itse tehtyjen kuvakirjojen katseluksi, ja uusimmat kuvakirjat laitetaan heti kiertoon.

  "Sivut kääntyvät aina tiuhaan, kun pääsemme saman katon alle. Olemme keksineet oman tavan välittää kertomuksia toisillemme. Lisäksi se on kiva tapa viettää aikaa yhdessä", Karoliina kertoo.

  "Usein jätämme kirjat yhteiseen hyllyyn, jossa ne ovat vieraiden katseltavissa. Toisinaan ne kiertävät sukulaiselta toiselle ja löytävät lopulta taas omistajansa luokse."

  Ensimmäiseksi kuvakirjoista innostui Karoliinan isä. Häntä harmitti, kun digikuvat jäivät usein tietokoneelle nimettömiksi tiedostoiksi. Kuvakirjasta löytyi näppärä ratkaisu. Nyt niitä on jo parisenkymmentä.

  Eniten kuvakirjoja on syntynyt matkoilta: Roomasta, Lontoosta, Pariisista, Gardajärveltä ja Kööpenhaminasta. Löytyypä hyllystä Karoliinan siskolleen tekemä polttarikirjakin.

  "Hauskaa on, miten tästä perheeni perinteestä on muodostunut tapa myös minulle ja hyvälle ystävälleni. Tapaamme muutaman kerran vuodessa ihan tätä varten. Menemme lauantaina aamuvarhain kahvilaan ja alamme tutkia toistemme matkakirjoja. Siinä vierähtää nopeasti muutama tunti."

  Karoliinan vinkkejä:

  1. Liput ja laput talteen
  Säilytä matkalta esimerkiksi museo- ja teatteriliput, esitteet, kuitit tai kartat. Liitä ne klemmarilla sopivaan kohtaan valmiin kuvakirjasi sivulle. Voit myös skannata paperiset matkamuistosi ja liittää ne kuvana kirjaan sen tekovaiheessa.

  2. Luonto matkalta mukaan
  Lontoon matkalla sain hauskan idean. Keräsin Hyde Parkista vaahteranlehden, toin sen kotiin ja kuivatin. Kun valmis kirja saapui postissa, liitin kuivan lehden kirjan sivulle kohtaan, jossa seisoin puistossa kyseinen lehti kädessä. Näin sain palan luontoa mukaani.

  3. Uskalla kokeilla!
  Minulle on ollut tärkeää löytää oma tapa tehdä kirjoja. Aluksi käytin kuvakirjaohjelman valmiita asetteluja, mutta nyt muutaman kirjan jälkeen uskallan muutella rennolla kädellä niin kuvan kuin tekstin paikkojakin. On ihanaa oppia joka kerta jotain uutta seuraavaa kirjaa varten.

  Tilaa nyt oma kuvakirjasi

  Lue lisää