• Pariskunta poseeraa juhlissa

  3 x valitse oikea paikka juhlakuviesi ottoon!

  Suunnittele jo etukäteen ennen juhlia, missä aiot ottaa kuvia. Se helpottaa juhlapäivän ja sankarin kuvaamista. Etsi valmiiksi pari kolme paikkaa sekä sisältä että ulkoa, niin et joudu pulaan, jos taivaalta vaikka tippuu vettä.

  1. Rauhallinen tausta

  Valitse sankarille tausta, joka liittyy hänen harrastuksiinsa tai on yksinkertaisesti silmää miellyttävä. Mutta hyväkin kuva saattaa mennä helposti pilalle, jos kuvattavan taustalla näkyy paljon ja/tai turhia esineitä. Nappaa taustalta pois häiritsevät kukat, koristeet ja lehtipinot tai siirrä ne sivummalle. Ihan puhtaaksi ei taustaa tarvitse putsata, silloin kuvasta voi hävitä henki. Esimerkiksi tässä kuvassa näyttää siltä, että kynttilänjalka kasvaa ylioppilaan päästä.

  Ylioppilas pianon edessä
  ENNEN
  Ylioppilas pianon edessä
  JÄLKEEN

  2. Lähellä ikkunaa

  Valo tekee kuvasta kauniin. Pyydä kuvattavat ikkunan läheisyyteen, näin saat kuvaan kaunista luonnonvaloa. Kontrasti kirkkaan päivänvalon ja sisätilan välillä on yleensä suuri, joten heijastin – sellaiseksi sopii iso valkoinen paperi tai vaikkapa valkoinen lakana – on avuksi.

  Morsian ja kaasot ikkunan äärellä, tumma kuva

  EI NÄIN: Vaikka juhlaväki on ikkunan ääressä, valo ei pilvisenä päivänä riitä taustalla oleviin ihmisiin. Kuva jää tummaksi, sillä nyt se on valottunut ikkunan mukaan.

  Morsian ja kaasot ikkunan vieressä, oikein valottunut kuva

  VAAN NÄIN: Laita juhlapaikkaan valot päälle. Pyydä vaikkapa yhtä juhlavieraista pitelemään valkoista lakanaa, paperia tai heijastinta. Laittakaa heijastin kuvattavien sivulle (varjon puolelle) ja käännelkää sitä niin, että saat ikkunasta tulevan valon osumaan kasvoille. Näin kaikki kuvassa olijat näkyvät ja kuvasta tulee valoisa.

  3. Lempipaikka

  Vaikka ottaisitkin "virallisia" ylioppilaskuvia, ei kuvattavan tai kuvattavien tarvitse poseerata virallisesti. Voit siis yhtä hyvin ikuistaa juhlien sankarin vaikka makoilemassa sohvalla kesken juhlien. Mutta muista katsoa silloinkin, mitä taustalla näkyy.
  Ylioppilaspoika sohvalla, taustalla vieras

  EI NÄIN: On hauska taltioida hetkiä ja vieraita, mutta jos olet kuvaamassa virallista kiitoskuvaa, keskity sankariin. Nyt kukkakimppu ja vieras nappaavat huomion ja kuva jää vähän sekavaksi. Tarvitaanko kuvaan seinällä olevaa lämpömittaria? Ei.

  Ylioppilaspoika nauraa sohvalla, sylissä lahjoja

  VAAN NÄIN: Lämpömittari seinällä voi tuntua pikkujutulta, mutta tässä näet eron. Ilman mittaria seinä näyttää siistiltä. Katse ei lähde harhailemaan sankarista. Kuva myös rauhoittuu, kun vieras on kuvasta pois.

  Lue lisää