• Juhlavieraat yhteiskuvassa

  Oletko etsimässä valokuvaajaa juhliisi?

  Juhlissa kannattaa satsata hyvään kuvaajaan. Kun kuvaus on hoidossa, voit itse keskittyä juhlaan. Kuvaajaa hankkiessasi muista ainakin nämä asiat:

  1. Tutustu kuvaajien portfolioihin

  Netistä löydät helposti valokuvaajien työnäytteitä heidän kotisivuiltaan. Tutki, millaista palautetta he ovat saaneet. Kysele hyviä kuvaajia myös tuttaviltasi.

  Pohdi aluksi, millaisia kuvia haluat. Leikkisiä, romanttisia, rentoja vai kenties taiteellisia kuvia? Jokaisella kuvaajalla on oma kädenjälkensä.

  Etsi valokuvaajien joukosta muutama sellainen, jonka kuvista innostut. Vertaile. Katso, että kuvat ovat teknisesti hyvälaatuista ja tutki, onko kuvissa mukavasti erilaisia sommitelmia. Tärkeää on, että kuvissa on riittävä valo ja kuvia on otettu monipuolisesti eri etäisyyksiltä ja eri rajauksilla. Jos tuntuu, ettet osaa itse katsoa näitä piirteitä, pyydä valokuvaamista tuntevaa kaveriasi auttamaan.

  Tilannekuva juhlissa

  2. Ammattilainen vai harrastaja?

  Jos valitset jonkun muun kuin ammattivalokuvaajan, varmistu, että näkemyksenne halutusta tyylistä kohtaavat. Pyydä kuvaajaa näyttämään kuviaan ja kertomaan millaisia kuvausaiheita ja ideoita hänellä juhlistasi on. Harkitse myös, haluatko pyytää esimerkiksi läheistä ystävää kuvaamaan juhlasi. Nauttisiko hän kuitenkin mielellään juhlistasi?

  3. Suunnittele hyvin etukäteen

  Kerro valokuvaajalle, keitä haluat kuvattavan, minkä verran vieraita tulee ja millainen on juhlapaikka. Vai ovatko juhlat kahdessa eri paikassa? Haluatko kuvia myös ulkona?

  On hyvä myös selittää, minkälaista ohjelmaa olet suunnitellut juhlapäiväksi. Näin kuvaajan on helppo ennakoida kuvaustilanteita. Voit myös vinkata valokuvaajalle juhlapaikalla olevasta kauniista portaikosta tai näyttävästä seinästä, jonka edessä esimerkiksi kiitoskorttikuvat voi napata.

  4. Sovi toivottu kuvamäärä

  Ammattilaisen – ja miksei tutunkin kuvaajan– kanssa on hyvä sopia etukäteen kuvien määrä ja hinta, jottei pettymyksiä tule vähäisestä kuvamäärästä tai liian suuresta laskusta. Sovi myös, mihin asti kuvaaja lupautuu olemaan paikalla. Voit myös pyytää tarjouksen etukäteen. Monilla juhlakuvaajilla on hinnat näkyvissä nettisivuillaan.
  Kuva juhlavieraista

  5. Monipuolisesti kuva-aiheita

  Hyödynnä tilaisuus ja pyydä valokuvaajaa ottamaan perhepotrettien ja muiden henkilökuvien lisäksi myös rentoja kuvia eri tilanteista. Myös tunnelmalliset kuvat juhlien yksityiskohdista, kuten kakusta, koristeista, lahjapöydästä tai vaikkapa ylioppilaan juhlakengistä, ovat mukavia muistoja. Tee kuva-aiheista lista kuvaajalle ja tarkista se hänen kanssaan ennen juhlia.

  6. Varaudu muutoksiin

  Muutoksia saattaa tapahtua, ja niihin kannattaa varautua, jottei juhlien tunnelma lässähdä. Sää voi olla huono tai aikataulu mättää. Hyvä valokuvaaja pitää aina mukanaan varavarusteita yllätyksien varalta. Voit myös varmuuden vuoksi pyytää tarjousta parilta hyvältä valokuvaajalta, jos ensimmäinen vaihtoehtosi ei pääsekään paikalle. Kaikkiin muutoksiin kannattaa kuitenkin suhtautua rennosti, esimerkiksi yllättävä sadekuuro saattaa tuoda valokuviin jopa oman lisämausteensa!

  Lue lisää