
Kuvamentorit Päivi ja Emil: Näillä neuvoilla saimme oman kuvakaaoksen haltuun
Ihmiset kysyvät meiltä Ifolorin työntekijöiltä yhä enemmän vinkkejä kuviensa järjestämiseen. Suuren kuvamäärän hallitseminen tuntuukin olevan monelle vaikeaa. Tämä sai meidät miettimään, miten voisimme auttaa asiakkaitamme entistä paremmin.
Teimme nettikyselyn, joka paljasti, että monet potevat jopa suoranaista ahdistusta kuvakaaoksensa keskellä. Nyt asian kanssa ei onneksi tarvitse jäädä enää yksin, koska apunasi olemme me: Ifolorin Kuvamentorit Päivi Pietarinen ja Emil Lundberg.
> Lue tiedote: Kuvakaaos vaivaa suomalaisia jopa ahdistukseen saakka
”Työskentelen Ifolorilla markkinointipäällikkönä. Tässä työssä saan seurata, miten upeasti ja luovasti ihmiset kertovat kuvatuotteillamme omia elämäntarinoitaan ja tallentavat itselleen tärkeitä hetkiä. Myös minä kuvaan vapaa-ajallani ja teen kuvistani kuvakirjoja, jotta tärkeät muistot säilyisivät”, Päivi kertoo.
”Olen ollut töissä Ifolorin asiakaspalvelussa kuusi vuotta. Asiakkaidemme neuvominen on palkitsevaa ja antoisaa, eikä vielä yhtenäkään päivänä ole vastaan tullut kysymystä, johon emme olisi löytäneet vastausta”, Emil jatkaa.
Missä asioissa te pystytte neuvomaan ja auttamaan?
Päivi: Kuvien järjestämisessä, kuvatuotteiden tilaamisessa ja tekemisessä. Olen ollut kuvakirjakilpailumme raadissa monta kertaa, mikä on ollut inspiroivaa ja opettavaista. Teen paljon kuvakirjoja lahjaksi ja bravuurini onkin kaverikirja, johon pyydän kuvia ja tarinoita juhlasankarin läheisiltä.
Emil: Tekniikkaan liittyvät kysymykset ohjataan usein minulle. Osaan neuvoa myös kuvatuotteiden tekemisessä ja tilaamisessa. Ja jos en itse osaa auttaa, pyydän työkaverini apuun. Meillä on uskomaton määrä tietotaitoa ja kokemusta niin asiakaspalvelussa, tuotannossa ja kuin laadunvalvonnassakin.
Miten järjestätte omat kuvanne?
Päivi: Kuvaan pääosin kännykällä, mutta juhliin ja lomamatkoille otan mukaani kunnon kameran. Minulla on minijärkkäri matkoja varten ja parempi kamera juhla- ja potrettikuvia varten. Kännykkäkuvani menevät pilvipalveluun, josta sitten sopivan hetken tullen poistan turhat. Kameralla otetut ja vanhat skannatut kuvat säilytän tietokoneeni ulkoisella kovalevyllä. Siellä minulla on vuosi- ja kuukausikohtaiset kansiot. Teen myös vuosi- ja matkakuvakirjoja, jotta kuvat ovat tallessa muutenkin kuin digimuodossa.
Emil: Kuvaan kännykälläni ihan arkisia tilanteita sekä välillä juhliakin. Synttäreistä, perhetapaamisista ja muista pippaloista syntyy usein ikimuistoisia kuvia, kun ihmiset ovat yhdessä. Lomalla huomaan tarkkailevani elämää vähän eri silmin, sillä löydän kiinnostavia kuvakulmia arkea useammin. Käyn säännöllisesti läpi kuvat puhelimeltani ja poistan turhat. Tärkeimmistä kuvista teetän valokuvia tai kuvakirjoja. Kuvia on turha säilyttää digitaalisina, jos ne löytyvät muussakin muodossa. Toki minultakin jää joskus kuvia roikkumaan puhelimeen.

Onko kuvakaaos teille tuttua?
Päivi: Kyllä! Se iski päälle heti, kun aloin ottaa kännykällä kuvia. En täysin luota siihen, että kuvat säilyisivät pelkästään pilvessä tai ulkoisella kovalevyllä. Siksi olenkin ottanut tavaksi tallentaa kuvat kahteen paikkaan: kännykkäkuvat pilvipalveluun ja ulkoiselle kovalevylle sekä kameran kuvat ulkoiselle kovalevylle ja kuvakirjoihin.
Emil: Pyöriihän kuvakaaos välillä mielessä, koska kuvien järjestäminen tuntuu joskus aika työläältä. Mutta kun hommaan ryhtyy, se kannattaa aina. Onhan se myös hauskaa! Esimerkiksi matkan koen ikään kuin uudelleen selaillessani kuviani muutama päivä kotiinpaluun jälkeen. Onkin kätevää siirtää reissun kuvat tiettyyn kansioon, jolloin niistä voi helpommin ja nopeammin valmistaa esimerkiksi kuvakirjan. Jos käy kuvat läpi vain kerran vuodessa, se vie tuskallisen paljon aikaa.
Miltä tuntui, kun saitte kuvanne järjestykseen?
Päivi: Olo on helpottunut. Fiilistelen elämää tosi paljon kuvien kautta. Niinpä onkin kiva, että kaikki eri laitteilla otetut kuvat löytyvät samasta kansiosta. Kun kuvani ovat järjestyksessä, on myös helppoa käydä päivämääristä tarkistamassa, milloin mikäkin asia tapahtui. Viime viikollakin oli helpotus, kun sain hetkessä tietää kuvistani, minä vuonna serkkuni juhlat olivatkaan. Useimmiten järjestelen kuvia viikonloppuisin, kun ei ole menoa minnekään. Se on rauhoittavaa puuhaa. Joskus tulee tehtyä kuvakirjakin siinä samalla.
Emil: Kuvien järjestämisessä hankalinta on aloittaminen. Tykkään saada asioita järjestykseen, joten ryhdyn hommaan tasaisin väliajoin. Makoilen sohvalla ja valitsen kuvista parhaat.
Kertokaa vielä parhaat vinkkinne kuvien järjestämiseen.
Päivi: Avainsana on säännöllisyys. Usein huomaan, että edellisestä järjestelykerrasta on kulunut liikaa aikaa. Aiemmin ryhdyin puuhaan vasta, kun minun piti kerätä kuvia vaikkapa lahjaksi kuvakirjaan. Silloin urakasta tuli helposti koko päivän homma. Nykyään yritän varata aikaa kuvien järjestämiseen vähän useammin.
Emil: Turhat kuvat kannattaa poistaa säännöllisin väliajoin kännykästä ja kamerasta. Näin liiallinen kuvamäärä ei ala käydä hermoille. Joskus päätöksiä kuvavalinnoista on vaikea tehdä yksin, ja silloin otan avukseni esimerkiksi kaverini. Toisen ihmisen näkökulma kuviini saattaa olla virkistävän erilainen kuin omani.