• Jaakko Lukumaa uima-altaassa

    Liikekuvaus: Näin otat onnistuneita uintikuvia!

    Eikö kamera meinaa pysyä perässä? Ehtiikö uimari sukelluksiin ennen kuin kamera nappaa kuvan? Valokuvaaja Jaakko Lukumaa opastaa, miten saada kesän vauhdikkaimmat kuvat vangittua.

    "Muistan, kun aloittelevana kuvaajana yritin kuvata Salpausselän kisoissa mäkihyppyä. Halusin kuvata juuri sen hetken, jolloin hyppääjän jalat irtoavat hyppyrinnokasta. Tosi vaikeaahan se sadasosasekunnin hetki oli saada onnistumaan. No, nyt on muutama tuhat kuvauskeikkaa enemmän tehtynä ja täällä maauimalassa uimahyppytornin kupeessa homma tuntuu jo helpommalta. Mutta muutama niksi kannattaa pitää mielessä.

    Ennakointi ja valmistautuminen ovat liikkeen kuvauksessa tärkeitä. Jotta saat liikekuvan nappiin, sinun pitää ottaa paljon kuvia. Joskus tilanteet ovat todella ainutkertaisia, ja sinulla täytyy olla tuuria, että ehdit niihin mukaan.

    Otin liikekuvaukseen mukaan valovoimaisen telezoomin ja järkkärirungon, jossa on tosi nopea sarjavalotus.

    Innostuin myös kuvaamaan kännykällä liikekuvia. Se on kesämeiningeissä helppoa ja huoletonta. Lisäksi uusimpien kännyköiden kuvien laatu riittää vähintään kotikäyttöön. Halusin kuvata kännykällä myös vedessä, joten hankin siihen vesitiiviin kotelon."

    Taltioi kesän vauhdikkaat vesileikit!

    1. Liikekuva ilmassa

    1. Liikekuva ilmassa

    Katso valmiiksi haluamasi kuvakulma ja mieti tausta. Itse ihastuin patinoituneeseen hyppytorniin, jossa on vähän elokuvallinen tunnelma. Myös sävymaailmasta pidin. Halusin saada Vertin päättäväisyyden ja keskittyneisyyden liikkeessä esiin, kun hän hyppää kolmosesta.

    Katso valon suunta. Takavalo piirtää vartalon ja liikkeen hienosti.

    Mieti valmiiksi sommitelma. Halusin kuvata hetken, kun Vertti irtatuu hyppyristä ja on korkealla hypyn lakipisteessä. Tähtäsin hetkeen, jolloin hän alkaa tippua alaspäin. Vaakalinjat ovat tässä kuvassa suhteellisen suorassa – sommittelu on vauhtia vasten varsin jämäkkä.

    Valmistaudu ja pidä kamera suunnattuna hyppykohtaan. Olet myöhässä, jos kuvattava on jo vedessä. Näppää siis kuva aikaisemmin. Tutki, millainen viive kamerassasi on, niin voit varautua paremmin ajoitukseen. Jos hyppääjän jalat ovat vielä altaan reunalla, olet aikaisessa. Viivyttele vähän pidempään kuvan ottamisessa.

    Lisää näyttävyyttä? Kun otat kuvan alhaalta, näyttää, että ihminen hyppää korkeammalta kuin oikeasti hyppääkään.

    2. Liikekuva suoraan sivulta

    2. Liikekuva suoraan sivulta

    • Sivusta kuvatessa saat kaikista kuvista käytännössä tarkkoja, koska tarkennusta ei tarvitse muuttaa.

    • Nykyiset kännykät ottavat hurjan määrän kuvia sekunnissa. Kokeile sivusta otettua kuvaa – saat lennokkaan kuvasarjan hyppysarjasta veteen.

    3. Hetki, kun uimarit osuvat veteen

    3. Hetki, kun uimarit osuvat veteen

    • Kun haluat tallentaa kuvan hetkestä, jolloin hyppääjä osuu veteen ja vettä roiskuu komeasti ympäriinsä, ennakointi ja oikea ajoitus ovat kaiken a ja o.

    • Katso valmiiksi, mihin kohtaan ihminen tulee veteen ja käännä kamera valmiiksi siihen kohtaan. Mene mahdollisimman lähelle paikkaa. Kun ihminen tulee kohdallesi, paina nappia.

    • Voit myös kokeilla rohkeasti vastavaloon kuvaamista. Pärskeet välkkyvät hienosti. Jotta lopputuloksena ei ole musta siluetti, valota kuva ihmisen – ei taivaan tai auringon – mukaan.

    4. Kuvaus veden alla

    Nykyään on kätevää, kun kännyköille on vedenkestäviä suojakoteloita. Veden alla kuvatessa huomioi, että valoa on vähemmän. Liikkeen pysäyttämistä helpottaa se, jos päivä on kirkas ja kuvaat kirkkaissa vesissä tai altaalla. Veden alla myös liike on usein hitaampaa. Jos kuvaat sameissa luonnonvesissä, mene tarpeeksi lähelle kohdetta.

    5. Liikekuva edestä päin

    5. Liikekuva edestä päin

    • Edestä päin kuvaamalla saat hauskat ilmeet esiin ja taustan mukaan. Ja lähes varmasti onnistuneen liikekuvan, jos on kirkas päivä.

    • Kun liike tulee kohti, se pysähtyy paremmin kuvassa. Mitä aurinkoisempi päivä on, sitä helpommin saat liikkeen pysäytettyä. Hämärässä se ei välttämättä onnistu.

    • Ei myöskään haittaa, vaikka liikekuva on liike-epäterävä eli ihminen näkyy epätarkkana. Tunnelma voi silti olla hyvä.

    Lue lisää