Sukukirja

Sukupolvien valokuvakirja – miten kootaan suvun muistot sukukirjaksi

Tässä artikkelissa kerromme parhaat vinkit miten sukukirja tehdään. Oman suvun kuvien ja tietojen kokoaminen kuvakirjaksi on loistava tapa säilyttää muistot. Sukukirja on kurkistus menneisyyteen, tärkeisiin tapahtumiin ja rakkaisiin sukulaisiin. Lisäksi sukukirjan tekeminen on kivaa puuhaa ja se on mitä parhain lahja itselle ja sukulaisille!

Sukukirjassa kuvat ja tiedot säilyvät hyvässä tallessa ja muistot tuoreina kautta vuosien. Ifolorin laadukkaita kuvakirjoja on mukava selailla ja antaa mielen vaellella suvun historiikissa. Jos mietit lahjaa vaikka pyöreitä vuosia täyttävälle sisarukselle tai isoäidille, sukukirja on oivallinen valinta. Ja mikä parasta: kun teet sukukirjan, saat siitä helposti omat kappaleet kaikille halukkaille.

Päätä kuinka ison osan suvusta otat mukaan sukukirjaan

Kokoamista helpottaa, kun päätät tarkasti, keitä kaikkia sisällytät sukukirjaan. Tosin jos oikein innostut, niin valitse suosittu Deluxe-kuvakirja, jossa on peräti 180 sivua! Alkajaisiksi oma lähisuku isovanhemmista lapsenlapsiin ja serkkuihin voi olla sopiva otos, heistä voi löytyä helposti kuvia ja tarinoita kiinnostavaksi kirjaksi.

Miten sukukirja kootaan?

Sukukirjassa voi olla valokuvia, asiakirjoja, kirjoitettuja tarinoita ja muistoja. Omien kuva-albumeiden lisäksi kannattaa hyödyntää sukulaisten kuvavarastoja. Heiltä saattaa löytyä kiinnostavia kuvia isovanhempien häistä, heidän ensimmäisestä kodistaan tai suvun kesänvietosta yhteisellä mökillä. Sukulaisella saattaa myös olla hallussaan papereita ja asiakirjoja, joiden avulla menneitä tapahtumia voi ajoittaa tarkasti. Jos tallella on edellisten sukupolvien leikekirjoja, ne voivat osoittautua todellisiksi aarteiksi!

Muunna paperikuvat digikuviksi

Muunna paperikuvat digikuviksi

Vanhemmat valokuvat ovat paperisia, mutta sekään ei haittaa. Ne muuttuvat digikuviksi skannaamalla ne tietokoneella tai ottamalla niistä älypuhelimella kuva.

Ohje: Näin teet vanhoista valokuvistasi digikuvia »

Ohje: Näin skannaat vanhat valokuvat »

Mistä saa tietoa sukukirjaan?

Kysele sukulaisilta, vanhemmilta, isovanhemmilta ja elossa olevista sukulaisilta tietoa suvun asioista. Jos sukukirjassa halutaan mennä aiemmille vuosisadoille ja tehdä laajempikin historiikki, yksi tietolähde digitoitujen kirkonkirjojen etsimiseen on Sukuhistoria.fi. Jos taas esivanhempien etninen ja maantieteellinen alkuperä kiinnostaa, voit tehdä geenitestin ja liittää sen sukukirjaan. Esivanhempia voi löytyä yllättäväistäkin kansallisuuksista! Geenitestejä tekevät mm. MyHeritage ja FamilyTreeDNA. Ennen kuin innostut, tutki kuitenkin, mihin geenitietosi annat ja miten yritys niitä hyödyntää.

Miten piirrät sukupuun?

Puun muotoisessa sukupuussa esivanhemmat (tai se sukupolvi, josta haluat puun aloittaa) ovat alimpana ja nuoremmat ylempänä lehvästössä. Saman sukupolven edustajat merkitään samalle tasolle. Vanhin lapsista on perinteisesti oksan vasemmassa reunassa. Tarvittavia tietoja ovat nimi, tyttönimi, syntymä- ja kuolinvuosi, avioliitot ja lapset. Sukupuusta tulee eläväisempi, jos liität siihen valokuvat kaikista henkilöistä. Googlaamalla löytyy malleja ja ohjelmia sukupuun tekemiseen.

Sukukirja on helppo tehdä Designer-ohjelmalla

Kun kuvat ja tarinat ovat kasassa, on oman kuvakirjan kokoaminen inspiroivaa ja luovaa puuhaa. Kuvakirja syntyy käteväsi Designer-ohjelmalla, jossa voit hyödyntää valmiita kuvakirjapohjia tai tehdä täysin yksilöidyn ja uniikin kuvakirjan. Koko kirjaa ei tarvitse tehdä kerralla, vaan keskeneräinen työ säilyy tallessa.

Deluxe-kuvakirja sukukirjana

Valitse mieleisesi malli ja koko sukukirjalle

Ifolor-kuvakirjojen malleja, kokoja, sidontatyylejä ja hintoja on monia ja niistä löytyy varmaan sopiva omalle sukukirjalle. Olemme myös koonneet avuksesi oppaan kirjamallien valintaan. Erityisen ihastuneita asiakkaamme ovat Premium-kuvakirjaan, jossa käytetään laadukasta valokuvapaperia ja jossa kuvat saa jatkumaan saumattomasti kirjan aukeaman yli. Kaikkein suosituin mallimme on Deluxe-kuvakirja, joka säilyttää tärkeät muistot ryhdikkäästi ja tyylikkäästi liimasidottuna kokonaisuutena.

Hyvä valinta on myös Soft-kuvakirja, jonka pehmeäkantista, A4-kokoista kirjaa on mukava selailla. Tutustu rauhassa eri malleihin ja aloita inspiroiva matka sukukirjan tekemiseen! Ifolor tarjoaa kuvakirjan teko-ohjeet eritasoisille sukukirjan tekijöille, niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin konkareille.
 

Lue lisää