
Serkukset tekivät palkitun sukukirjan

Nordlin–Axelsson–Ekman -suvun sukukokouksessa tunnelma oli ylimmillään, kun serkukset Kristina Virta, 70, ja Markku Axelsson, 65, toivat näytille tekemänsä sukukirjan.
Niin komea ja koskettava siitä tulikin, että Åminnen kartanon puutarhamestari Elias Nordlinin jälkeläisten historiasta kertova kirja sai kunniamaininnan Suomen Sukututkimusseuran järjestämässä Vuoden sukukirja 2014 -kilpailussa.
Sukukirja Puoteja ja puutarhoja, Nordlin–Axelsson–Ekman suvun muistoja vuodesta 1804 sai alkunsa, kun suvun menneisyydestä kiinnostuneet opettajana toiminut Kristina ja arkkitehti Markku jäivät eläkkeelle.
"Suvustamme on paljon valokuvia jo 1800-luvulta asti, mutta ne olivat hajallaan sukulaisilla. Halusimme jakaa näitä kuvia ja muistoja kirjana”, Markku Axelsson kertoo.
Kaksikon suurta urakkaa helpotti vuonna 1953 ilmestynyt Nordlin-suvun tutkimus. Silti kirjan tekeminen vei puoli vuotta. Suvun tarinan vahva hahmo on paitsi Ruotsista Suomeen 1804 kolmen poikansa kanssa muuttanut Elias Nordlin, myös Eliaksen pojan pojan tytär Paula Axelsson. Hänestä tuli valokuvaaja, joka on tallentanut valokuvin Salon ja Turun seuduilla toimineen yrittäjäsuvun tarinaa 1800-loppupuolelta lähtien.
"Näitä vanhoja kuvia oli ilo tutkia", Markku Axelsson sanoo.

Kuvakirjojen teko oli Markulle tuttua. Koska valokuvia oli paljon, valmis kuvakirjaohjelma tuntui hyvältä työkalulta. Markku käsitteli kuva-aineistoa. Opettajana ja elämänkertakirjoittajana Kristinalla oli puolestaan vahva ote tekstien kirjoittamiseen. Hänellä oli myös paljon suvun tarinoita ja muistoja mielessään. "Työnjaossa hyödynsimme molempien vahvuuksia. Yhteistyö sujui hyvin", Markku kertoo.
Omasta suvusta löytyi myös hieno naisnäkökulma: "Suvussamme on monia vahvoja naisia, jotka leskeksi jäätyään ovat hoitaneet suuren perheen ja toimineet samalla yrittäjinä. Valokuvaajana toimineen Paula Axelssonin äiti Selma Nordlin jäi leskeksi ja kahdeksan lapsen yksihuoltajaksi vuonna 1887. Samalla hän toimi kauppiaana. Se on ihailtavaa", Markku toteaa.
Markun ja Kristinan vinkit sukukirjan tekoon:
1. Rajaa aihe
Koska materiaalia voi olla paljon, aihe kannattaa rajata. Serkukset rajasivat tutkimuksen kuuteen sukupolveen ja päättivät edetä kirjassa kronologisesti.
2. Aitoa historiakuvaa
Vanhoista kuvista saa kirjaan autenttista tunnelmaa. Joskus niitäkin kannattaa hieman korjailla kuvankäsittelyohjelmalla. Ajankuvaa voi täsmentää historiallisista lähteistä, suvun tarinoista ja muistelmista. "Mitä muuta silloin tapahtui" on lukijalle arvokasta taustaa ja täydentää kuvien antamaa tietoa.
3. Hyvät lähteet
Hyödynnä lähdetietoja: kirjallisia lähteitä eri arkistoista, suvun muistitietoa, lehtiä ja päiväkirjoja. Käytä apuna sukututkimusohjelmia.
4. Helppo tilata lisää
Valmiilla kuvakirjaohjelmalla saa omatoimisesti hyvää jälkeä. Lisäksi kirjaa voi tilata lisää tarvittavan määrän sukulaisten pyynnöstä.
Selaa sukukirjaa
Puoteja ja puutarhoja, Nordlin–Axelsson–Ekman suvun muistoja vuodesta 1804
Kristina Virta ja Markku Axelsson






















































































VINKKI:
Jos haluat aloittaa sukusi tarinan kertomisen nopeammalla tavalla, tee läheisistäsi kuvasukupuu.
Tilaa kuvasukupuu valmiina kehyksissä!