
Jännittääkö perhejuhlien järjestäminen? – Näin onnistut!
Näillä ohjeilla vältät pahimman stressin ja suurimmat mokat, kun järjestät perhejuhlia. Kiitoskortitkin voit teettää jo etukäteen ja antaa vieraille halauksen kera jo juhlien päätteeksi.
1. Muista suunnitella
Juhlien järjestämiseen pätee neuvo: hyvin suunniteltu on enemmän kuin puoliksi tehty.
Tee etukäteen lista päätettävistä asioista: Kuka siivoaa, kuka huolehtii kattauksesta, teetkö ruuat itse vai kutsutko pitopalvelun? Kuka tarjoilee tervetuliaisjuomat? Tarvitaanko seremoniamestaria? Ja kuka huolehtii siitä, ettei kukaan jää juhlissa yksin?
Jos olet nainen, pähkäilet näitä asioita päässäsi todennäköisemmin kuin miehesi. Tuoreen tutkimuksemme mukaan äideistä liki 80 % suunnittelee juhlia kunnolla, kun taas isistä vain puolet. Hurlumhei-meiningillä eläviä miehiä on peräti 15 %, eli he eivät koskaan suunnittele juhlia etukäteen, ja naisista 4 % tunnustaa saman.

2. Vältä perisynnit
Olipa juhla vaikka pienikin, listaa myös kutsuttavat. Jos haluat plaseerata vieraat pöytiin, mieti paras istumajärjestys. Haluatko sijoittaa jo entuudestaan tutut samaan pöytään? Vai sekoitatko tarkoituksella pakkaa, jotta keskenään vieraatkin ihmiset tutustuisivat toisiinsa? Siinä tapauksessa yhdistele pöytiin puheliaampia ja hiljaisempia, jotta keskustelu lähtee käyntiin.
Kysy vierailta ajoissa ton–ton-ruokatoiveet, sillä laktoositon, gluteiiniton, pähkinätön sekä vegaanius ovat minimivaatimus juhlissa. Älä kuitenkaan väännä joka ruokalajista omaa ton-versiota – yksi iso satsi kaikille sopivaa ruokaa ja sekä pari erillistä ton–ton-lajia riittää.
Tärkeintä on, ettet sorru juhlan järjestäjän pahimpaan perisyntiin eli pirskeiden ajan keittiössä hääräämiseen. Mikään ei ole surullisempi näky kuin vieraat ilman emäntää ja isäntää. Pyydä juhliisi muutama ulkopuolinen apuri, jotta ehdit seurustella vieraiden kanssa.

3. Kuvaa ettei harmita
Mikä täydellisistäkin juhlista saattaa unohtua? Kuvaaminen! Tutkimuksemme mukaan suomalaisista yli 70 % ei suunnittele koskaan juhlien kuvaamista. Useimpiin iskee kuitenkin myöhemmin harmitus, jos pirskeistä ei ole kunnon otoksia.
Sovi siis jo ennalta, kuka huolehtii kuvaamisesta ja millä välineellä ja miten kuvia myöhemmin jaetaan juhlissa olleille. Muista myös ladata kännykän tai digikameran akku täyteen ja katsoa, että muistissa ja muistikortilla on tarpeeksi tilaa lukuisille uusille kuville.
Mikäli haluat juhlillesi myös unohtumattomat jatkot, teetä kuvista vaikkapa kuvakortteja ja kuvakirjoja.
Ilahduta esimerkiksi ylioppilasjuhlien vieraita kiitoskortilla ja ottakaa kuva sankarista ja teettäkää kortti jo etukäteen. Sankari voi antaa kortit vieraille jo lähtiessä halauksen kera, ja näin säästytte osoitteiden etsinnöiltä ja postituksilta.
Ja mikä estää tekemästä juhlien sankarista muistolahjaksi vaikkapa kuvamukit. Tämä ilahduttaisi varmasti esimerkiksi lasten isovanhempia.
4. Hanki kuvaajaksi ammattilainen
Etenkin isoissa juhlissa pääset nauttimaan täysillä meiningistä, kun jätät kuvaamisen ammattilaisen kontolle. Ota tämä vinkki todesta varsinkin, jos olet perheenäiti. Tutkimuksemme nimittäin paljastaa, että äideistä lähes 60 % häärää perhejuhlissa myös kuvaajana.
Ulkopuolinen ammattilainen on hyvä valinta, vaikka itsekin olisit hyvä ja tottunut kuvaaja. Juhlan pyörteissä ja kiireessä kuvaaminen voi välillä väkisinkin unohtua ja moni tärkeä hetki ja koskettava kohtaaminen jää usein tallentamatta.
Häissä ja hautajaisissa saat säilytettyä arvokkaan ja rauhallisen tunnelman, kun jo etukäteen kerrot vieraillesi tilanneesi vihkimisen tai siunauksen ajaksi ammattikuvaajan. Näin kaikkien ei tarvitse osoitella kännyköillään saadakseen tallennettua tilanteen. Myöhemmin juhlassa vieraat voivat ottaa kuvia myös omilla kameroillaan ja kännyköillään.
Kerro vieraille myös, mistä ihmiset voivat tilata ammattikuvaajan otoksia ja minne vieraat voivat myös tallentaa itse ottamiaan kuvia kaikkien nähtäville.

5. Jätä ristiriidat hetkeksi sivuun
Perhejuhlien järjestäminen on usein aikamoista ihmissuhdepeliä ja vaatii taiteilua. Vaikka sinua jännittäisikin, älä ihmeessä jätä juhliasi pitämättä.
Onneksi suomalaiset näyttävät hoitavan aika sujuvasti haastavatkin tilanteet. Esimerkiksi eronneista vain 7 % kokee perhejuhlat ahdistaviksi. Uusperheissä elävistä joka kolmas on sitä mieltä, että nykyinen perhekoostumus ei vaikuta lainkaan juhlien järjestämiseen.
Kutsuvieraslistaa laatiessa ole rehellinen itsellesi. Kutsu ennen kaikkea ne, joiden kanssa viihdyt. Mutta koska elämä on välillä aika monimutkaista, joskus sinun täytyy pyytää mukaan myös niitä, joiden kanssa et haluaisi olla missään tekemisissä. Juhliminen on taitolaji, eli välillä meidän kaikkien täytyy pystyä siirtämään ristiriidat syrjään ja antaa juhlan sankarin nauttia ja iloita.
Lue myös:
Ifolorin tutkimus: Perinteiset roolit jylläävät perhejuhlien järjestämisessä – naiset kantavat vastuun