Kuvausvinkit rippijuhliin
Pönötys pois rippikuvista! Yritä saada aikaan mahdollisimman rento fiilis, jotta kuvattavan on helppo olla oma itsensä. Näillä vinkeillä otat kuvat rippisankarista itse. Hyvistä kuvista on helppo teettää kauniit kiitoskortit ja juhlakuvakirja!
1. Suunnittele kuvauspaikka etukäteen
Yleensä kiitoskorttiin päätyy perinteinen potrettikuva juhlasankarista. Sellaiset voi helposti ottaa itse. Potrettikuvien taka-alalle kannattaa valita mahdollisimman rauhallinen ja yksinkertainen tausta, jolloin kuvattava on pääosassa.
Jos kuvaat ulkona, sopivia taustoja ovat pensaat ja puut tai talon seinusta. Upean seesteisen taustan saat, kun kuvan ottaa alaviistosta, taivaan jäädessä taustaksi. Jos mallina olevan henkilön etäisyys taustasta on suurempi, tausta jää sumeaksi, kannattaa siis kokeilla erilaisia kuvauskulmia senkin suhteen.
Jos käytät kameraa, hyvä vinkki on totutella kameraan etukäteen ja pohtia ennakkoon kuvauspaikkoja sekä mahdollisuuksien mukaan ottaa testikuvia. Ainutkertaisessa tilanteessa kannattaa aina varmistaa, ettei kameraan ole jäänyt erikoiset asetukset. Tai mikä pahinta, muistikortti on jo valmiiksi täynnä tai unohtunut kokonaan! Uusi muistikortti varalle ei maksa paljon. Rippikuvia kannattaa räpsiä aina mieluummin liikaa kuin liian vähän.
2. Vaihtele kuvienottoetäisyyttä
Ota molempia – läheltä ja kaukaa. Kun otat lähikuvia, mene rohkeasti lähelle, jotta päähenkilö tai vaikka rippiristi tulee vahvemmin esiin. Ja toisaalta, ota kuvia myös hyvin löyhällä rajauksella, jossa on miljöötä mukana eivätkä jalat katkea keskeltä.
Pysty- vai vaakakuvia? Molempia todennäköisesti tarvitaan. Katsele kiitoskorttimalleja jo etukäteen.
VINKKI: Kuvakortteja ja muita ifolorin kuvatuotteita ajatellen kannattaa jättää riittävästi ylimääräistä tilaa eli rajausvaraa kohteen ympärille, jotta mieluisassa tuotteessa ja mallipohjassa on helpompi asetella kuvia.
3. Tuo kuvattavan persoona esiin
Siinä missä yksi nuori rakastaa parrasvaloissa paistattelua, toinen voi olla intovertimpää sorttia eikä juuri viihdy kameran edessä. Huomioi kuvattavan persoona ja tuo mukaan esimerkiksi harrastukset. Tuttu esine, kuten jalkapallo tai muu harrastusväline voi antaa kuvattavalle rennomman fiiliksen, joka välittyy varmasti myös kuvissa. Katseen suuntaa voi vaihdella.
Herkkä tunnelmakuva toimii kiitoskortissa perinteisen potrettikuvan rinnalla. Yksittäin tilattaviin taitekortteihin saa kuvia lisättyä myös kortin sisäpuolelle, jolloin ei tarvitse tyytyä yhteen valittuun kiitoskorttikuvaan. Sisäpuolella voi lisätä vaikkapa juhlissa otetun yhteiskuvan, jossa konfirmoitu on kuvattu kunkin kortinsaajan kanssa erikseen.
4. Hyödynnä rakennettu ympäristö taustana
Oma kotikortteli, rakennukset, tasavärinen lautaseinä, puuaita tai vanhan talon kaunis oviaukko luovat kivan taustan kuville. Tuntuuko perinteinen potretti seinän edessä liialta pönötykseltä? Kerro kuvattavalle, että kuvissa ei tarvitse aina katsoa kameraan.
5. Varioi kuvakulmaa – kokeile kuvata myös yläviistosta
Voit testailla kuvaamista portaikossa. Kaupungissa kuvatessa löytyy usein vahtoehtoja suoraan edestä otetuille potreteille. Tuo rippiristi ja kukat selkeäksi osaksi kuvaa.
Voit pyytää juhlasankaria pitämään rippiristiä myös kädessä. Korusta kuvan nappaamalla saat kivasti aineksia kollaaseihin, joita voit koostaa kiitoskorttiin ja juhlakuvakirjaan. Jos sankarilla on näyttävät kengät tai muu hänelle mieluinen asuste, kuvaa nekin.
Salamalla vai ilman? Kesällä salaman käyttäminen on usein turhaa, sillä kesäisin jopa sisätilat ovat yleensä riittävän valoisia valokuvaamiseen.
6. Milloin kannattaa kuvata?
Konfirmaatiopäivän aikana on joskus hankala saada otettua hyviä kuvia. Ajoita sankarin kuvaaminen joko ennen konfirmaatiota tai sen jälkeen, ennen kuin juhlaväki on saapunut paikalle. Kiire pilaa kuvat. Koeta löytää sellainen aika, jolloin häiriötekijöitä on mahdollisimman vähän ja sekä kuvaaja että kuvattava voivat keskittyä kuvanottoon.
Jos konfirmaatiopäivän aikataulu tuntuu liian tiukalta, voi kuvat ottaa erikseen jonain toisena päivänä. On aina mahdollista, ettei sää ole juhlapäivänä suotuisa. Kuvaa silloin, kun ulkona on kaunista. Kukat ja luonto luovat hienot puitteet kuville!
Muistilista rippijuhlakuviin
Juhlasankarin lisäksi kuvaa myös nämä:
- Nuori ja vanhemmat
- Nuori ja kummit
- Yhteispotretti vanhempien ja kummien kanssa
- Rentoa seurustelua ja juhlatunnelmaa
- Yksityiskohtia tarjoiluista ja lahjoista
Rippijuhlan tunnelmiin on ihana palata jälkikäteen, kun kuvat tallentaa kiitoskorttien lisäksi juhlapäivästä kertovaan kuvakirjaan.