Kuvaa matkakirja kännykällä

Kuvaa matkakirja kännykällä

Timo Norros ei kauan aikaillut, kun työpaikan yt-neuvottelut loppuivat ja vapaa-aikaa oli yhtäkkiä yllin kyllin. Hän lähti yhden miehen reissulle Australiaan, josta syntyi Matka-sarjan voittajakirja Australia: Perth – Melbourne – Cairns. Rentoa matkameininkiä kuvaa se, että kuvat on otettu kännykällä ja kulkuvälineeksi kelpasi niin pyörä kuin rämä autokin. Timo nousi voittajaksi ifolorin vuoden kuvakirja 2015 -kilpailun Matka-sarjassa.

Matka-sarjan voittaja

"Lähdin kuukauden reissulle, halkaisemaan Australiaa. Halusin erityisesti nähdä Mad Max 2 -elokuvan kuvauspaikat keskellä erämaata", hän kertoo. Matka sinne olikin reissun unohtumattomin osio.

Silverton osoittautui lähes aavekaupungiksi, joka oli kuihtunut kaivostoiminnan tyrehdyttyä. Autiotaloja ja hylättyjä autoja riitti ihmeteltäväksi, sillä alkuperäisestä kahdesta tuhannesta mainariperheestä jäljellä oli vain 35.

Erityisesti tapaaminen ja keskustelut paikallisen museon pitäjän Adrianin kanssa tekivät Timoon vaikutuksen. Kyseinen englantilainen herrasmies oli keski-iän saavutettuaan päättänyt muuttaa keskelle australialaista aavikkoa ja perustaa unelmiensa museon.

"Eräänä iltana hän avasi museon erikseen minulle, jotta sain rauhassa katsella elokuvan rekvisiittaa ja elokuvasta tuttuja mielenkiintoisia ydinsodanjälkeisiä menopelejä. Sen jälkeen lähdin hänen ja hänen vaimonsa kanssa syömään pannukakkuja", Timo muistelee.

Timo otti kuvat matkakirjaansa kännykällä. "Nykyään minulla on tapana melkein saman tien jakaa kuvani sosiaalisen median kautta, joten ystäväpiiri näkee matkatunnelmiani lähes saman tien. Mutta ne kuvat ovat mielestäni kokonaisuutena hieman hajanaisia", Timo pohtii."Minusta kuvakirja on mukava tapa näyttää mitä matkalla on osunut eteen. On myös kiva kirjoittaa matkan aikana virinneitä ajatuksia yksien kansien väliin. Kirjaa voi sitten näyttää niille kavereille, jotka eivät seuraa touhujani somessa. Samalla matkasta jää myös pysyvä tallenne, eivätkä kuvat häviä bittiavaruuteen."

Timosta kuvakirjan taittaminen ja kuvien asettelu on hauskaa puuhaa. Hän näki vaivaa erityisesti sommitteluun ja valitsi kuvat sillä perusteella, että niistä syntyy järkevä kokonaisuus. "Ja kukapa ei olisi joskus halunnut tekevänsä itse kirjaa? Kuvakirjan tekeminenhän on vähän kuin leikkiä. Ja kokeileminen ja leikkiminenhän on hauskaa. Samalla voi käydä läpi ajatuksia, joita matkalla herää", Timo sanoo.

Hänelle reissun tärkein oppi kiteytyi lauseeseen: "Spend some time alone." "Eli ymmärtääkseen itseään pitää tutustua itseensä", Timo toteaa.

Timon tyttöystävä oli samaan aikaan Namibiassa. "Hän kävi siellä uusimman Mad Maxin kuvauspaikalla. Mutta se oli ihan puhdasta sattumaa."

Tässä Timon vinkit onnistuneeseen matkakirjaan:

Matkakirjavinkkejä

1. Sivupohja voi olla myös tehokeino.

Perinteinen valkoinen pohja on varma valinta kuvakirjaan, mutta väreillä voi myös leikitellä. Esimerkiksi musta pohja tuo syvyyttä ja jännittävyyttä, mutta vaatii seurakseen vahvaa kuvaa.

2. Kuvasommittelussa säännönmukaisuus palkitsee.

Jos haluat käyttää aukeamalla useita erikokoisia kuvia, voit tehdä kuvasommittelun peilikuvamaisesti. Näin syntyy rauhallinen lopputulos. Pidä kuvien välissä olevat välit tai raamit yhtä paksuina joka puolelta. Se estää levottoman vaikutelman.

Sama teema

3. Sama teema puree.

Jos haluat tyylikkään ja toimivan aukeaman, sijoita sille samaan aiheeseen liittyviä kuvia. Esimerkiksi näyttävä “muotokuva” autosta ja viereen kuva, jossa henkilö nojaa reissun päällä autoon. Tai yksi aukeama pelkästään purjehdukseen liittyvää kuvaa.

Kuvapareja

4. Käytä vahvoja kuvapareja.

Mielenkiintoinen aukeama syntyy, jos toisella sivulla on esimerkiksi henkilökuva sukeltajasta, ja viereisen sivun kuva avaa merenalaista maailmaa kaloineen ja kasveineen. Myös värikuvaa ja mustavalkokuvaa voi käyttää rinnakkain tehokeinona.

Kuvapareja

5. Komeile ja rytmitä!

Jos kuva on erityisen näyttävä, anna sille tilaa vaikka koko aukeama. Aukeama myös tuo kirjaan rytmiä ja rauhoittaa selailukokemusta varsinkin jos kuvia ja tarinaa on paljon. Keskiaukeamalle ei kannata laittaa kuvaa, jossa on jokin tärkeä yksityiskohta juuri aukeaman taitekohdassa. Se ei näy siinä niin hyvin kuin voisi.

Tyhjä tila

6. Tyhjä tila rauhoittaa.

Niin kuvissa kuin tekstissä pätee se, että koko sivua ei tarvitse täyttää, vaan antaa sivun hengittää. Eli jätä välillä reilustikin tilaa tekstin tai kuvan ympärille.

Kirjaan omannäköinen koukku

7. Tee kirjaan omannäköinen koukku.

Matkoilla mukana kulkeva maskotti tai esine tuo kirjaan hauskan lisän, kun se on kuvattu eri paikoissa pitkin matkaa. Timon kirjassa se on yhden tähden jallupullo, mutta aivan hyvin se voi olla pehmolelu tai vaikkapa lego-ukko.

Tilaa nyt oma kuvakirjasi

Lue lisää