Lempiaihe kuvakirjaksi

Kuvakirjakilpailun satoa: Lempiaihe kuvakirjaksi

Ifolorin kuvakirjaohjelmalla voi tehdä vaikka upean runokirjan! Leena Holmströmin ja Lassi Kalleisen Kesän viime hehku -kuvakirjassa maalaukselliset kuvat alkavat elää uutta elämää runojen myötä. He voittivat Ifolorin Vuoden 2015 kuvakirjakilpailun Luovuus-sarjan.

Avoin-sarjan voittaja

"Mieheni kirjoittaa runoja ja liikumme yhdessä luonnossa. Hän keksi idean, että teemme yhteisen kuvakirjan, jossa on kuva-runopareja. Kuvan ja runon yhteisvaikutus on kovin kiinnostava", Leena Holmström toteaa.

Luonnossa liikkuminen, valokuvaus ja kuvankäsittely ovat olleet Leenan harrastus jo toistakymmentä vuotta. Tähän kuvakirjaan valikoitui viime vuosina Leenan kasveista tekemä sarja plants on stage -kuvia. "Kuviani on ollut Flickr-kuvapalvelussa, mutta muuten ne eivät ole olleet juurikaan esillä", Leena sanoo.

Puhuttelevin kuva pariskunnan mielestä on kuva pietaryrteistä räntäsateessa. Samalla aukeamalla oleva runo alkaa: "Syvä tieto hiljaista huomaamatonta..."

"Omat vanhempani ovat iäkkäitä ja juuri nyt koen tämän runon olevan niin kovin totta. Myös kasvien hahmot liikuttavat kaikessa nöyryydessään ja voimassaan", Leena pohtii.

Lue, mitä voittajilta voisi oppia taidekirjan teosta

Persoonallinen kädenjälki

1. Persoonallinen kädenjälki.

Omia polkuja kannattaa kulkea ja kokeilla vaihtoehtoisia tapoja nähdä ja kuvata ympäristöä tai mielenmaisemaa. Tässä kirjassa kuvat ovat maalauksellisia ja tunnelmaltaan sadunomaisia. Niiden ääreen oli pysähdytty ja ne myös pysäyttävät katsomaan.

Kuvan ja tekstin liitto

2. Kuvan ja tekstin liitto.

Kuvakirjassa ei tarvitse olla lainkaan tekstiä, mutta jos haluaa sanallistaa kuvatarinaa, tyyliä kannattaa pohtia tai pyytää vaikka kirjallisesti taitavaa kaveria avuksi. Parhaimmillaan kuva ja teksti puhuvat samaa kieltä ja täydentävät toisiaan. Toisaalta: joskus rosoisuus ja rankkakin vastakohtaisuus voivat viedä onnistuneeseen lopputulokseen. Tässä kirjassa runo ja kuvat ovat hienosti yhtä.

Kirjan tunnelmaa säätelee taittorytmi

3. Kirjan tunnelmaa säätelee taittorytmi.

Taitto eli kuvien ja tekstien sijoittelu sivulle on olennainen osa luku- tai katsomiskokemusta. Jos haluat Ifolorkirjastasi rauhallisen ja selkeän, käytä kuvien sijoittelussa vain paria kolmea erilaista kuvien sijoittelutapaa, jotka toistuvat läpi kirjan. Myös isot aukeaman kuvat välissä rauhoittavat.

Tilaa nyt oma kuvakirjasi

Lue lisää