Bloggaaja Iina Hyttinen olohuoneessaan

Sisustuksen ammattilaiset: Omilla valokuvatauluilla tunnetta kotiin

Omat aarteet ja persoonallisuus ovat sisustuksen tämän hetken vahva trendi, kertovat lifestylebloggaaja Iina Hyttinen ja sisustustoimittaja Susanna Lehmuskoski.

”Valokuvatauluilla sisustaminen on helppo ja kaunis tapa tuoda omaa persoonaa kotiin”, sanoo Iina Hyttinen, But I am a human not a sandwich -blogin kirjoittaja.

Iinan olohuoneessa, paraatipaikalla tauluhyllyssä, seisoo suloinen valokuvataulu perheen kolmesta tyttärestä. Vieressä on myös pari mustavalkoista tekstitaulua sekä pari luontoaiheista kuvaa kehyksissä.

”Tyttöjen kuva tuo meidän perheemme yhteistä persoonaa tusinajulisteiden joukkoon. Se on visuaalisesti kaunis ja rauhallinen. Kuvassa on sama hempeä tunnelma ja samat värit kuin meillä kotona muutenkin.”

Alumiinitaulun mallin ja materiaalin valinta on taiten ja sisustusammattilaisen silmin tehty. Pysty malli ja 30 x 40 sentin koko valikoitui jatkumona muihin olohuoneen tauluihin.

”Otan blogiini paljon kuvia juuri olohuoneessa. Kiiltävät taulut tai kuvapinnat heijastavat helposti valoa, mikä ei näytä kuvissa hyvältä. Valitsinkin tyttöjämme kuvaavaan tauluun kauniin alumiinin sekä mattapinnan.”

Iinasta valokuvatauluja kannattaisi ehdottomasti hyödyntää myös työpaikoilla. Hänestä start up -yrityksiin sopisivat hauskat ja rennot kuvat – vaikkapa firman järjestämistä tilaisuuksista. Myös tuotteista ja palvelusta saa hienoja tauluja.

”Hyvä idea on myös henkilökunnasta tehdyt kuvataulut työpaikan seinällä. Ne esittelevät heti, keitä paikasta löytyy. Samalla ne toivottavat vieraat persoonallisesti tervetulleiksi.”

Bloggaaja Iina Hyttinen

Bloggaaja Iina Hyttinen teetti alumiinitaulun valokuvaaja Annina Segermanin ottamasta kuvasta. ”Tämä kuva kertoo, kuinka tärkeitä tyttäremme ovat toisilleen ja meille.”

Itse tehty herättää tunteita

Sisustustoimittaja Susanna Lehmuskoski iloitsee siitä, että suomalaiset sisustavat nyt aiempaa rohkeammin – ja itselleen.

”Nyt sisustetaan omannäköisesti – ja niin että kotona todella viihdytään.”

Tässä sisustusfilosofiassa itselle merkitykselliset tavarat ovat arvossaan, ja samaan ajatteluun Susannan mielestä vastaavat myös sisustustaulut. Omista valokuvista tehdyt taulut synnyttävät muiston tärkeästä ajatuksesta, paikasta, rakkaasta ihmisestä tai elämänvaiheesta.

”Itse tehdyssä valokuvataulussa tärkeintä on tunne. Sellaista ei kaupasta ostettu satunnainen sisustustaulu synnytä. Lisäksi oma taulu on ainutlaatuinen, keneltäkään muulta ei taatusti löydy samanlaista.”

Tauluja toimiston porraskäytävän seinällä
Sisustustaulut ovat persoonallinen valinta myös työpaikoilla.

Susanna vinkkaa, että värikuvien muuntaminen mustavalkoiseksi on kaunis ratkaisu ja sopii sisustuksessa harmoniaa arvostaville.

”Eräs Afrikan-työkomennukselta Suomeen palannut perhe teki taulukollaasin Afrikan tapahtumista ja maisemista olohuoneen seinälleen. Mustavalkoisiksi muutetut kuvat toivat kiinnostavaa kontrastia skandinaaviseen kotiin – ja ne toimivat myös ikävän lievittäjinä.”

Susanna itse kuvasi Tunisian-matkallaan rujojen kivitalojen koristeellisia puuovia ja teki niistä kuvataulusarjan.

”Jos et ole ammattikuvaaja tai laitteesi eivät ole ammattilaistasoa, kaunis yksityiskohta on usein toimivampi kuin laaja kuva.”

Sisustustoimittaja Susanna Lehmuskoski

Sisustustoimittaja Susanna Lehmuskoski pitää kehyksettömistä valokuvatauluista. ”Taulujen ripustaminen on oma taiteenlajinsa, sitä kannattaa harjoitella.”

Oletko matta- vai kiiltotyyppiä?

Graafinen suunnittelija Lea Kettunen on tehnyt  vuosien mittaan kiinnostavan havainnon: me suomalaiset jakaudumme matta- ja kiiltotyyppeihin. Lean mukaan näkee heti, kumpaan ryhmään ihminen kuuluu. Silmä tarttuu oitis omaan suosikkiin.

”Tämä on puhtaasti mieltymyskysymys. Kiiltävä on ylellinen ja matta hillitympi, mutta molempia rakastetaan.”

Kiiltävä ja mattapintainen valokuvataulu vierekkäin
Kumpi tyyppi sinä olet: matta vai kiiltävä?

Monet teettävät hääkuvastaan kiiltäväpintaisen kuvataulun. Kiiltävä sopii hienosti myös iltanäkymiin suurkaupungista. Lea mukaan erityisen herkän taulun saa mustavalkoisesta valokuvasta puolestaan mattapintaiselle alumiinille.

Hän itse teetti vastikään skannatusta 10 x 15 -senttisestä värivalokuvasta mustavalkoisen, 60 x 90 -kokoisen alumiinitaulun lahjaksi miehelleen.

”Kuvan resoluutio riitti hyvin mattapintaan. Olen tehnyt jopa Instagram-kuvista 40 x 40 -kokoisia tauluja. Hyvältä näyttävät!”

Graafinen suunnittelija Lea Kettunen

Graafinen suunnittelija Lea Kettunen sisustaa kotiaan ja kesämökkiään valokuvatauluilla.

Lue lisää