Herkullinen uutuus: suklaarasia omalla kuvalla »

Tilastonikkari Pekka työskentelee ifolorilla

Pekka - tilastonikkari ja työkaveri vailla vertaa

Kirjoittaja ifolor,

Tiedätkö jonkun, joka on hurahtanut tilastoihin? Meillä olisi täällä yksi.

Tilastonikkarillamme Pekalla ei ole tilastoa siitä, kuinka monta hänen kaltaistaan tilastointiin intohimoisesti suhtautuvaa ihmistä Suomesta löytyy. Kaikkeen mahdolliseen palveluihimme liittyvään sen sijaan löytyy vastaukset numeroiden muodossa.

Heitetään ilmoille pari kiperää kysymystä. Mihin kellonaikaan tuotteita tilataan eniten?

”Ylivoimaisesti suosituin aika on kello 21-22. Silloin se on varmaan, kun lapset on saatu nukkumaan ynnä muuta. Jokaisena vuorokauden aikana tulee kuitenkin tilauksia. Kello 17 jälkeen tulee aina yli puolet kaikista vuorokauden tilauksista.”

Entäpä sama homma vuodenaikojen kanssa?

”Se on muuttunut ihan hirveästi, kun ajatellaan analogista aikaa. Silloinhan kaikki kuvat teetettiin juhannuksen jälkeen. Nyt taas tilaukset tehdään lähes siellä joulun tuntumassa.”

Numeropsykologiaa jo vuosikymmeniä

Kysymyksiä ja vastauksia riittäisi varmasti kirjaksi asti, mutta perehdytään enemmän itse Pekkaan.

Charmantti herrasmies on yksi talossamme pisimpään olleita työntekijöitä. Vuonna 1983 Ifolorin ja Ifin edeltäjässä Kuva-Sammossa työnsä aloittanut Pekka on ehtinyt tarkastella alan muutoksia monesta kulmasta. Kokemusta on karttunut asiakaspalvelusta, tuotannosta, talousosastolta ja markkinoinnista, jossa hän tällä hetkellä työskentelee.

Intohimo tilastoihin syttyi jo aivan työuran alkutaipaleella, vaikka silloin hän ei niinkään vielä päässyt niitä hyödyntämään. Mikä ihme niissä tilastoissa sitten niin viehättää?

”Se on mielenkiintoista seurata ihmisten ostokäyttäytymistä. Se on semmoista osittain psykologiaa. Se siinä on mielenkiintoinen puoli. Ei ne numerot sinänsä. Numerot vain kertovat käyttäytymisestä. Tämän tiedon avulla voimme kehittää palveluamme oikeaan suuntaan.”

Otetaan vielä yksi tilasto esiin, vaikka niiden jo pitikin alussa jäädä taka-alalle. Yksi tilastollinen muutos ajan saatossa Pekkaa nimittäin ihmetyttää. Siihen on vaikea keksiä mitään psykologistakaan syytä.

”Analogiaikana ihmiset tilasivat kuvat pääosin mattana. 60% oli mattaa ja 40% kiiltävää. Nyt kun tilataan digiprinttejä, niin 75% on kiiltävää ja 25% mattaa. En ole keksinyt siihen mitään selitystä, että mikä sen aiheuttaa.”

Asiakkaat inspiraation lähteinä

Kun on asettunut taloon jo yli 30 vuotta sitten, on ehtinyt zoomailla myös talon sisäisiä muutoksia tarkasti. Digitalisoituminen toi aikanaan omat haasteensa, mutta aallon harjalla on pysytty horjumatta.

”Tämä on muuttunut vähän sen mukana kuin työelämä yleensäkin. Alkuunhan tämä oli vähän semmoinen, niin kuin siihen aikaan kaikki, semmoisia puurtamispaikkoja. Tämä on muuttunut moderniksi ajan mukana selkeästi. Kun digitalisoituminen tapahtui, niin osaajat ovat muuttuneet ihan erilaisiksi matkan varrella. Aika ajan hermolla tässä täytyy olla koko ajan.”

Pekka lataa työmoodin päälle Kehä kolmosta pitkin huristellessaan aamuvarhaisella Kirkkonummelta kohti Keravaa. Ja kun perille on päästy, on aika hypätä - kuinkas muutenkaan - tilastojen kimppuun. Toki työpäivään mahtuu paljon muutakin hieman sesongista riippuen.

”Aamulla kun tulen töihin, niin täytyy heti tehdä muutamia tilastoja. Sitten on kaikenlaisia palavereja. Yleensä, kun on kaikenlaisia kampanjoita, niin pitää niihin valmistautua. Teen yleensä niihin hinnoittelut. Meillä kuitenkin jatkuvasti pyörii jotain, niin niiden kanssa menee aikaa. Aika iso osa vuodesta menee aina budjetin kanssa väsäämiseen. Se on aika pitkä prosessi.”

Vapaa-ajallaan Pekka liikkuu paljon luonnossa, missä kännykän galleriaan tallentuu monia otoksia. Inspiraatiota upeisiin kuviin ei tarvitse kaukaa hakea.

”Täältähän saa hyvin paljon ideoita, kun katsoo millaisia kuvia asiakkaat lähettävät esimerkiksi järjestämiimme kuvakisoihin. Suomessakin on ilmeisesti aika paljon luovia ihmisiä, jotka osaavat tehdä hienoja juttuja mistä vain.”

Toivottavasti saamme nauttia Pekan Excel-taikuruudesta ja leppoisan mukavasta työtoveruudesta vielä pitkään!

Lue lisää