Vuoden kuvakirja 2018 -kilpailun voittaja Henna-Kaisa haluaa pysäyttää ihmiset – hän kävi läpi 30 000 kuvaa

Henna-Kaisa Sivosen Pysähtymisiä-kuvakirja on herkkä teos luonnon kauneudesta ja pysähtymisen hetkien oivalluksista. Hän on tehnyt kuvakirjoja jo 10 vuoden ajan. ”Näen päivittäin kuvausaiheita ympärilläni.”

”Yö ja päivä, varjo ja valo. Ihmeitä voi tapahtua yhdessä yössä”, kirjoittaa helsinkiläinen Henna-Kaisa Sivonen kuvakirjassaan Pysähtymisiä. Aukeamalle hän on kuvannut omenapuun kukan vielä nupullaan illan hämärässä sekä auenneena päivän valossa.

Pysähtymisiä hurmasi herkkyydellään ifolorin Vuoden kuvakirja 2018 -kilpailussa niin raadin kuin yleisönkin. Kirjaa tehdessään Sivonen tunsi itsekin iloa ja tyytyväisyyttä siitä, että oli vuosien varrella saanut tallennettua niin paljon kauniita hetkiä kameraansa. Kirjaan hän valitsi parhaimmat otoksensa.

”Haluan tällä kirjalla välittää kaikille sanomaa luonnon ihmeellisyydestä. Välillä kannattaa pysähtyä ja katsella ympärilleen, sillä kauneutta voi nähdä missä vain. Iloa voi saada hyvinkin pienistä asioista, kuten aamunsarastuksen aikaan lehdillä helmeilevistä kastepisaroista.”

Tunnelmallisen kirjan ääressä lukija voi ihastella luonnon monimuotoisuutta: ilta-auringossa kylpevää metsää ja kallion päällä tepastelevaa lokkia.

”Ei tarvitse lähteä kauas tai matkustaa maailman ääriin nähdäkseen hienoja asioita. Niitä löytyy aivan läheltä jokapäiväisestä elämästä.”

Kuvakirja-aukeama: lokki

Kuvakirjoja jo 10 vuoden ajan

Sivonen kävi kirjaa varten läpi tiedostojensa kätköistä peräti 30 000 kuvaa vuosien varrelta. Kirjanteko sujui silti verrattain nopeasti, vain muutamassa päivässä.

”Olin jo työstänyt kuvakirjaa päässäni ja miettinyt kuvia etukäteen. Kuvia rinnakkain asetellessani alkoi kuitenkin syntyä myös kuvapareja, joita en ollut aikaisemmin ajatellut. Esimerkiksi lapsi ja lokki -yhdistelmä oli yllätys, ei suunniteltu.”

Media-alalla työskentelevä Sivonen on harrastanut valokuvaamista intohimoisesti jo reilut 20 vuotta, mutta ifolorin kuvakirjakilpailuun hän osallistui ensimmäistä kertaa. Ennen digiaikaa hän kokosi ahkerasti perinteisiä valokuva-albumeita. Kuvakirjoja hän on tehnyt jo kymmenen vuoden ajan, pääosin 6- ja 10-vuotiaiden lastensa elämästä.

”Olen kuvannut lasten varttumista ja koonnut kuvista kirjoja isovanhemmille jouluisin. Kuvaan paljon myös muutakin, joten kilpailuun päätin valita joukosta itselleni mieleen painuneimmat kuvat.”

Pian Sivonen alkaa jälleen koota perinteisiä joululahjakirjoja läheisilleen. Kuvakirjojen teossa hän näkee paljon hyviä puolia.

”Käyn läpi vuoden mittaan kertyneitä kuviani ja kokoan kuvia teemoiksi. Fyysisissä kuvakirjoissa kuvat myös säilyvät hyvin tallessa.”

Kuvakirja-aukeama: kukat

Sekä järjestelmäkamera että kännykkä

Valokuvaaminen on Sivoselle ennen kaikkea keino ilmaista itseään. Kuvaamisen hän on opetellut itsenäisesti satunnaisia valokuvauskursseja lukuun ottamatta.

”Kuvattua tulee varsinkin kesäisin – ja talvisin silloin, kun ulkona on erityisen hieno sää. Myös perheen matkoja ja kotitalon remonttia kuvaan ahkerasti.”

Sivonen on hyödyntänyt visuaalisuuttaan tekemällä myös muitakin teoksia kuin kuvakirjoja. Nyt opintovapaalla verkkokehittäjän työstään oleva Sivonen on kirjoittanut ja osin myös kuvannut Muita ihania -käsityökirjan, Mummoillen – Henkisen mummon käsikirjan sekä 1980-luvun lapsuudesta kertovan Kasarikirjan.

Sivonen kuvaa järjestelmäkameralla, mutta myös kännykällä.

”Kännykällä tulee kuvattua, koska se on joka paikassa mukana. Havannoin ympäristöä valokuvaamisen kautta ja näen kuvausaiheita ympärilläni päivittäin.”

Katso, miltä Henna-Kaisa Sivosen Pysähtymisiä-kirja näyttää:

Muiden finalistien hienot teokset löytyvät täältä »

Lue lisää