Satu Kurlin-Laakkonen

Ifolor-konkari Satu:
Sisustustauluja maisemista
ja muistokuvia lemmikeistä

Suomalaiset sisustavat kotiaan nyt omilla kuvillaan koirista, kissoista ja luonnosta.

Vauvat ja pikkulapset, perhekuvat, luonto ja lemmikit. Suomalaisten valokuvauksen suosikkikohteet pysyvät vuodesta toiseen, ja rakkaus luontoon tuntuu vain vahvistuvan, kertoo ifolorin tuotannossa työskentelevä Satu Kurlin-Laakkonen. Hän on seurannut suomalaisten kuvaamisen kehittymistä lähes 20 vuoden ajan.

– Luontokuvia otetaan nykyään vielä enemmän kuin ennen. Maisemat ovat suosituimpia, mutta yhä yleisempiä ovat myös yksityiskohdat, kuten vaikka lähikuvat sammaleesta. Monet luontokuvista ovat kuin taidekuvia, Kurlin-Laakkonen kertoo.

Hänen mukaansa suomalaisten kuvaamisen taso on viime vuosina kehittynyt huikeasti.

– Tavallisilla kuvauksen harrastajillakin on todella hyvälaatuisia kameroita ja myös taitoa.

Drone-kuvaus yleistyy

Satu Kurlin-Laakkonen on huomannut, että luontokuvien perspektiivi ulottuu nyt myös yläilmoihin. Drone-lennokkien suosio on kasvanut viime vuosina, mikä näkyy myös valokuvissa.

– Ilmasta käsin otetaan todella upeita maisemakuvia esimerkiksi metsistä ja järvistä. Monet kuvaavat myös tiluksiaan, talojaan ja kesämökkejään droneen kiinnitetyn kameran avulla.

Toisaalta kuvissa korostuu lähiluonto. Ihmiset hakevat kameran tähtäimeen paljon pihapiirin lintuja, mutta kuviin on alkanut tulla myös aiemmin harvemmin bongattuja eläimiä.

– Huomaa selvästi, että villieläimiä on ilmaantunut enemmän myös kaupunkiympäristöihin. Kameroihin tallentuu esimerkiksi citykettuja.

Luontokuvista ihmiset teettävät erityisesti sisustustauluja, ja niiden valikoima onkin laajentunut. Pisimpään myynnissä ollut canvas-taulu on edelleen suosituin malli, ja viimeisimpänä valikoimaan on tullut metallitaulu. Tauluja voi teettää eri kokoisina – suurin koko on tätä nykyä 75 x 100 senttiä.

Kurlin-Laakkonen ymmärtää luonnon merkityksen ja luontokuvien suosion kodinsisustuksessa.

– Meille suomalaisille, myös minulle itselleni, luonto on tärkeä rauhoittumispaikka. Monen arki on kiireistä. Luonnossa oleskelu ja myös luonnosta otettu kuva makuu- tai olohuoneen seinällä tuovat elämään tasapainoa.

Lemmikeistä myös muistotauluja

Tärkeitä suomalaisille ovat myös lemmikit. Ne ovat yhtä lailla perheenjäseniä kuin isovanhemmat, äidit, isät ja lapset, ja siksi ne tallentuvat mukaan niin arjen kuin juhlankin kuviin.

– Sisustustauluissa näkee ihania, villisti vapaana juoksevia koiria. Kissat taas suorastaan poseeraavat kuvissa. Yksi lemmikkejä rakastava ryhmä ovat heppatytöt. Hevosen kuvista sekä tyttöjen ja hevosten yhteiskuvista teetetään ifolorilla esimerkiksi tauluja ja mukeja.

Rakkaus lemmikkeihin jatkuu myös silloin kun lemmikkiä ei enää ole. Etenkin koirista ja kissoista tehtyjen muistotaulujen suosio on kasvanut viime aikoina todella nopeasti.

– Yleisin tyyli on panna muistotauluun lemmikin kuvan lisäksi nimi ja päivämäärät. Monissa on myös kauniita runonpätkiä tai lemmikkiä kuvaavia lausahduksia. Tyypillinen muistotaulun koko on esimerkiksi 30 x 30 senttiä tai 30 x 40 senttiä.

Fanikuvissa Robinia ja Saulia

Erityisesti nuoret haluavat teettää yhteiskuvia fanien kanssa. Satu Kurlin-Laakkonen poimii nuorten ykkössuosikiksi Robinin. Laulajat ovat varttuneemmankin väen suosittuja kimppakuvattavia, samoin näyttelijät ja urheilijat.

Kansansuosioon on lisäksi noussut ahkerasti maakuntamatkoja Suomen satajuhlavuonna tehnyt ja sittemmin presidentinvaalikampanjaa käynyt Sauli Niinistö. Kurlin-Laakkosen mukaan jopa Niinistö-palapelejä on teetetty.

– Toritapahtumissa erityisesti vanhemmille miehille on ollut ilmeisen merkittävää päästä samaan kuvaan presidentin kanssa ja teettää tilanteesta kuvataulu muistoksi.

Juhlissakin mennään ulos

Juhlakuvien ottaminen ulkona alkoi Kurlin-Laakkosen mukaan hääkuvista. Nyt muihinkin pariskuntakuviin sekä perhepotretteihin kokoonnutaan mielellään pihoilla ja puutarhoissa.

– Uusvanhat kuvat ovat muotia. Kuvissa saatetaan olla vierekkäin oikein vakavina, kuten ennen aikaan oli tapana. Ihmiset vanhentavat kuviaan myös keltaisuudella tai naarmuilla.

Erilaisia tyylejä on tullut vauva- ja lapsikuviinkin. Arkikuvissa korostuvat lasten hassut tilanteet ja ilmeet, mutta toisaalta poseerauksiin rakennetaan hyvin harkittuja asetelmia: niissä on erilaisia koreja sekä kukkasia, ja myös lempilelun paikka on mietitty tarkkaan.

– Pariskuntia, ystäväporukoita ja perheitä kuvataan todella rouheissakin ympäristöissä, vaikkapa teollisuushalleissa. Niin myös vauvoja ja pikkulapsia. Karun näköisessä ympäristössä lapsen herkkyys korostuu entisestään.

Suomalaisten valokuvissa näkyy koko elämänkaari vauva-ajasta vanhuuteen. Kurlin-Laakkonen iloitsee erityisesti vanhojen parien yhteiskuvista ja siitä rakkaudesta, joka niistä heijastuu.

– Suomalaisten valokuvat ovat ihania. Kuvista huokuu onnellisuus ja ilo.

Vinkit & linkit

Sisustustaulujen suosio ja valikoima ovat kasvaneet. Pisimpään myynnissä ollut canvas-taulu on suosituin. Sellaiseen voi tilata kehykset joko mustana tai valkoisena. Viimeisimpänä valikoimaamme on tullut metallitaulu.

Löydät sisustustaulujen valikoiman täältä.

Katso sisustusbloggarin vinkit taulumallin valintaan »

Lue lisää