Joulufanin joulu on jo alkanut

Joulufanin joulu on jo alkanut

Ifolorin Vuoden jouluilijan perheessä nukutaan kuusen alla

Joulu ei ole Ansamaan perheessä joulu, ellei kuusia löydy kotoa useampi kuin yksi. "Yhtenä vuonna meillä oli kuusi kuusta. Molemmilla lapsilla – ja koirallakin – oli omansa," nauraa oululainen Lea Ansamaa, joka valittiin ifolorin Vuoden jouluilijaksi.

"Meillä joulukuusi – ja koko koti – koristellaan jouluun todella antaumuksella. Muutama vuosi sitten joulukuusemme äänestettiin Suomen kauneimmaksi Ilta-Sanomissa. Kuusemme oli täydellisen tuuhea, valkoisilla palloilla ja Marsalkan nauhalla koristeltu. Valitettavasti se oli viimeinen vuosi, kun meillä oli aito joulukuusi. Mieheni ja poikani allergian takia kotiamme koristavat enää muovikuuset, mutta onneksi ne voi laittaa esille aitoja kuusia aikaisemmin!

Meillä on myös yksi joulutraditio, josta pidämme aina kiinni: nukumme koko perhe jouluaattoa edeltävän yön joulukuusen vierellä olohuoneen lattialla. Katsomme leffaa ja simahdamme siihen.

Joulukuusia
"En tiedä ymmärtääkö Eppu-koira kuusesta mitään, mutta kyllä se sitä välillä tuijottelee", kertoo Lea Ansamaa. Joulukuusi on perheelle rakkain jouluntuoja. Tässä Suomen kaunein kuusi 2011.

Hulluin joulumuistonikin liittyy joulukuusiin. Opiskeluaikana meillä ei ollut varaa ostaa hienoa kuusta, mutta jostain sellainen oli kuitenkin hankittava. Mieheni työskenteli silloin rakennustyömaalla ja kaatoi sieltä meille kuusen. Kun hän toi sen olohuoneeseen, se näytti niin rumalta, että olin jo passittamassa sitä roskalavalle. Tunteellisena ihmisenä minun kävi kuitenkin kuusta niin paljon sääliksi, että peruin sanani ja annoin kuusen jäädä. Eihän kuusi oksilleen mitään voi. Raukka ansaitsi koristeet ylleen.

En oikein tiedä miten minusta tuli tällainen jouluilija. Äitini ei oikein koskaan tykännyt joulusta, mutta osti silti joka vuosi uudet joulukoristeet. Se oli minusta hienoa.

Itse hurahdin jouluun, kun vietimme ensimmäistä joulua oman perheemme kesken. Siitä on kymmenen vuotta.

Meillä on joka vuosi eri jouluteema. Tänä vuonna koristeet, kattaukset, kortit ja kuuset on tehty ruskeavalkoisesta ruudusta ja juuttikankaasta. Jonain vuonna on ollut poroteema, toisena kirkas vihreä.

Tämän vuoden jouluaskartelut olen jo aloittanut, ensimmäiset syyskuussa. Väkerrykseni eivät toki aina onnistu. Sitten naurattaa, että tulipahan tehtyä monta tuntia töitä ja lopputulos on aika hirveä. Nyt minulla on työn alla joulukranssi suodatinpusseista. Löysin ohjeen YouTube-videolta. Aion myös laittaa jouluvalot lasten vanhaan potkukelkkaan, jonka löysin juuri varastosta.

Vaikka rakastan joulua, joulun jälkeen koristeet joutavat minusta nopeasti varastoon. Uutena vuotena on jo aika kääntää katseet tulevaan.

Lean 3 vinkkiä joulun kuvaamiseen

Joulukoristeita

Tyylittele kameran asetuksilla

Kameran asetuksia hyödyntämällä saa helposti tyylikkäitä kuvia. Minulla on kamerassani valmis toiminto, makrotila, joka tarkentaa kuvan etualan ja sumentaa taka-alan. Sillä otan kivoja kuvia Tähtien tuiketta -blogiini. Kuvaa päivänvalossa, ja kiinnitä huomiota myös mitä kuvan taustalla näkyy. Kaikkea ei tarvitse saada samaan kuvaan. Putsaa reippaasti liika tavara ja tarvittaessa vaikka ihmiset pois kuvasta.

Joulukortti, jossa on tarina

Viime vuonna lähetimme Ifolorilla teetetyt kortit, jossa oli valkoiset peruskehykset. Kuvassa olimme koko perhe Kalajoella meren rannalla SUP-laudan päällä. Pidimme kesäisestä kuvasta, koska se toi aurinkoisia muistoja talven keskelle. Kortissa luki "Kesäpäivän aurinkoa jouluusi".
Joulukoristeita

Taltioi joulun teemat kuviksi

Kuvaamalla jouluisia yksityiskohtia ja koristeita, tulee tallennettua jokaisen vuoden jouluteemat, värit ja tunnelmat. Meillä oli yhtenä vuonna punavalkoraidallinen Marianne-karkkiteema ja viime vuonna vintagevillitys, jonka loin yhdistämällä vaaleaa roosaa, kultaa ja kiiltokuvia. Taisin laittaa korujakin roikkumaan.

Lue lisää