Loistavia unikuvia!

Kuvakirjakilpailun satoa: Loistavia unikuvia

Uni-kirja

Vuoden 2015 kuvakirjakilpailun Avoimen kuvakirjasarjan voittaja Anna-Leena Saukko kuvaa kauniisti ja yllätyksellisesti meille kaikille tuttua aihetta: unta. Anna-Leenan Uni-kuvakirjassa kurkistetaan nukkuvien lasten maailmaan.

"Tein tämän kuvakirjan muutamassa tunnissa ihan pelkästään tätä kilpailua ajatellen. Aika meinasi loppua kesken, mutta kirja valmistui kuitenkin viime tingassa. Halusin selkeän aiheen ja mustavalkoisen, mutta pirteän ilmeen kirjalle.

Usein pysähdyn nukahtaneen lapsen vierelle ihmettelemään. Tämä kirja syntyi omista mietteistä – ajatuksesta, josta lapsi mahdollisesti uneksii. Nukkuvaa lasta on myös yleensä helppo kuvata: hän ei karkaa minnekään!

Minulle kirjan tärkein kuva on kun lapsi on nukahtanut kesken pullan ja mehun syönnin. Lapsi katseli rauhassa, käsiinsä nojaten, ulkona lenteleviä pikkulintuja ja nukahti yllättäen. Hellyttävä hetki."

Anna-Leenan vinkit koskettavaan kuvakirjaan:

Anna-Leenan vinkit koskettavaan kuvakirjaan:

1. Rytmitä kuvakirja selkeällä rakenteella ja toistuvilla elementeillä.
Uni-kuvakirjassa toistuu läpi kirjan sama rytmi: Ensimmäinen aukeama rakentuu mustavalkoisesta kokosivun henkilökuvasta, jossa lapsi nukkuu. Viereisellä sivulla on mustalla pohjalla ympyränmallinen värikuva, kuin ajatuskupla kuvastamassa sitä, mistä lapsi nukkuessaan uneksii. Sitä seuraa aukeama, jossa toisella sivulla on koko sivun kuva ja vieressä sivu, jossa pelkkää tekstiä mustalla väripohjalla. Sen jälkeen on taas koko sivun lapsikuva ja pyöreä kuva vieressä jne.

Sama aihe – eri näkemys

2. Sama aihe – eri näkemys.
Etsi tutusta aiheesta yllättävämpi puoli. Värikuvissa lapset yleensä touhuavat, nauraa rätkättävät tai poseeraavat. Unessa heistä paljastuu toinen puoli. Silti nukkuminen ei tapahdu pelkästään sängyssä, vaan uni saattaa tulla keinussa tai vaikkapa kesken ruokailun.

Kokeile eri kirjan malleja

3. Kokeile eri kirjan malleja.
Kirjan neliön mallinen muoto sopii hyvin tiukasti rajattuihin henkilökuviin sekä ympyränmuotoisten kuvien käyttöön.

Tilaa nyt oma kuvakirjasi

Lue lisää