• Näin teet mökkikesästäsi kuvakirjan

  Näin teet mökkikesästäsi kuvakirjan

  Lea Kettusella on edessään ensimmäinen kesä omassa mökissä. Hän aikoo tehdä siitä kuvakirjan. Graafinen suunnittelija Lea antaa myös vinkit, miten saada kuvakirjasta mahdollisimman hauska ja hyvännäköinen.

  Sandaalit nurmikolla

  "Minusta on tänä keväänä tullut mökin omistaja. Vähän jännittää, olen nimittäin aivan aloittelija puutarhahommissa. Aionkin tehdä multasormeksi ryhtymisestäni itselleni mökkikuvakirjan. Voin sitten tulevaisuudessa naureskella omille ensimmäisille viljely-yrityksilleni ja toivottavasti huomata, miten paljon olen näissä hommissa kehittynyt.

  Oman maan raparperia

  Matka mökilleni ei ole pitkä. Mökki on tien toisella puolella omasta kodistani, 1931 rakennetussa Vallilan siirtolapuutarhassa Helsingissä.

  Tämä siirtolapuutarha on kuin pikku kylä. Mökillä aika pysähtyy. Täällä on omanlainen, jopa hieman mystinen tunnelma.

  Naapurini ovat tulleet tutustumaan minuun, uuteen naapuriinsa. Saan kuitenkin olla mökilläni myös omassa rauhassa – harva siirtolapuutarhamökin omistaja on paikalla päivittäin. Sitä paitsi loppukesästä mökkejä rajaavat pensasaidat kasvavat niin korkeiksi, että naapureiden olemassaolon unohtaa.

  Hansikkaat puutarhapöydällä

  Tässä mökissä on alun perinkin asunut nainen. Pihassa kasvoi tuolloin komeita pioneja ja perunaa. Puutarhansa tuotteita hän vei myyntiin Hakaniemen torille.

  Oma puutarhaharrastukseni ei tosin vielä ole aivan samalla tasolla. Välillä minulla on meinannut mennä sormi suuhun. Valmistin hiljattain mehua oman pihani raparpereista. Raparperi ja perennat ovatkin ainoat, jotka kasvavat toistaiseksi "omalla painollaan", kaikki muu pitää opetella alusta alkaen. Kesä tulee varmasti olemaan ihmettelyä täynnä!

  Tekeminen täällä mökillä ei lopu koskaan, mutta puuhastelu on kiireetöntä. Se on parasta. Mökkinaapurini sanoi, että täällä on aina sunnuntai – ja hän on oikeassa.

  Tässä Lean 5 vinkkiä mökkikirjan tekemiseen:

  1. Pohdi valmiiksi kuvakirjasi aiheMinkälaiset verhot meidän mökissä olikaan 80-luvulla? Mökkeilyyn liittyy ihania muistoja ja mielikuvia. Jos mökistäsi löytyy vanhoja kuvia vuosien varrelta, voit rakentaa kirjan vaikkapa mökissä tapahtuneiden muutosten ympärille. Aihe voi olla vaikkapa kuistilla vietetyt illat, pihan muutostyöt tai grillissä tehdyt kesäruokasuosikit. Tai tee kesävieraistasi otetuista kuvista vieraskirja jälkeenpäin.

  LUE MYÖS: Näin skannaat vanhat valokuvat digitaaliseen muotoon

  2. Katso lähelle ja arkisiakin asioita Mökiltä tulee helposti otettua kuvia vain kesäisin ja aurinkoisina päivinä. Kuvaa menoa mökillä päiväkirjamaisesti myös muinakin ajankohtina: sateisina päivinä, iltahämärässä, kevään suursiivouspäivänä. Pienet huomiot ja yksityiskohdat ovat aina mielenkiintoisia. Esimerkiksi millaisista kupeista juotte aamukahvia? Mitä pelejä pelaatte? Mitkä ovat luottokirjojanne kesäkuumalla? Millaisissa mökkikengissä kuljette?

  3. Onko kuvakirjassasi juoni? Kuvakirjassa voit helposti kertoa mökkisi tarinan menneisyydestä nykypäivään. Tai valitse kuvien järjestys vuorokauden tai vuodenaikojen vaihteluiden mukaan. Tai kuukausittain. Myös vuosikirjat mökistä ovat hauskoja. Näet, keitä mökilläsi kävi kylässä, mikä oli kesänne hittiharrastus, millainen sää oli tai mitä remonttia silloin pukkasi.

  4. Vaihtele kuvakokoja Saat rytmiä kuvakirjaasi, kun valitset erikokoisia kuvia sivuille. Voit laittaa sivulle yhden näyttävän kuvan, toiselle sivulle voit rakentaa vaikka kuvakollaasin. Hyvännäköistä jälkeä saat myös, kun skannaat kuviesi joukkoon vanhoja mustavalkoisia kuvia, mökin pohjapiirustuksia tai sääpäiväkirjan sivuja.

  LUE MYÖS: Vinkkejä kuvien valitsemiseen kuvakirjan aukeamille ja muita niksejä

  5. Hauskat tekstit ja fontit Millaisia muistoja perheellä ja ystävilläsi on mökkielämästänne? Pyydä heitä kertomaan muutama muisto. Jos tekstien kirjoittaminen ei ole sinun juttusi, älä sure. Siinä tapauksessa valitse mieluummin mökkikirjaan itsellesi tärkeitä kuvia ja kerro niistä muutamalla sanalla. Pelkkä kuvan päiväyskin riittää.

  Kokeile teksteissäsi myös erilaisia kirjasintyyppejä, mutta käytä korkeintaan kahta tai kolmea, ettei kuvakirjasta tule turhan levoton.

  6. Satsaa kanteen Hyppäsikö mökkivieras näyttävän loikan järveen? Laita kanteen kuva siitä. Kivoja kansikuvanaiheita ovat myös komea yleiskuva mökistä, kuva lempikukistasi mökin kukkapenkistä – ylipäätään jokin kuva, jonka pariin on ihana palata. Jos teet mökkikirjasarjaa, voit käyttää samaa kuva-aihetta aina kansikuvana, aina vähän eri näkökulmasta tai tuunattuna.

  Lean mökkikesää ja kuvakirjan tekoa seuraamme kesän mittaan vielä pariin otteeseen. Seuraa meitä Facebookissa tai tilaa uutiskirjeemme, niin saat inspiraatiota suoraan uutisvirtaan tai sähköpostiisi.

  Lue lisää