Aukeama Karin Jos-kuvakirjasta

Työmatkako muka tylsä?

Nostalginen työmatkakuvakirja kurkistaa menneisyyteen

"Usein arkea katsoo sen hienoja sävyjä kunnolla näkemättä", pohtii Kai Lehtisalmi, joka teki työmatkastaan kuvakirjan. 18 vuotta samaa reittiä työpaikalleen kulkenut Kai pysähtyi ottamaan kuvia samasta maisemasta eri vuodenaikoina parin vuoden ajan.

"Samoihin aikoihin otin kännykälläni kuvia myös vanhoista valokuvistani. Nostalgiahuuruissa aloin ajatella menneisyyden yhdistämistä työmatkakuviin. Aluksi se oli kokeilu, joka lopulta vei mennessään. Vanhaa ja uutta yhdistää ajatus, että elämässä tietyt asiat ja matkat toistuvat."

Ajatus saman maiseman kuvaamisesta heräsi alun perin Kain kuvatessa muutaman vuoden ajan Vantaanjokea. Kuvista tehty kirja voitti ifolorin kuvakirjakilpailun luontokirja-sarjan vuonna 2014.

Aukeama Karin Jos-kuvakirjasta

"Kuvaamani maisemat ovat myös mielenmaisemia. Niistä on tullut kirjojen myötä merkityksellisempiä. On myrskyä, tyyntä ja mystisiä sävyjä, joissa aika katoaa", luonnehtii Kai.

Kuvakirjan kuvat Kai otti kännykällä. Se kun kulkee aina mukana.

"Vanhojen valokuvien kuvaaminen kännykällä on helppoa ja nopeaa puuhaa eikä kuvaaminen vaadi ryhtymistä. Erilaisia kuvasovelluksiakin on vaikka kuinka. Avasin kuvat Vignette-sovelluksessa ja muokkasin esimerkiksi kokoa ja kirkkautta. Erilaisilla filttereillä hain sopivaa tunnelmaa."

"Koska tarina on kuvakirjoissa tärkeää, valikoin siihen vanhoja lapsuudenkuvia eri ikävaiheista. Niihin sisältyy paljon muistoja. Mukana on ensimmäisen luokan luokkakuva, lakkiaiskuva ja armeijakuva. Kuvissa näkyy myös isäni ja vaimoni. Vanhat kuvat ovat kiehtovia ajankuvia, ja tarina tekee niistä entistä mielenkiintoisempia."

Aukeama Karin Jos-kuvakirjasta

Kuvakirjan jälkeen Kai on huomannut muutoksen omassa arjessaan.

"Etsin alitajuisesti uusia kuvattavia kohteita. Kiinnostavin on
kohde, joka ei ilmiselvästi näytä joltain. Sen takaa voi nimittäin
tutkimalla löytyä jännittäväkin tarina."

Vinkit vanhojen ja uusien kuvien yhdistämiseen kännykällä:

Kai Lehtisalmi

1. Ota vanhasta kuvasta kännykkäkuva
Yleisin tapa saada vanha kuva digitaaliseen muotoon on skannata se. Oletko ajatellut, että voit napata vanhasta kuvasta kännykkäkuvan? Sen laatu riittää hyvin, kun kaksi kuvaa yhdistetään.

2. Hyödynnä kännyköiden monipuolisia kuvasovelluksia
Muista, kokeileminen ei pilaa vanhaa kuvaa! Voit löytää hauskoja yllätyksiä. Mustavalkokuvan voi esimerkiksi yhdistää värilliseen maisemaan.

Tuttu maisema ja vanha kuva Kaista isänsä sylissä

3. Kahden kuvan yhdistäminen
Mene Ribbet-ohjelman nettisivuille tietokoneellasi ja lataa sinne kuvat. Ohjelmassa on ominaisuus kahden kuvan yhdistämiseen. Kun olet työstänyt ensimmäisen kuvan mieleiseksesi, voit vetää toisen kuvan sen päälle. Sen jälkeen voit säätää kuvan peittävyyttä, läpinäkyvyyttä ja sävyä. Tallenna lopputulos koneellesi.

4. Etsi tyyliisi sopivat filtterit
Valitse muutama yhteensopiva filtteri ja käytä niitä maltillisesti. Valinnanvaraa on runsaasti ja vaarana on filtterihurahtaminen. Paras jälki tulee maltillisesta kokeilemisesta.

Tilaa nyt oma kuvakirjasi!

Lue lisää