• Vuoden kuvakirja 2015 -voittaja Marika Granat
  Kuva: Markku Granat

  Vuoden kuvakirja 2015

  Ikävä synnyinseudulle synnytti voittoisan kuvakirjan

  Minun Kotiseutuni -kirja

  Rakkaus ja ikävä lapsuudenkodin maisemiin innosti Marika Granatin, 40, tekemään elämänsä ensimmäisen kuvakirjan. Se osui nappiin ja toi voiton ifolorin Vuoden 2015 kuvakirjakilpailussa.

  "Kotikyläni Ylitorniolla on niin rakas paikka, että ainahan minä sinne kaipailen. Minulle synnyinseudun merkitys on vain voimistunut mitä kauemmin olen asunut muualla. Siksi halusin tehdä kuvakirjan kotikylästäni Lohijärvestä ja tutuista sivukylistä siinä lähellä.

  Minulla on Peräpohjolan vaaroja ikävä. Täällä Pohjanmaalla Sievissä on niin aakeeta laakeeta. Työ toi minut, artesaaniompelijan, 15 sitten kenkätehtaalle Sievin Jalkineelle töihin. Vähintään kerran kuussa ajan 350 kilometriä Sievistä kotikylälle. Äitini sekä vanhempi siskoni asuvat vielä siellä. Meitä on viisi sisarusta, kolme tyttöä ja kaksi poikaa. Minä olen nuorin. Vietän myös koko kesälomani synnyinseudullani.

  Valokuvauksen aloitin jo ennen teini-ikää. Rakas veljeni Markku, joka muuten otti tähän kirjaan kaksi kuvaa minusta, antoi minulle sen aikaisen järjestelmäkameran. Pystyin zoomailemaan sillä lintuja. Tykkäsin myös kuvata maisemia ja sisarusten lapsia – myös dialle. Kun digikamerat tulivat, kuvaaminen jäi vähemmälle. Sitten Markku taas auttoi: sain häneltä ensimmäisen digipokkarikameran, ja kuvaus innosti taas enemmän. Nykyisen järjestelmäkameran olen ostanut itse.

  Olin tosi yllättynyt kuvakirjakilpailun voitosta, sillä tämä on ihan ensimmäisen valokuvakirja, jonka olen tehnyt. Kirjan teko oli hauskaa ja helppoa, vaikka vasta harjoittelin. Opin koko ajan uusia juttuja mitä pidemmälle kirjaa tein. Ja aika kului kuin siivillä!

  Kuvien valinnassa oli työmaata, kun piti valita ne hienoimmat satojen kuvien joukosta. Kyllä niitä oli kertynytkin vuosien varrella! Varmasti joitakin hyviä otoksia jäi poimimatta joukkoon, mutta kirja on nyt tämä. Se on sinetöity, eikä sitä enää muuteta millään tavalla!

  Olen valtavan iloinen, että kotiseutuni sai huomiota tällä kilpailulla. Se on melkein suurin voitto. Nyt olen innostanut työkavereitakin tekemään kuvat kirjoiksi, koska niitähän on paljon kivempi katsella kuin kuvia tietokoneen ruudulta.

  Minnekö suuntaan 2 000 euron matkalahjapalkinnolla? En tiedä vielä. Mutta otan siskon porukkaa mukaan. He ovat maailmanmatkaajia. Olen ollut reissuilla heidän kanssaan. Yksin en uskalla lähteä."

  Marikan vinkit luontokirjan tekoon:

  Marikan vinkit luontokirjan tekoon:

  1. Kuvakirja tarvitsee myös punaisen langan.
  Tässä kirjassa edetään kronologisesti. Oman pihapiirin ja ympäristön elämää seurataan keväästä talveen – miten Lapin luonto muuttuu vuoden aikana. Tekstit seuraavat vuodenaikojen ja luonnon muuttumista.

  Sama aihe eri kulmista

  2. Näytä sama asia eri kulmista.
  Hyödynnä kuvissasi myös eri vuorokauden aikoja, esimerkiksi miten sama rakennus, maisema tai yksityiskohta muuttuu tai millaisena se näyttäytyy aamuyöllä, keskipäivällä tai illalla.

  Teksti ja kuvat tukevat toisiaan

  3. Teksti ja kuvat tukevat toisiaan.
  Jos et halua itse kirjoittaa omaa tarinaasi, hyödynnä aiheeseen sopivia runoja ja lauluja.

  Luonto-sarjan voittaja ja Vuoden kuvakirja 2015

  Minun Kotiseutuni

  Tilaa nyt oma kuvakirjasi

  Lue lisää