• Kuvien järjestäminen vuosikirjaan

  Helpotusta kuvakaaokseen – näin järjestät kuvat vuosikirjaan

  Kirjoittaja ifolor,

  Kun kuvasi ovat hyvässä järjestyksessä, kuvakirjojen tekeminen käy nopeammin ja vaivattomammin. Kokeneet kuvakirjan tekijät sanovat, että aikaa vievin asia kuvakirjan tekemisessä on kuvien järjestäminen ja valinta. Kun kuvat järjestää säännöllisesti, vaikkapa kerran kuussa, kuvakirjan tekeminen on helpompi aloittaa.

  Kuvien järjestäminen ei ole rakettitiedettä, mutta vaatii toki aikaa ja sinnikkyyttä. Näillä vinkeillä järjestät kuvasi aikajärjestykseen vaikkapa vuosikirjaa varten.

  Vuosikirjan tekemisen 5 askelta – aloita jo tänään!

  Vuosikirjan tekemisen 5 askelta

  VAIHE 1: Kansiorakenteen luominen tietokoneelle

  Selkeä kansiorakenne on kuvienhallinnan perusta. Kuvakirjan tekemisen kannalta paras tapa on koota kuvat yhteen paikkaan, mielellään vielä kuvakirjaa varten tehtyyn väliaikaiskansioon.

  Tässä malli selkään kansiorakenteeseen:

  • Tee pääkansio ”2016”
  • Tee alakansiot joka kuukaudelle ”Tammikuu”, ”Helmikuu” jne.
  • Jos haluat, voit tehdä vielä alakansion alakansioita esimerkiksi ”Tammikuun kuvakirja”, johon kopiot kaikki kuvakirjaan tulevat kuvat. Tämän väliaikaiskansion voit poistaa kuvakirjan teon jälkeen.
  Kansiorakenne: joka kuukaudelle on oma kansionsa

  VAIHE 2: Kuvien siirto tietokoneelle

  Kuvia on joka paikassa – kännykässä, kameran muistikorteilla. Jotkut kuvat ovat puolison tai ystävän kamerassa ja osa julkaistuna vain some-tileillä. Kuvien siirtäminen yhteen paikkaan helpottaa kuvakirjojen tekemistä.

  • Kamerasta: Tuo kuvat kamerasta joko kameran mukana tulleen USB-kaapelin kautta tai muistikortin avulla. Joissakin kannettavissa tietokoneissa on paikka muistikortille, jolloin erillistä kaapelia tarvita.
  • Kännykästä: Hyödynnä kuvien siirtämiseen samoja pilvipalveluja, joilla hoidat kännykkäkuviesi varmuuskopioinnin. Näitä ovat mm. Google Kuvat, Dropbox ja Microsoft OneDrive. Jos kuvia on vain muutama, voit lähettää kuvat sähköpostilla ja tallentaa kuvat sähköpostista tietokoneellesi.
  • Ystäviltä: Onko osa kirjaan tulevista kuvista muiden ottamia? Pyydä heitä lähettämään kuvat sinulle joko sähköpostilla, whatsappilla tai pilvipalvelun kautta.

  Varmista, että myös Instagramissa ja Facebookissa julkaisemasi kuvat päätyvät kuvakirjaasi. Esimerkiksi Instagramin sovelluksessa on mahdollisuus määrittää asetuksista, että siellä julkaisemasi kuvat tallennetaan automaattisesti puhelimesi muistiin. Tällöin ne löytyvät muiden kännykkäkuviesi joukosta.

  VAIHE 3: Karsi kuvat

  Kuvien karsiminen nopeuttaa kuvakirjan tekemistä. Se säästää myös tallennustilaa muille, merkityksellisemmille kuville. Poista siis huonolaatuiset ja heilahtaneet kuvat. Jos sinulla on monta samanlaista kuvaa, jätä niistä vain parhaat. Joskus kuitenkin tärähtänytkin kuva on hyvin arvokas ja kertoo tarinan ehkä rehellisemmin kuin niin sanottu täydellinen kuva.

  VAIHE 4: Valitse kirjamalli

  Nyt päästään kirjan suunnitteluun käsiksi! Valitse ensin kirjamalli. Valikoima ja kirjojen tarkemmat ominaisuudet ovat nähtävissä nettisivuillamme tai Designer-ohjelmassa. Vuosikirjoissa suosituin koko on A4 pysty. Siihen mahtuu paljon kuvia ja sopii erityisesti vaakakuville, joita tulee otettua eniten. A4-kokoista kuvakirjaa on saataville neljää eri mallia: Deluxe, Premium valokuvapaperilla, Soft ja Spiral.

  Vertaa A4-kokoisten kirjojen ominaisuuksia:

    Deluxe Premium, valokuvapaperi
  Soft Spiral
  Sidonta        
  liimasidonta x   x  
  Leporello-haitarisidonta   x    
  kierresidonta       x
  Kannet        
  kovat x x    
  pehmeät     x x
  laminointi kiiltävä kiiltävä tai matta - -
  Sisäsivut        
  silkkimatta x   x x
  aito valokuvapaperi   kiiltävä tai matta
     

  VAIHE 5: Aloita kuvakirjan tekeminen

  Kun kuvat ovat järjestyksessä ja kirjamalli valittu, kuvakirjan tekeminen on helpompaa! Suosittelemme, että teet vuosikirjasi ifolor Designer -ohjelmalla. Jos sinulla ei vielä ole Designer-ohjelmaa, voit ladata sen täältä.

  Designer-ohjelmassa on monipuoliset ja helpot työkalut kuvakirjan tekemiseen. Jos et saa kuvakirjaasi valmiiksi yhdellä kertaa, voit tallentaa kirjaprojektin koneellesi ja jatkaa sitä, kun sinulle sopii ja käyttää tekemääsi kuvakirjaa pohjana myös tuleville vuosikirjoillesi.

  Kuvakirjaa ei kuitenkaan kannata jättää keskeneräiseksi pitkäksi aikaa, sillä siitä on paljon enemmän iloa valmiina kirjana!

  Vinkkejä Designerin käyttöön löydät täältä »

  Lue lisää