Kuvakirjakilpailun voittajan tuijotuskisa suden kanssa
Koskematonta erämaaluontoa ja henkeäsalpaavan kauniita maisemia. Tänä vuonna ifolorin kuvakirjakilpailussa äänestäjiä viehätti eniten Aku Kankaanpään tunnelmalliset ja taidokkaasti otetut kuvat Keski-Pohjanmaan luonnosta, eläimistä, suurpedoista ja maisemista.
Eräänä maaliskuisena iltapäivänä hiljaisen suon reunalle ilmestyi yhtäkkiä ja yllättäen susi. – Susi seisoi noin 30-40 metrin päässä, kun varovasti käänsin kameran sitä kohti. Kameran äänen kuulleessaan se painon häntää koipien väliin ja tuijotti kohti. Se kääntyi, otti askelia ja kääntyi taas katsomaan. Pian se vetäytyi metsän suojaan, koko ajan piilokojuani silmällä pitäen, kertoo Kankaanpää muutaman vuoden takaisesta muistostaan. Kuvakirjassa sudesta on upeat kuvat, joissa se aivan kuin poseeraisi ja esittelisi itseään kuvaajalle eri kulmista.
Kankaanpäälle tilanne oli erityinen siksi, että vaikka alueella tiettävästi susia liikkuukin, niiden kuvaaminen on vaikeaa. Tämä tilanne tuli poikkeuksellisesti täysin sattumalta ja oli parissa minuutissa ohi.
Parhaat palat lähiseudulta
Kaustisilla Akun läheltä löytyy erämaaluontoa, koskemattomia metsiä ja laajoja suoalueita. Lähiseudun kauneimmat paikat ovat jo pitkään olleet suojeltuja ja siksi ne ovat säilyneet hyvin. Voitokkaaseen kuvakirjaan ”Vuosi Keski-Pohjanmaan luonnossa” Aku on kerännyt kuvia noin kymmenen vuoden ajalta.
- Halusin tehdä kuvakirjan parhaista otoksistani lähiseudun luonnosta. Suomessa on paljon hienoja ja kuvauksellisia paikkoja, esim. Kuusamo, jossa ihmiset paljon kuvaavat. Jotenkin ne vain alkavat vähän jo toistaa itseään. Siksi halusin kasata kuvia tästä ihan läheltä, vähän kuin kunnianosoituksena näille seuduille, Kankaanpää kertoo.
Aku on 35-vuotias perheenisä ja lääkäri, jolle luonto on aina ollut tärkeä.
- Vietän paljon aikaani luonnossa marjastaen, metsästäen, retkeillen ja sienestäen. Nykyään rakkain luontoharrastukseni on valokuvaus. Jo isäni harrasti aikoinaan valokuvausta ja sain hänen laitteitaan lainailla ja opetella valokuvasta. Nyt viimeiset kymmenisen vuotta olen kuvannut aktiivisesti.
Luonnossa Akua viehättää sen rauha ja hiljaisuus. Erämaan kaltaisissa olosuhteissa ihminen on vain lyhytaikainen vieras, joka tulee vain pikaisesti käydäkseen, ei jäädäkseen muuttamaan luontoa.
Hyvän kuvan syntyyn tarvitaan kunnon valmistelut
Kankaanpään kuvakirjan kuvista näkee, että kuvaaja on ollut juuri oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Se ei tietenkään ole sattumaa, vaan täydellisen luontokuvan ottaminen vaatii paljon valmisteluja. Kirjankin kuvista vain harva on otettu valmistelematta.
- Etsin sopivan paikan ja voin viedä sinne piilokojun tai teltan valmiiksi. Tarkkailen valoa ja säätilaa, että tiedän parhaimman kellonajan kuvan onnistumiseksi. Joskus kaikki onnistuu ja menee nappiin, joskus ei – sitä ei koskaan tiedä etukäteen. Jos jotain tiettyä kuvaa lähtee ottamaan, voi vastaan tullakin jotain ihan muuta ja yllättävää. Se on homman suola, kun ei ikinä tiedä mitä tapahtuu.
Luontokuvaus vaatii hermoja ja odottelua. Tärkeimpänä Kankaanpää pitää sitä, että tuntee kohteensa. Esimerkiksi vaikka maisema pysyykin paikallaan, niin saadakseen siitä haluamansa kuvan pitää olla paikalla tiettyyn vuorokaudenaikaan saadakseen kunnon valon. Se hetki, jolloin valot ja tunnelma ovat oikeanlaiset, voi olla hyvinkin lyhyt.
Kuvausharrastuksen kautta Aku on myös tutustunut moniin uusiin ihmisiin. Yhteistyötä tarvitaan niin valmisteluissa kuin monessa muussakin kuvaamisen vaiheessa, vaikka varsinainen kuvaaminen tapahtuukin sitten omissa oloissa ja rauhassa luonnon keskellä.
Kuvaaja, kunnioita kohdettasi!
Kuvaajan on sulauduttava osaksi luontoa ja pysyttävä hipi hiljaa. Monen aran eläimen kuvaaminen onnistuu vasta pitkällisen odottelun jälkeen. Esimerkiksi maakotka on arka lintu ja sen kuvaaminen vaatii monenmoista valmistelua. Jos kotka näkee ihmisen menevän piilokojulleen, sitä on turha enää sinä päivänä odottaa saavansa kuvattavaksi.
- Kuvaajan pitää kunnioittaa kohdettaan. Kuvia ei saa ottaa hinnalla millä hyvänsä, vaan kohteen omilla ehdoilla toimien, Kankaanpää peräänkuuluttaa eettisyyttä kuvaustilanteissa.
Talvi on Akun suosikkivuodenaika kuvaamiseen.
- Talvi ehdottomasti, se tekee maisemista niin hienoja ja seesteisiä. Myös kesällä ja erityisesti kesäöinä on oma tunnelmansa, kun valoa juuri ja juuri riittää kellon ympäri kuvaamiseen. Monena kesänä pidänkin lomaa juuri kesäkuussa, että pääsen kuvaamaan.
Kesäöinä kuvaaminen vaatiikin sitten valvomista. Parhain tunnelma on kolmen-neljän aikaan yöllä, kun eläimet ovat liikkeessä.
Kankaanpään voitokkaassa kuvakirjassa ilahduttavat myös tarinat ja kertomukset kuvaushetkistä. Niiden avulla sellaisetkin ihmiset, jotka eivät ole koskaan niissä maisemissa tai tilanteissa olleet, pääsevät mukaan tunnelmaan.
Joka vuosi syntyy uusi kuvakirja
Kankaanpäällä on tapana tehdä joka vuosi ifolorin kuvakirja, jota hän antaa joululahjaksi läheisille ja samalla se toimii hänelle itselleen myös kuvaamisen päiväkirjana.
- Ifolorin kuvakirja on hieno tuote. Se on helppo tehdä, eikä vaadi tietokoneen käytön tuntemusta tavallista enempää, joten kuka tahansa pystyy tekemään sellaisen. Nykyään jopa kännykällä otetuista kuvista saa näyttävän kuvakirjan aikaiseksi. Kuvakirja on kiva ottaa hyllystä ja selailla, ja siinä kuvat ovat pysyväisemmin tallessa ja nähtävillä kuin tietokoneen siimeksissä tai muistikorteilla.
Suurena haaveena Akulla on saada kustannussopimus ja julkaista oma valokuvakirja. Näin lähiseudun maisemat ja tunnelmalliset hetket luonnossa tulisivat laajemminkin tutuiksi.
Aku iloitsee voitostaan ja paljastettakoon nyt, että hän on voittanut kisan aiemminkin. – Tuntuu hyvältä, kun ihmiset ovat tykänneet kuvistani ja tarinoistani ja äänestäneet minun kuvakirjaani voittajaksi, hän myhäilee.
Voittajan uusia kuvia voi ihastella esimerkiksi Instagram-tilillä @akukankaanpaa Aku Kankaanpää
Odottaako sinulla joukko kuvia kamerassasi tai puhelimessasi tyhjänpanttina? Kokoa kuvat yhteen ja tee kuvamuistoistasi ikimuistoinen kuvakirja iloksi itsellesi ja läheisille.