Kuvakirja vuosisadan rakkaustarinasta
Outi Välitalon Ensisilmäyksellä-kuvakirja on huikea kuvakirja nuoresta valokuvaajatytöstä ja hänen kotitalonsa kellarissa rumpuja soittaneesta pojasta, joiden rakkaustarina on kestänyt jo vuodesta 1965.
Outi on tehnyt hauskan ja koskettavan historiikin, joka on paitsi rakkauskertomus myös erään bändin tarina. Historiikin teossa on yhdistelty vanhoja valokuvia ja ifolorin valmiita kuvituskuvia tai -elementtejä, clipartseja. Outi nappasi ykkössijan ifolorin vuoden 2015 kuvakirjakilpailun Perhe-sarjassa.
"Olen kai jo tullut muisteluikään, täytän syksyllä 65 vuotta. Kaappeja siivotessani löysin vanhat rakkauskirjeemme seurusteluajaltamme. Innostuin lukemaan niitä ja kaivoin esiin vanhat valokuva-albumini samoilta ajoilta. Huomasin kuvien alkaneen irrota abumien sivuilta. Pelästyin, että ne katoavat.
Ryhdyin heti skannaamaan kuvia koneelleni ja pohdin, miksen tekisi myös kokonaista elämäkertaa meistä. Minulla on elämästämme kymmeniä valokuva-albumeja ja kuvia varmasti tuhansia. Ifolorkirjojakin olen tehnyt yli 20. Vaikeinta elämäkerrassa tulee olemaan parhaiden kuvien valikoiminen kirjoihin, mutta aikaa on kun olen jo eläkeikäinen. En ota suuresta urakastani paineita, vaan teen sitä voimieni mukaan. Kyllä se joskus valmistuu – tai sitten jää kesken. Aika näyttää.
Tämä "Ensisilmäyksellä"-kirja valmistuikin nopeasti. Sitä oli kiva tehdä. Sitten silmiini osui ifolorin kuvakirjakilpailu. Mietin ensin kolme päivää, uskallanko lähettää kirjani kilpailuun. Päätin uskaltaa. Meni muutamia päiviä, ja olin jo menossa koneelleni poistamaan kirjani kilpailusta. Ajattelin, että se on liian henkilökohtainen eikä kiinnosta ketään. Samaan aikaan soi puhelin, ja ifolorilta ilmoitettiin kirjani päässeen sarjavoittajaksi! Olin aivan mykistynyt.
Minusta on tärkeää pelastaa vanhat kuvat kirjan muodossa jälkipolville katseltaviksi. Samalla voin kertoa heille kuvien tarinan. On todella arvokasta säilyttää jälkipolville muistot menneestä. Se on heidänkin historiaansa. Ilman meitä ei olisi heitä. Tärkein kuva minulle on kirjan ensimmäinen kuva – kuva, jossa katseemme mieheni kanssa kohtasivat ensimmäisen kerran salamaniskun tavoin. Sen jännittävän, ihanan hetken muistan elämäni loppuun asti!"
Näin onnistut Outin vinkeillä:
1. Valitse kanteen kuva, joka kertoo kirjan ydinajatuksen.
Kannessa oleva mustavalkoinen nuorenparin yhteiskuva ja sydänpiirrokset paljastavat heti, mistä kirjassa on kysymys: 60-luvun rakkaustarinasta bändissä soittavaan poikaan.
2. Vanhat paperikuvat käyttöön!
Ota nostalgiasta kaikki irti. Kaiva esiin mustavalkokuvat sekä albumin ensimmäiset värikuvat ja saa niiden avulla menneet hetket uuteen eloon. Käytä tyylikeinona kehyksissä Designerin revittyjä paperireunoja.
3. Hyödynnä muutakin aineistoa kuin kuvia.
Historiikkia voit elävöittää muistilapuilla, rakkauskirjeillä, keikkajulisteilla, vihkiäiskutsulla tai vaikkapa koulutodistuksella.
4. Riko taiten harmoniaa.
Jos haluat elävyyttä tai hassuttelua kuvien asetteluun, laita yksi tai korkeintaan kaksi kuvaa vinoon per aukeama. Keinoa ei kannata käyttää liikaa, sillä silloin se menettää tehonsa.
5. Koristele kuvakirja teeman mukaan.
Ifolorin kuvituselementeistä, clipartseista, löytyy vaihtoehtoja kirjan visuaaliseen viilaamiseen ja rikastamiseen. Esimerkiksi mustavalkoisiin vappukuviin Outi laittoi lisää vapputunnelmaa värillisillä ilmapalloilla ja serpentiinillä sekä käytti puhekuplia saadakseen lisää pilkettä bändikisojen tuoksinaan. Yhtenä tuomareista oli muuten Hector!