• Luokka teki leirikoulusta kirjan

    Kuudesluokkalaiset tekivät leirikoulukirjan, jonka tekemiseen osallistuivat kaikki

    Leirikoululaiset

    Muurinpohjalettuja, parkouria metsässä, täydenkuun patikointi Päijänteen maisemissa, jännittävä laavuyö ja aamuteeksi pakurinkääpäteetä. Siinä leirikoulun kohokohdat. Niistä syntyi kuvakirja, jonka tekemiseen osallistui koko luokka.

    Saappaita ja kenkiä

    "Leirikoulukirjan tekeminen oli tosi kivaa. Meillä oli toimittajavuorot, jolloin saimme käyttää kännykkää leirikoulukirjan kuvaamiseen", kertovat leirikoululaiset. 

    Luokka jaettiin kuuteen ryhmään, ja jokainen ryhmä teki muistiinpanoja vuoronsa aikana olleista tapahtumista: traktorilla ajosta, saunaillasta, yrttien istuttamisesta ja kuutamokävelystä, jossa piti olla hiirenhiljaa. Leirikoulun loputtua niistä kirjoitettiin koulutunneilla juttuja kuvakirjaan.

    Leirikoulukirjan tekemiseen meni yhteensä parisen viikkoa. Luokka oli tyytyväinen lopputulokseen. Leirikoulukirjaa katsellessa myös leirikoululaiset perheet pääsevät näkemään, mitä kaikkea siellä on tehty. 

    Leirikoulun suosikkihahmo oli 11-vuotias leirikoulukoira Tassu.

    5 vinkkiä leirikoulukirjan tekemiseen

    Leirikoulukirjan tekemiseen voi osallistua isokin porukka. Hyvä suunnittelu ja työnjako on kaiken a ja o. Näin kuvakirjan tekemisestä tulee luonteva osa leirikoulun ohjelmaa.

    1. Valitse vetäjä ja tee ryhmät
    Ihan ensimmäiseksi kannattaa valita leirikoulukirjan toimituspäällikkö. Hän suunnittelee, ohjaa ja opastaa kirjaprojektia. Tämä rooli sopii hyvin esimerkiksi leirikouluun mukaan tulevalle vanhemmalle. Hänen kannattaa ottaa mukaan oma kamera, jolla hän voi kuvat oppilaita työn touhussa.

    Oppilaat kannattaa jakaa 2–5 henkilön toimittajaryhmiin. Me jaoimme ryhmät aamu-, iltapäivä- ja iltavuoroon. Vuoronvaihdon teimme aina ruokailun aikaan.

    2. Kännykkäkielto hetkeksi kumoon
    Toimittajien tehtävänä oli kuvata ja kirjoittaa vuoron aikana tapahtuneista asioista. Hyviä muistiinpanovälineitä ovat pieni vihko ja lyijykynä. Ne kulkevat vaikka taskussa, ja muistiinpanot voi tehdä heti tuoreeltaan.

    Käytössä voi olla yhteinen kamera tai jokaisella oma. Leirillämme oli kännykkäkielto, mutta toimittajavuorolla oppilaat saivat ottaa kännyköillään kuvia.

    3. Tee loppuun vielä kun muistat
    Kun leirikoulu on ohi, kuvat ja tarinat kannattaa koota kansiin parin viikon sisällä kotiinpaluusta, jotta leirin tapahtumat eivät pääse unohtumaan. Leirikoulun jälkeisellä viikolla koulun lukujärjestykseen kannattaa varata muutama tunti, jolloin muistiinpanot kirjoitetaan puhtaaksi.

    Sopikaa henkilö, joka ryhtyy kokoamaan leirikoulukirjaa. Meillä se oli toimituspäällikkö. Lähetimme kameroilla otetut kuvat sähköpostitse hänelle ja oppilaiden kännykkäkuvat kulkivat Whatsappin kautta.

    4. Vältä virheet - tee ensin testikirja!
    Designer-ohjelmassa on ominaisuus, joka on erityisen kätevä yhteisissä kirjaprojekteissa: kuvakirjan jakaminen. Muut pääsevät selaamaan keskeneräistä kirjaa lähettämäsi linkin kautta – ja mikä parasta, selattavan kirjan voi päivittää ja linkki pysyy samana.

    Sovimme, että vielä ennen kirjan tilaamista kukin oppilas katsoo, ettei kirjassa ole sellaisia kuvia, joita hän ei halua julkaistavan.

    Kun tiedetään, että kirjaa tilataan isoja määriä, on hyvä tilata ensin yksi kirja ja tarkistaa vielä mahdolliset virheet. Testikirjan voi lahjoittaa vaikkapa koulun yhteiseen käyttöön.

    5. Yhteistä rahakeruuta ei tarvita
    Kun lopullinen kirja valmistuu, valmistumisviestin mukana tulleen linkin voi lähettää opettajalle ja oppilaiden perheille, jonka kautta he voivat itse tilata omat kappaleensa. Ei tarvita yhteistä rahankeruuta ja kirjojen kimppatilauksia, vaan jokainen sai leirikoulukirjansa kätevästi suoraan kotiinsa.

    Selaa leirikoulukirjaa

    Deluxe-kuvakirja, A4 vaaka

    Tilaa nyt oma kuvakirjasi

    Lue lisää