Luokka teki leirikoulusta kirjan

Luokka teki leirikoulusta kirjan

Leirikoululaiset

Muurinpohjalettuja, parkouria metsässä, täydenkuun patikointi Päijänteen maisemissa, jännittävä laavuyö ja aamuteeksi pakurinkääpäteetä. Siinä tuusulalaisten Kirkonkylän koulun kuudesluokkalaisten leirikoulun kohokohdat. Niistä syntyi kuvakirja, jonka tekemiseen osallistui koko luokka.

Saappaita ja kenkiä

"Leirikoulukirjan tekeminen oli tosi kivaa. Meillä oli toimittajavuorot, jolloin saimme käyttää kännykkää leirikoulukirjan kuvaamiseen", kertovat 12-vuotiaat leirikoululaiset Tatu, Verneri ja Samuel.

Luokka jaettiin kuuteen ryhmään, ja jokainen ryhmä teki muistiinpanoja vuoronsa aikana olleista tapahtumista: traktorilla ajosta, saunaillasta, yrttien istuttamisesta ja kuutamokävelystä, jossa piti olla hiirenhiljaa. Leirikoulun loputtua niistä kirjoitettiin koulutunneilla juttuja kuvakirjaan.

Leirikoulukirjan tekemiseen meni yhteensä parisen viikkoa. Luokka oli tyytyväinen lopputulokseen. "Meillä leirikoulukirjaa on katseltu perheen kanssa. Heidänkin mielestä kirjasta tuli tosi hieno", poikakolmikko iloitsee.

1. Rytmitä kuvakirja selkeällä rakenteella ja toistuvilla elementeillä.
Uni-kuvakirjassa toistuu läpi kirjan sama rytmi: Ensimmäinen aukeama rakentuu mustavalkoisesta kokosivun henkilökuvasta, jossa lapsi nukkuu. Viereisellä sivulla on mustalla pohjalla ympyränmallinen värikuva, kuin ajatuskupla kuvastamassa sitä, mistä lapsi nukkuessaan uneksii. Sitä seuraa aukeama, jossa toisella sivulla on koko sivun kuva ja vieressä sivu, jossa pelkkää tekstiä mustalla väripohjalla. Sen jälkeen on taas koko sivun lapsikuva ja pyöreä kuva vieressä jne.

Leirikoulun suosikkihahmo oli 11-vuotias leirikoulukoira Tassu.

5 vinkkiä leirikoulukirjan tekemiseen

Leirikoulukirjan tekemiseen voi osallistua isokin porukka. Hyvä suunnittelu ja työnjako on kaiken a ja o. Näin kuvakirjan tekemisestä tulee luonteva osa leirikoulun ohjelmaa.

1. Valitse vetäjä ja tee ryhmät
Ihan ensimmäiseksi kannattaa valita leirikoulukirjan toimituspäällikkö. Hän suunnittelee, ohjaa ja opastaa kirjaprojektia. Tämä rooli sopii hyvin esimerkiksi leirikouluun mukaan tulevalle vanhemmalle. Hänen kannattaa ottaa mukaan oma kamera, jolla hän voi kuvat oppilaita työn touhussa.

Oppilaat kannattaa jakaa 2–5 henkilön toimittajaryhmiin. Me jaoimme ryhmät aamu-, iltapäivä- ja iltavuoroon. Vuoronvaihdon teimme aina ruokailun aikaan.

2. Kännykkäkielto hetkeksi kumoon
Toimittajien tehtävänä oli kuvata ja kirjoittaa vuoron aikana tapahtuneista asioista. Hyviä muistiinpanovälineitä ovat pieni vihko ja lyijykynä. Ne kulkevat vaikka taskussa, ja muistiinpanot voi tehdä heti tuoreeltaan.

Käytössä voi olla yhteinen kamera tai jokaisella oma. Leirillämme oli kännykkäkielto, mutta toimittajavuorolla oppilaat saivat ottaa kännyköillään kuvia.

3. Tee loppuun vielä kun muistat
Kun leirikoulu on ohi, kuvat ja tarinat kannattaa koota kansiin parin viikon sisällä kotiinpaluusta, jotta leirin tapahtumat eivät pääse unohtumaan. Leirikoulun jälkeisellä viikolla koulun lukujärjestykseen kannattaa varata muutama tunti, jolloin muistiinpanot kirjoitetaan puhtaaksi.

Sopikaa henkilö, joka ryhtyy kokoamaan leirikoulukirjaa. Meillä se oli toimituspäällikkö. Lähetimme kameroilla otetut kuvat sähköpostitse hänelle ja oppilaiden kännykkäkuvat kulkivat Whatsappin kautta.

4. Vältä virheet - tee ensin testikirja!
Designer-ohjelmassa on ominaisuus, joka on erityisen kätevä yhteisissä kirjaprojekteissa: kuvakirjan jakaminen. Muut pääsevät selaamaan keskeneräistä kirjaa lähettämäsi linkin kautta – ja mikä parasta, selattavan kirjan voi päivittää ja linkki pysyy samana.

Sovimme, että vielä ennen kirjan tilaamista kukin oppilas katsoo, ettei kirjassa ole sellaisia kuvia, joita hän ei halua julkaistavan.

Kun tiedetään, että kirjaa tilataan isoja määriä, on hyvä tilata ensin yksi kirja ja tarkistaa vielä mahdolliset virheet. Testikirjan voi lahjoittaa vaikkapa koulun yhteiseen käyttöön.

5. Yhteistä rahakeruuta ei tarvita
Kun lopullinen kirja valmistuu, valmistumisviestin mukana tulleen linkin voi lähettää opettajalle ja oppilaiden perheille, jonka kautta he voivat itse tilata omat kappaleensa. Ei tarvita yhteistä rahankeruuta ja kirjojen kimppatilauksia, vaan jokainen sai leirikoulukirjansa kätevästi suoraan kotiinsa.

Selaa Kaikkien aikojen leirikoulu -kuvakirjaa

Kirkonkylän koulun 6-luokka
Deluxe-kuvakirja, A4 vaaka

Tilaa nyt oma kuvakirjasi

Lue lisää