• Mökkikirjan tekoa ifolor Designer -kuvakirjaohjelmalla

    Mökkikirja – ideasta toteutukseen!

    Graafinen suunnittelija Lea Kettunen antoi vinkkejä mökkikirjan tekemiseen ja tässä artikkelissa hän kertoo, miten hänen oma mökkikirjansa etenee.

    Kuvakirjan tekeminen on mielekästä puuhaa, mutta arjen kiireissä moni kuvakirja jää idea-asteelle. Lean mielestä paras tapa on vaan päättää, että minä päivänä kirjan tekee.

    "Jaan kirjantekoprojektin mielessäni eri päiville: Ensin valitsen kuvat ja laitan ne yhteen kansioon. Seuraavana päivänä teen kirjan, ja sitten viimeisenä tarkistan ja laitan tilaukseen. Kun osat jakaa kolmelle päivälle, niin siihen ei mene tuhottomasti aikaa ja jaksaa keskittyä kirjan tekemiseen paremmin. Liian pitkää väliä ei kannata jättää."

    Näin Lean mökkikirjan teko etenee:
    Kuljen mökkimatkat pyörällä, joten pitihän siitäkin saada kuva kirjaan!

    Näin Lean mökkikirjan teko etenee:

    1. Kuvakirjan aihe Tämä on ensimmäinen mökkikesäni, joten kuvakirja kertoo siitä. Tässä vaiheessa kuvakirjan aihe on vasta päässäni: iloinen sekoitus kesäfiilistelyä, puutarhanhoitoa ja ruokaohjeita. Teen mökkikirjan pääosin itselleni. Ensimmäisen mökkikesän tunnelmiin haluan palata uudelleen sitten, kun olen konkari puutarhanhoidossa. Tässä ensimmäisessä mökkikirjassani tarina etenee aika luontevasti päiväkirjamaisesti. Ehkä tulevissa mökkikirjoissani keskityn aina yhteen aiheeseen kerrallaan: parhaat reseptini, puutarhan kukkien ja kasvien sekä erilaisten projektien dokumentointi.

    2. Kuvien valinta Instagram-tilini on aika lahjakkaasti täyttynyt mökkifiilistelystä, ja jollain tavalla siihen kiteytyy myös tämän kirjan runko. Selaan Instagram-kuvani ja valitsen mielessäni kirjaan tulevat kuvat. Lisäksi kahlaan läpi muita kuvia. Jos tuntuu, että joku kuva jää uupumaan, päätän kuvata ne.

    3. Kuvien siirto tietokoneelle Kuvani on otettu sekä kameralla että kännykällä, mutta se ei ole ongelma, sillä kuvakirjan teossa minua helpottaa Dropbox-sovellus.

    Dropbox-tiliäni käytän näin:

    • Varmuuskopioin kameralla otetut kuvat Dropbox-tililleni aina samalla, kun tyhjennän kameran muistikortin tietokoneelleni.
    • Kännykällä otetut kuvat siirtyvät Dropboxiin aina, kun olen WiFi-yhteydessä.
    • Myös Instagram-kuvat siirtyvät Dropboxiin: minulla on Instagram-tililläni asetus, että kuvat tallentuvat paremmassa resoluutiossa puhelimeeni.

    On näppärää, että pääsen kirjautumaan Dropbox-tililleni suoraan Designer-ohjelmasta. Dropboxissa minulla on oma kansio kaikille kuvakirjaan tuleville kuville.

    4. Kuvakirjan tekeminen Teen kuvakirjan tietokoneella Designer-ohjelmalla. Kuvien lisääminen kirjaan käy varsin nopeasti, mutta olen huono kirjoittamaan kuvatekstejä. Aina kuvat eivät tarvitse tekstiä, etenkin kun tämä on minulle itselleni muistoksi tarkoitettu. Joitain tekstejä kuitenkin haluan ja ne saan kätevästi Instagram-postauksistani. Lisään mukaan reseptejä ruoista, jotka olen tehnyt oman puutarhan tuotteista.

    Tähän kirjaan kansikuva on jo valmiina: kuva mökin portista. Postasin kuvan Instagramiin sinä päivänä, kun olin allekirjoittanut kauppakirjat ja paikka oli oikeasti minun omani. Kirjan nimeksi tulee Täällä on aina sunnuntai! Se kuvaa parhaiten fiilistä, joka täällä Vallilan siirtolapuutarhassa vallitsee.

    5. Valmis – ja eikun tilaamaan! Kuvia valittaessa minulle tulee koko ajan mieleen uusia ideoita, mutta osan päätän jättää tuleviin kirjoihini. Muuten en saisi kirjaa ikinä valmiiksi! Tarkistan, teen vain pieniä viilauksia ja laitan kirjan tilaukseen. Paras kuvakirja on kuitenkin aina se, joka on fyysisenä käsissä, vaikka kuinka hienoja keskeneräisiä projekteja olisikin.

    Lue lisää