Särkynyt keiju -kuvakirja auttaa lapsia käsittelemään traumojaan
Liian moni lapsi kokee elämässään kaltoinkohtelua. Lastensuojelualalla työskentelevä Susanna Kuosmanen haluaa työssään auttaa heitä. Tästä ajatuksesta syntyi Kuosmasen opinnäytetyönään tekemä valokuvakirja, joka auttaa lapsia tunteidensa käsittelyssä.
Onnenkeiju Adelein poistaa lasten surut sirottamalla keijupölyä heidän päälleen. Eräänä päivänä Justus-peikko kuitenkin varastaa keijupölyn. Adelein yrittää unohtaa ja salata asian, mutta unohtaminen ei onnistu ja keijun sydän himmenee päivä päivältä enemmän. Vasta salaisuudesta luopuminen saa sydämen taas loistamaan kirkkaana.
Särkynyt keiju -valokuvakirjan juoni on suunniteltu kaltoinkohtelua kokeneen lapsen tunteiden työstämisen tueksi. Kirja on osa Savonia-ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajaksi opiskelevan Susanna Kuosmasen opinnäytetyötä. Työn tavoitteena on lisätä tietoisuutta lapsen kokemista traumoista, siitä millaisia tunteita tapahtumat ovat lapsessa herättäneet sekä siitä, kuinka lapsi voi käsitellä niitä.
– Kirja on tarkoitettu lastensuojelun kentälle työmenetelmäksi, lastensuojelualalla työskentelevä Kuosmanen kertoo.
Kirjaa on tarkoitus tilata hänen työpaikkansa eri yksiköihin. Moni valmiin kuvakirjan nähnyt kollegakin on sanonut, että haluaa tilata kirjan itselleen.
Satukirja on lapselle luonteva väline
Kaltoinkohtelu aiheuttaa lapsessa monenlaisia ikäviä tunteita, muun muassa pelkoa, surua, häpeää ja turvattomuutta. Nämä tunteet tulevat esille kuvakirjan juonessa. Valokuvat ovat sadussa hyvin tärkeässä osassa: ne tuovat esille tunnetiloja lapselle ymmärrettävässä muodossa.
– Työssäni olen huomannut, että lasten on hirveän vaikea puhua näistä asioista ja kohdata niitä. Siksi ajattelin, että satu olisi helppo tapa lähestyä lasta ja auttaa häntä käsittelemään tunteitaan. Satuun voi samastua ja huomata, että joku muukin tuntee samalla tavalla.
Kirjoja käytetään yleisestikin paljon lasten tunnetyöskentelyn apuna – esimerkiksi avioerosta ja kuoleman kohtaamisesta on tehty lapsille suunnattuja kirjoja. Kirjojen toimivuudesta kasvatusmenetelmänä ja tunnetyöskentelyn välineenä on tutkimustietoakin.
– Satukirjan kanssa lasta on helppo lähestyä. Se on lapsenomainen väline.
Kauniita kuvia kylmissä olosuhteissa
Särkynyt keiju -sadun kauniissa valokuvissa keijuna ja peikkona seikkailevat Kuosmasen omat lapset Moona ja Aatu. Sadun kuvamaailmasta saadaan kiittää maskeeraaja Laura Puntilaa, joka loihti lapsille uskottavat asut ja ulkomuodon, sekä valokuvaaja Iikka Pitkästä, joka otti satumaiset valokuvat.
Kirjan kuvat otettiin Maaningan Korkeakosken maisemissa viime kesänä. Suomen sää oli tulla kuvausten tielle – kaikkien osallistujien aikatauluja oli vaikeaa sovittaa yhteen, ja monta jo sovittua kuvauspäivää jouduttiin perumaan sateen takia. Kirjasta ei onneksi huomaa, että kuvauspäivänä lämpötila huiteli seitsemässä asteessa ja lapset lämmittelivät viltteihin toppatakkeihin kääriytyneinä kuvien ottamisen välissä.
– Lapset kuitenkin tykkäsivät kuvaamisesta, etenkin, kun he näkivät valmiit kuvat. Heidän reaktionsa oli että vau, olenko minä tuossa. He saivat siis samalla kokea voimauttavan valokuvamenetelmän taikaa.
Työtä kaltoinkohdellun lapsen tunteiden tukemiseksi
Opinnäytetyön teoriaosuutta tehdessään Kuosmanen törmäsi lähdemateriaalissa hyytävään faktaan: vuosittain Suomessa vammautuu noin 300 lasta ja 10 kuolee lasta kaltoinkohtelun seurauksena. Luvut ovat suuria, eivätkä kaikki tapaukset tule julkisuuteen.
– Valitettavasti lapset joutuvat kokemaan kaltoinkohtelua. Nämä elämänkokemukset ovat vaikeampia, kuin mitä lapset ikäänsä ja kehitykseensä nähden pystyvät vastaanottamaan. Haluan antaa oman työpanokseni sen eteen, että kaltoinkohdellut lapset saisivat käsiteltyä kokemaansa ja työstettyä näitä kipeitä ja haastavia tunteita.
Kuosmanen on testannut kirjaa vasta muutaman lapsen kanssa, mutta se tuntuu toimivan suunnitellusti. Keijun sydän on kuvattu kirjassa ulkoisen elementin, korun, avulla. Konkreettinen kuvakerronta auttaa lapsia ymmärtämään vaikeita tunteita.
– Kirja on luonut hyvää keskustelupohjaa juuri tunnetyöskentelylle, Lapset ovat heti alkaneet miettiä keijun tunteita ja sitä, miten ikävää on, että keijua sattuu. Olen ihan yllättynyt, miten paljon se on saanut aikaan keskustelua.
Vaikka kirja on suunnattu kaltoinkohtelua kohdanneelle lapselle, sitä voi lukea kaikille lapsille. Kaltoinkohtelua kohdannut lapsi löytää kirjasta itseään ja omia tunteitaan, mutta muutkin voivat opetella sen kautta syy-seuraussuhteita ja oppia, mikä on oikein ja mikä väärin.