
Vinkit joukkuelajien kuvaamiseen!
Kun kentällä tapahtuu, kuvaajan täytyy olla hereillä: kuvaustilanteet vaihtuvat nopeasti. Parhaiten saatkin ikuistettua pelin tai sporttitunnelman, kun otat kuvia reportaasimaisesti, kuvakulmia ja kuva-aiheita vaihtamalla. Tässä vinkit kännykällä ja kameralla kuvaamiseen.
Kun haluat monipuolisia sporttikuvia, kuvaa ainakin nämä tilanteet:
1. Joukkuekuva: Riviin, järjesty!

Virallista ryhmäkuvaa varten sinun kannattaa järjestää joukkue kahteen riviin – pisimmät pelaajat keskelle kuvaa ja lyhyemmät reunalle. Osa joukkueesta voi olla eturivissä joko istualleen tai askelkyykyssä.
Taustaksi joukkuekuvaan sopii mainiosti pelikenttä, mutta voit kokeilla myös jotain yllättävää: ehkäpä pelaajat voisivat istua rennosti vaihtopenkillä tai katsomossa, roikkua maalin ylälaidasta tai asettua ryhmäksi korin alle.

Jos haluat ottaa joukkueesta rennomman ryhmäkuvan, keksi pelaajille jotain hauskaa tekemistä yhdessä. Persoonallisessa ryhmäkuvassa kasvojen ei tarvitse edes näkyä – voit ottaa kuvan vaikka pelaajien pelikengistä ringissä ja peliväline on jalkojen keskellä.
Voit myös kääntää pelaajat selkä kameraan päin ja pyytää kurkkaamaan olan yli: näin saat pelaajien pelinumerot näkyviin.

Takuuvarmasti persoonallisen kuvan saat, kun pyydät pelaajia yhdessä huutamaan joukkueen tsemppihuudon.
Jos kuvaat kameralla: Jos sinulla on kunnon kamera käytössä, voit ottaa still-kuvan joukkueesta hieman hämärämmässäkin paikassa. Jos mahdollista, voit käyttää kuvaa ottaessa myös lisäsalamaa tai lisävaloja. Muista varata valojen asettelemiseen tarpeeksi aikaa.

2. Pelitilanne haltuun: vaihda rohkeasti paikkaa
Pelikentällä tilanteet vaihtuvat tiuhaan ja parhaimman tilannekuvan saatkin, kun siirryt katsomon mukavimmasta penkistä kentän laidalle. Puhelimen kameran zoomi ei välttämättä riitä tallentamaan peliä tarpeeksi tarkkana katsomosta asti. Kuvakin saattaa heilahtaa helposti.
Vilkaise ennen kuvan ottoa, mitä taustalla näkyy: voit rajata esimerkiksi mainokset pois näkyvistä. Kivaa vaihtelua kuviin saat myös, kun otat fokukseen vain muutaman pelaajan tai vaihtoehtoisesti tilanteen.
Kiinnostavat tilanteet eivät tapahdu ainoastaan pelikentällä. Muita hauskoja kuva-aiheita on esimerkiksi pelaaja kaikkensa antaneena vaihtopenkillä, yleisön huudatus tai lähikuva pelaajasta juomassa vesipullosta.
Tilanteista kannattaa napata useampia kuvia, joista voit jälkikäteen valita parhaimman. Joskus paras kuva saattaa tulla puolivahingossa!
Jos kuvaat kameralla: Saat teleobjektiivia käyttämällä upeita kuvia urheilutapahtumasta. Ota sillä vaikkapa lähikuvia pelaajien keskittyneistä ilmeistä.
3. Lähikuva ja vauhdin hurma

Pelitilanteiden vauhdin saa näkyviin ennen kaikkea lähikuvissa. Ole tarkkana puhelimen kanssa juuri, kun pelaaja on heittämässä palloa koriin, tai useammat pelaajat ovat juuri tavoittelemassa palloa tiukassa tilanteessa. Ennakoi ja ota paljon kuvia.
Jos kuvaat kameralla: Kun kuvaat manuaalilla, valitse kamerassa lyhyt valotusaika, jolloin saat liikkeen pysäytettyä. Pitkällä valotusajalla saat myös liikkeen suunnan, esimerkiksi pallon lentoradan tai juoksuvauhdin näkyviin.
4. Katsomossakin tapahtuu!
Saat tallennettua koko pelipäivän tapahtumat, kun suuntaat kameran myös katsomoon päin. Kuvaan saat hyvin näkymään, minkälainen sää pelipäivänä on ollut. Ole myös tarkkana, sillä yleisössä saattaa aina tapahtua kaikenlaista mielenkiintoista ja yllättävää.
Pidä siis kamera valmiina, jotta saat taltioitua fanijoukon kannatuslaulun tai huikeat asut, yleisön tekemässä aaltoa, tai tilanteen, kun pallo lentää kentältä katsojan syliin. Muista tallentaa myös peliselfie!
Asiantuntijana haastateltu valokuvaaja Kimmo Räisästä.