
Vuoden kuvakirja 2020 -voittajan Jukka Risikon kuvat lumoavat taianomaisilla luontohetkillä
Upeita otoksia luonnosta eri vuodenaikoina ja eläimiä omissa oloissaan – ne hurmasivat äänestäjiä Vuoden kuvakirja -kilpailussa ja siivittivät Jukka Risikon näyttävän Luontohetkiä-kuvakirjan voittoon. Voitto yllätti iloisesti, vaikka Risikko onkin jo ehtinyt tottua vankkaan suosioon sometileillään. Nyt Risikko kertoo valokuvauksestaan ja paljastaa parhaat vinkit luontokuvien onnistumiselle.

”Tarkoitus oli koota parin viime vuoden parhaita luontokuviani kansien väliin lähinnä muistoksi itselleni”, hän kertoo luontokuvakirjastaan. Risikolle liikkuminen lähimaastossa Lapualla on aina ollut tärkeää ja valokuvaus astui mukaan vasta nelisen vuotta sitten. ”Kuvasin syyssumussa kurkia. Kun kuvista ei tullut mitenkään erityisiä, niin nälkä kasvoi ja syttyi palo oppia taltioimaan luonnon kauneutta. Saan luonnossa liikuntaa ja jos samalla reissulla tulee hyvä kuva, se on bonusta.”
Loputonta inspiraatiota
”Kaipaan hiljaisia hetkiä luonnossa, se on sellaista rauhoittumista. Yritän taltioida kuviksi luonnosta saamiani visuaalisia elämyksiä. Luonnosta löytyy loputtomasti eri tasoja ja aina uudenlaista inspiraatiota.”
Luontohetkiä-kuvakirjassa seurataan vuodenkiertoa, eikä Risikko suostukaan nimeämään lempivuodenaikaansa. ”Nautin kunnon talvesta ja lumesta, kesän fantastisesta valosta, syksyn värien purskahtelusta ja keväällä vihreyden palaamisesta.”
Kun Risikolla on työ, vaimo, 7-vuotias tytär ja pari lemmikkiä, ihan kaikkea aikaa ei voi kuljeskella kameran kanssa luonnon helmassa. Parhaita kuvausaikoja hänestä ovatkin ne hiljaiset hetket, kun muut ovat illalla tai aamulla unten mailla. Saattaapi koko yökin vierähtää kuvatessa, jos luvassa on vaikka upeita revontulia.
”Kuvillani haluaisin palauttaa katsojille mieleen heidän omiakin luontoelämyksiä, niitä taianomaisia hetkiä, jotka vilahtavat nopeasti ohi.”
Eläimistä Risikko tykkää kuvata eniten lintuja. ”Tilhi on odotettu värikäs vieras, joka ei joka vuosi edes näyttäydy. Muita suosikkejani ovat pyrstötiainen, laulujoutsen ja pöllöt. Nisäkkäiden valokuvaamisesta haaveilen, mutta se vaatisi valtavasti lisää aikaa.”

Somesuosio tuonut lisätöitä
Suomalaisen luonnon kuvaajalle on löytynyt laaja yleisö: Instagramissa seuraajia on yli 75 000 ja Facebookissa yli 65 000. ”Instagramissa minua suorastaan hämmentää seuraajieni kansainvälisyys - siellä on tykkääjiä niin USA:sta, Aasiasta kuin Keski-Euroopastakin. Ehkä sitten jotenkin olen onnistunut kuvissani välittämään sen kuvaushetken tunnelman ja se koskettaa myös seuraajiani.”
Ammatiltaan Risikko on proviisori, mutta kuvaaminen on tuonut hänelle lisätuloja myös valokuvaajana.
Kolme vinkkiä parempiin luontokuviin
Risikko kertoo omat vinkkinsä siitä, miten luontokuviin saa enemmän henkeä.
”Ensiksi pitää seurata luontoa ja sen muuttuvia olosuhteita. Tärkeintä on se, miten valo käyttäytyy ja koska valo on parhaimmillaan. Itse tykkään hetkistä ennen auringonnousua ja -laskua ja lempeän sumuisista tuokioista.
Toiseksi kannattaa opetella asetusten muuttamista omalla kuvauslaitteellaan. Automatiikka ei välttämättä tuota sellaista tulosta ja tunnelmaa, mitä olet hakemassa. Eli säädä asetuksia kuvaustilanteen mukaan ja opettele, miten saat omalla laitteellasi oman näkemyksesi esille.
Kolmanneksi suosittelen leikkimään erilaisilla kuvakulmilla. Niillä saa kuviin persoonallisuutta ja omaa tyyliä.”

Ifolor-kuvakirjassa kuvat säilyvät
Risikko teki omaa Ifolor-kuvakirjaansa pikku hiljaa. ”Kuvia on ihan erilaista katsoa hyvältä painetulta paperilta kuin ruudulta. Kuvat avautuvat jotenkin todempina ja koen, että olen oikeasti ollut mukana niissä hetkissä.”
Luontokuvakirjaa onkin kiva näyttää läheisille omasta rakkaasta harrastuksesta ja portfoliona mahdollisille asiakkkaille. ”Olen suunnitellut tekeväni enemmänkin kirjoja eri aiheista ja kiva olisi myös kirjoittaa niihin lisää tarinoitakin”, hän kertoo.
Selaa Jukka Risikon Luontohetkiä-kirjaa:












































































Muiden Vuoden kuvakirja 2020 -finalistien upeat teokset löytyvät täältä »