Aapo sisustaa huoneensa kymppikuvilla

Aapo sisustaa huoneensa kymppikuvilla – ykkösenä fanikuva Lauri Markkasesta

Aapo, 12, on koonnut huoneensa seinälle kollaasin kymppikuvista. Jalkapallo on harrastuksista ykkönen, mutta kuvista tärkein on yhteisfoto huippukoripalloilija Lauri Markkasen kanssa.

Aapon huoneen seinä on täynnä julisteita maailman jalkapallotähdistä – portugalilaisesta Ronaldosta ja kroatialaisesta Lukasta. Toisella seinällä, parvisängyn alla on tuore asetelma Aapon omissa matseissa kännykkäkameralla napatuista ja kymppikuviksi teetetyistä otoksista.

Aapo on harrastanut jalkapalloa viisivuotiaasta asti. Hän harjoittelee parhaimmillaan kuusi kertaa viikossa ja pelaa yhden pelin viikonloppuisin.

Vuosien aikana on harrastuksesta kertynyt runsaasti myös valokuvia. Peleissä Aapo käy yleensä isänsä kanssa, ja kollaasiseinäkin rakentui kaksikon yhteistyönä. ”Lähetämme aina isoisälle kuvia peleistä. Valitsimme kuvista parhaat ja teetimme niistä kymppikuvia”, Aapo valottaa valokuvaseinänsä taustaa.

”Lauri Markkanen osui kohdalle pizzeriassa”

Kuva Lauri Markkasesta on Aapon lempikuva

Yksi kuva on Aaposta ylitse muiden, ja siksi se on muita hieman suurempikin. Kuva ei myöskään liity jalkapalloon, vaan on yhteiskuva suomalaisen huippukoripalloilijan Lauri Markkasen kanssa.

”Törmäsimme Markkaseen pizzeriassa viime vuonna. Tilanne oli jännittävä, koska olimme juuri kuulleet, että hän on päässyt NBA-kentille”, Aapo kertoo. Nopea reagointi napata kuva yllättävässäkin tilanteessa Aapolta kyllä sujuu, sillä hän on tottunut ottamaan kännykällään kuvia arjen eri tilanteista.

”Kun olimme Linnanmäellä luokkaretkellä, otin paljon kännykällä valokuvia muistoksi.”

”Kiva, että saa omia kuvia esille”

Aapo selailee kuvia kavereiden kanssa useimmiten puhelimen tai tietokoneen näytöltä. Hän pistää otoksia nähtäville myös sosiaaliseen mediaan, kuten Instagramiin.

Paperiset valokuvat eivät nekään ole Aapolle vieras juttu. Perheen kirjahyllystä löytyy perinteisesti käsin koottuja valokuva-albumeita. Kaikkiaan suomalaiset teettävät ifolorilla yhä kymmeniä miljoonia kymppikuvia joka vuosi, ja tutkimuksen mukaan jopa yli puolet suomalaisista pitää enemmän perinteisistä paperikuvista ja kuvakirjoista kuin digitaalisesti tallennetuista kuvista.

”Täällä kotona on myös eteisen kolmikerroksisessa hyllyssä kuvia meistä perheenjäsenistä. Yksi hyllyistä tosin tippui alas, kun potkin sisällä jalkapalloa, ja pallo osui vahingossa hyllyyn.” Oman huoneen kuvakollaasi on syksyllä yläasteelle siirtyvälle Aapolle mieleinen.

”On kiva juttu, että sain omiakin kuvia esille. Seinästä tuli todella hieno. Kuvat näkee heti, kun astuu huoneeseen sisään.”

Nuoret kuvaavat arjen sattumuksia

Arkipäivän eri tilanteet ovat suomalaisten nuorten ykköskuvauskohteita, kertoo ifolorin tuore tutkimus. Arjen sattumuksia kuvaa 70 prosenttia 15–24-vuotiaista nuorista, ja arki on heillä yleisempi kuvauskohde kuin muissa ikäluokissa.

Seuraavaksi eniten nuoret ottavat selfieitä yksin sekä kavereiden kanssa yhdessä, ja samoin he hyödyntävät kuvia paljon muistilappuina. Lemmikkejä nuoret kuvaavat jopa enemmän kuin muun ikäiset, kun taas perhettä tai sukua huomattavasti vähemmän.

Nuorille on muita tärkeämpää, että heidän eri elämänvaiheistaan on paljon kuvia. He myös kertovat selvästi muita enemmän jakavansa mielellään itse ottamiaan kuvia sosiaalisessa mediassa.

Ifolorin tutkimuksen mukaan:

*40 % nuorista ottaa kuvia päivittäin ja lähes 75 % tekee sitä vähintään useita kertoja viikossa

*lähes 95 % nuorista käyttää matkapuhelimen kameraa kuvaamiseen, ja kaikista suomalaisista hieman yli 80 %

*yli 60 % nuorista kertoo kuvaavansa nykyään enemmän kuin viisi vuotta sitten

Ifolor teetti perhejuhlien suunnittelua sekä kuvaamista koskevan tutkimuksen ”Kuluttajaselvitys suhteesta kuviin ja kuvaamiseen 2018” Kantar TNS:llä. Tutkimus toteutettiin huhtikuussa 2018, ja siihen osallistui yhteensä 1053 15–79-vuotiasta suomalaista.

Lue myös:

Luulitko, että perinteisten kymppikuvien aika on jo ohitse? Ei todellakaan ole!

Lue lisää