Kuvakirja ja valokuvia kotikaupungista

Kotikaupunki kuviksi – 4 syytä ikuistaa kotikaupunki kansiin, kehyksiin tai kartongille

Et sää mittä Turust ol? Vai ookko nää Oulusta? Bamlaatsä sittenkin stadii? Kanna ylpeänä omia juuriasi ja tee kotikaupungista ikuisia muistoja – lahjaksi, omaksi iloksi tai vaikka kaverille keulimiseen!

Listasimme neljä syytä ikuistaa kotikaupunki kuviksi.

1) Koti-ikävän taltuttaminen

Kehystetty kuvajuliste rakkaasta maisemasta

Oletko töiden tai opiskelujen takia ajautunut uudelle paikkakunnalle? Sanot sanan tai sanonnan, joka ei mene kuulijalle ihan perille asti.

Et löydä mustaamakkaraa kaupan hyllystä, kalakukosta voit vain haaveilla tai myyjä levittelee käsiään pyytäessäsi lörtsyä. Puistot ovat täynnä patsaita, mutta yksikään niistä ei ole toripoliisi. Paikallinen järvi tai muistoja tulviva metsätie eivät ole kauneudeltaan kuin korkeintaan puolet kotimaisemien Saimaasta.

Voit lähteä omasta kotikaupungista, mutta kotikaupunki ei lähde sinusta. Kun seuraavan kerran palaat kotikulmillesi, käy kuvaamassa itsellesi tärkeät paikat ja valmista kuvista itsellesi muistoksi kuvakirja, seinäkalenteri, taulu tai vaikka juliste. Koti-ikävän iskiessä, voit mielessäsi palata tutuille kulmille aina uudestaan.

2) Lyhytelämäkerta kuvakirjana

Mies ja nainen selaavat kuvakirjaa

Rakkaaseen kotikaupunkiin mahtuu monta tarinaa oman elämän varrelta ja jokaiseen tarinaan oma miljöönsä.

Tuolla kadulla opin ajamaan polkupyörällä ja tuolla kentällä tein kolme maalia jalkapallopelissä. Tuolla bussipysäkillä sain puolestaan ensisuudelmani. Tuolla niityllä näin enemmän kukkia kuin koskaan. Kotikaupungin kadut pitävät sisällään paljon erilaisia ilon ja surun hetkiä.

Kuvakirja ja valokuvia sängyllä

Kuvakirja on kiinnostava ja tarinaa elävöittävä tapa kertoa oman elämän poluista ystäville tai tutuille, jotka eivät välttämättä koko historiaasi tunne.

3) Lahja hänelle, joka aina palaa tarinoissaan sinne jonnekin

Jättikortti Aurajoesta

Kuunteletko joskus iäkkäämmän sukulaisesi haikailevaa tarinointia paikasta, jossa silloin ennen kaikki oli paremmin? Tiedätkö missä hän eli nuoruutensa? Entä tiedätkö missä hän koki elämänsä tärkeimmän käännekohdan hetken?

Syystä tai toisesta hän ei välttämättä enää voi sinne palata kuin muistoissaan. Mutta kenties sinä voit.

Ikuista taululle tai vaikkapa korttiin se paikka, joka on hänelle kaikkein rakkain ja anna lahja, joka takuulla sykähdyttää.

4) Ihan vain kaverin kiusaksi

Turku kuvina -kuvakirja

Saatko aina kuunnella kaverisi kuittailua omasta nuoruuden kasvupaikastasi? Murre kuulostaa mukamas hassulta, ja suunsoiton mukaan siellä alkukantaisessa kylänpahasessa, mistä sinä tulet, ei varmaan ole edes sähköjä.

Suomi on täynnä klassisia eri paikkakuntien välisiä hyvän hengen kiistelyitä, joiden alkuperät ulottuvat luoja ties kuinka kauas. Tampere vastaan Turku, Rauma vastaan Pori ja niin edelleen.

Jos sinulla on joku, jonkun kanssa aina väännätte verbaalista paikkakuntapainia, tässä sinulle idea tuon leikin voittamiseksi. Anna lahjaksi kuvakirja omasta kotikaupungistasi, luonnollisesti mässäilevien hehkutustekstien kera. Voit myös muistaa ystävääsi nasevin saatesanoin kauniilla kortilla maailman parhaasta paikasta – sieltä, mistä sinä tulet.

Et ehkä kerää kiitosta, mutta ainakin voit juhlia erävoittoa hyvillä mielin.

Ja kuittailu onnistuu myös toisinpäin! Omaa kotikaupunkiaan ärsytykseen asti ihannoivalle ystävälle on takuulla odottamaton yllätys, kun olet ikuistanut kansiin hänen kotikaupunkinsa ”parhaat” puolet: hienoimman ravintolan, eli kolmesti palaneen grillikioskin, arkkitehtuurisen näyttävyyden, eli ruosteisen varastohallin ja kauniin luonnon, eli roskilla täyteen ammutun tienpientareen.

Lue lisää