Kesän kukkia

Vinkit kesäkuvaukseen: Mieti – ja odota oikeaa kuvaushetkeä

Katso uusin silmin, rajaa ja opi valitsemaan parhaat kuvat! Kesäkuvauskurssillemme osallistuneet jakavat suosikkivinkkinsä. Lue, mitä muuta kesäkuvauskurssin pääpalkinnon voittaneelle Anna-Mari Rauniolle ja kahdelle muulle jäi haaviin.

"Parempia lähikuvia"

Riikka Kinnunen, 44, Forssa: "Tämä kuvauskurssi herätti! Se muistutti, kuinka hauskaa onkaan keskittyä kuvaamiseen. Olen ottanut paljon kuvia, mutta ajattelematta. Omiin tapoihin jämähtää helposti.

Ifolorin kesäkuvauskurssin vinkit olivat tosi kivoja ja aihepiirit hyvin valittu. Eniten minulle kolahtivat vinkit, miten kuvata itselle tärkeä kesätapahtuma onnistuneesti. Isoissa tapahtumissa on vaikea saada hyviä kuvia tai ainakaan yhtä ammattimaisen hienoja otoksia kuin valokuvaaja Jaakko Lukumaalla oli. Lava tai tapahtuma on yleensä kaukana ja ihmisiä riittää. Opin ottamaan parempia ja mietitympiä lähikuvia."

Riikan festivaalikuvia

"Myös kuvien karsintavinkit olivat todella hyviä. Minulla on tapana käydä huonot kuvat läpi ja poistaa ne. Silti minulla jää aina 200–300 kuvaa jäljelle. Olen harjoitellut karsimista ifolorin kuvakirjoja tehdessä – niihin kun haluan poimia mieleisimmät otokset. Nyt minua neuvottiin kuvaamaan ja valitsemaan viisi erityyppistä kuvaa kesätapahtumasta. Valinta oli tosi vaikeaa!"

"Huomasin, että kurssi muutti myös tapaani nähdä asioita. Olen alkanut katsella tilanteita ja paikkoja linssin läpi, vaikkei kamera olisikaan mukanani."

Vauvan ja aikuisen käsi

"Innostuin myös kurssin myötä pitkästä aikaa manuaalisilla säädöillä kuvaamisesta. Löysin kuviini kauniimman valon sekä syvyyttä ja etäisyyden tuntua. Luontokuvaukseen suorastaan "napsahdin". En samoile enkä lähde karhukuvauksiin, mutta kaunis valo pysäyttää. Se hetki, kun valo välkähtää sopivana hetkenä ja varjot luovat oman maailmansa."

Mitä kesän lempikuvastasi syntyy?

"En tiedä onko tämä kuva paras, mutta tunteita herättävin se on. Veljeni sai tyttölapsen. Vauva nukkui sohvallamme, käsi koukussa ylöspäin. Käteni vaaksanmitta oli saman mittainen kuin lapsen käsivarsi. Tästä syntyy upea canvas-taulu. "

Isokarin majakkasaari Visan linssien läpi.

"Innostuin liikkeen kuvaamisesta"

Visa Alanko, 30, Lahti: "En ole kuvannut aiemmin nopeasti liikkuvaa kohdetta, vaikka olen harrastanut pitkään valokuvausta. Tällä ifolorin kuvauskurssilla innostuin liikkeen kuvaamista. Lähdimme parin kaverin kanssa melomaan sekä telttailemaan ja kokeilimme kuvata samanlaisia vauhdikkaita veteen hyppäyskuvia kuin valokuvaaja Jaakolla kuvauskurssin esimerkeissä oli.

Minulla on ammattilaiskalusto kuvaamiseen, mutta tämän kuvauskurssin tehtävät otin kännykällä. Olen itseopiskellut valokuvaamista, mutta löysin kesäkuvauskurssin teoriapuolesta ammennettavaa. Tuttuakin asiaa oli, mutta sain lisäksi uusia vinkkejä. Hyvä, että asiat selitettiin kunnolla ja kuvat olivat asiallisia."

Visan ottamien kuvien kollaasi

"Avopuolisonikin kiinnostui kurssista. Hän innostui kuvaamisesta ja osallistui myös kuvaustehtäviin.

Itse pidin kiinnostavimpina kuvien rajausohjeita. Ne esitettiin selkeästi ja hyvin esimerkein. Olenkin kuvauskurssin jälkeen miettinyt kuvan ottamista enemmän kuin aiemmin. Enää ei tule räiskittyä niin paljon. Otan vähemmän mutta laadukkaampaa."

Auringonlasku

Mitä kesän lempikuvastasi syntyy? "Kesän parhaan kuvani otin jalusta apunani Isokarin majakkasaarella Uudessakaupungissa. Kello oli illalla yksitoista tai kaksitoista, ja auringonlasku oli meneillään. Olimme hienolla silokalliolla. Sen koloissa oli täysin tyyniä lampia ja lätäköitä, joihin taivas pilvineen heijastui. Rannassa oli kuitenkin pärskettä, sillä merellä tuuli. Valo oli tosi hieno. Teen kuvasta akryylilasitaulun."

Luonto puhuttelee Anna-Marin kuvissa.

"Mene lähemmäs kohdetta"

Anna-Mari Raunio, Helsinki, 51: "Kesäkuvauskurssin parasta antia minulle olivat kuvaesimerkit. Niistä näki hienosti, miten eri kuvakulmat ja ylipäätään näkökulma aiheeseen vaikuttavat lopputulokseen. Kurssin vetäjä Jaakko kertoi kivalla tavalla kuvaamisesta. Aloin kuvauskurssin myötä katsella kuvauspaikkoja vähän uudella silmällä. Hyvä ohje Jaakolta oli myös, että kameraa pitää muistaa kääntää. Ja että kannattaa mennä lähemmäs kuvauskohdetta ja odottaa oikeaa hetkeä.

Itse kuvaan enimmäkseen luontoaiheita. Näin kesäisin meri ja kalliot innostavat. Henkilökuvauksesta haluaisin oppia lisää. Se on aina haasteellista. Voikohan sitä koskaan oppia pohjia myöten?"

Anna-Mari Raunio

Mitä kesän lempikuvastasi syntyy? "Nykyään minun tulee teetettyä aika vähän valokuvia, mutta kuvakirjoja tykkään tehdä. Olen tehnyt kirjan vesikuvistani, elämäkertatyyppisen kirjan isälleni synttärijuhlaan sekä matkakirjoja. Nyt haluan tehdä kuvakirjan kesän aikana tallentamastani väreistä ja valosta."

Lue lisää